Bane Nor, Jernbanedirektoratet og Statens jernbanetilsyn er kalt inn, når samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) i dag vil ha svar på hva som gikk galt 1. juledag.
Da Nygård kalte inn til et møte om togstansen den 27. desember, sa han at formålet med møtet også er å finne ut av hvordan de kan unngå lignende feil i fremtiden.
Ifølge P4 Nyhetene ble rundt 60.000 passasjerer rammet av togstansen.
Bane Nor, Jernbanedirektoratet og Statens jernbanetilsyn er kalt inn på et hastemøte angående togstansen 1. juledag.
Foto: Astri Husø / NRK– Rett til å bli fraktet dit du skal
Tidlig 1. juledag kom de første meldingene om at togene stod på linjer over hele landet.
Vy opplyste da at stansen skyldtes en feil på kommunikasjonssystemet. Rundt klokka 20.45 var feilen funnet og isolert og togene kunne igjen begynne å kjøre.
Togene stod over hele landet 1. juledag. Her innstilte avganger ved Oslo S.
Foto: Amanda Pedersen Giske / NTBÅrsaken til feilen, det Bane Nor kalte «rotårsaken», ble først funnet tidlig 2. juledag.
– Det er knyttet til feil på brannmuren som sikrer den digitale infrastrukturen, sa pressevakt i Bane Nor, Øystein Stavdal Paulsen, til NRK.
Samferdselsministeren sa da at han hadde forståelse for at situasjonen var vanskelig for de som skulle ut på reise.
– Som passasjer har du rett til å bli fraktet dit du skal når toget er innstilt, sa Nygård.
Tror flere velger bilen
Leder i Pendlerforeningen Østfold, Kai Ekstrøm, pendler selv daglig fra Askim til Skøyen.
Normalt sett er det en ganske fin reise, sier han til NRK. Men dagene hvor reisen er utfordrende, blir det stadig flere av.
– Pendlerne er ganske frustrerte over tilbudet vi nå sitter igjen med. Flere har lav tillit til toget som fremkomstmiddel i hverdagen, sier Ekstrøm.
Det er særlig de uforutsette hendelsene som skaper problemer, mener han.
– Da er informasjonen relativt dårlig og man blir i større grad overlatt til seg selv, for å finne ut av hvordan man skal komme seg frem.
På spørsmål om hva som kan bli konsekvensene på lang sikt, tror Ekstrøm at flere pendlere kommer til å bruke egen bil, fremfor å ta toget.
– Og det er en veldig uheldig utvikling. Alle insentiver fra myndighetene legger opp til at man skal ta tog, men da må jo toget også fungere slik det skal.
Publisert 07.01.2025, kl. 15.36