Ordføreren tjente om lag 210 millioner mens han var i møte

3 months ago 20


– Jeg har akkurat vært i formannskapsmøte. Mitt primære fokus ligger i å gjøre jobben min. Men klart, jeg er orientert på hva som foregår, sier Talseth.

Torsdag formiddag, mens Talseth var i formannskapsmøte, ble det kjent at verdens største oppdrettsselskap, Mowi, har kjøpt Nova Sea for 7,4 milliarder kroner.

Talseth er gift med Ingjerd Talseth, søstera til Steinar Olaisen, mannen som startet Nova Sea på begynnelsen av 1970-tallet.

Ut fra eierandelen til Talseth-familien, vil salget av Nova Sea gi familien til en av landets allerede rikeste ordførere verdier for 210 millioner kroner.

Du verden. Det er ikke noe jeg har tenkt så mye på, sier Talseth.

– Når det gjelder nøyaktig hva vi får ut av dette salget, så er jo selskapet nå i en prosess, så vi får bare se hva som blir resultatet.

Så du har ikke noen kommentar til hva det betyr for deg i kroner og øre?

Nei. Det skal nok ikke så mye til for å holde liv i en gammel skrott.

Ordføreren er derimot mer interessert i å snakke om hva som blir konsekvensene av oppkjøpet.

Peter Talseth, ordfører Alstahaug

Peter Talseth, ordfører i Alstadhaug, tror og håper at Nord-Norge vil spille en viktig rolle for oppdrettsnæringen i årene som kommer.

Foto: Ole-Christian Olsen

Betydningsfullt for kysten

Nova Sea er nemlig en svært viktig bedrift på Helgeland.

Selskapet har nærmere 30 produksjonsbaser langs Helgelandskysten, og har blant annet gitt liv til den lille øya Lovund, som klarer å tiltrekke seg unge folk i uvanlig stor grad.

– Jeg har jo fulgt denne familien og denne næringen fra tidlig 70-tall, sier Talseth.

Til forandring fra andre næringer, så har oppdrettsnæringen desentralisert det meste. De har jo bygd anlegg på plasser som ingen skulle tro. Det har vært store veldrevne virksomheter. Man ser hva det har betydd for både rekruttering og befolkningsutvikling, langs kysten, sier han.

Styreleder i Nova Sea, Aino Olaisen, begrunner blant annet oppkjøpet med at de ønsker å henge med i utviklingen i næringen. Hun håper at Mowi kan bidra til det.

Peter Talseth forstår argumentasjonen.

Aino Olaisen smiler lurt på pressekonferanse

Aino Olaisen, styreleder i Nova Sea, mener det fortsatt er rom for både store og så oppdrettsaktører.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Jeg fikk rett og slett hakeslepp

Det er en del av en strategisk satsing som jeg håper at kysten fortsatt kommer godt ut av. Spesielt nordover. Så jeg håper på at disse strategiske valgene vil gi en langsiktig, god fremtid for havbruksnæringa på kysten.

Redaktør i Helgelands Blad, Morten Hofstad, kjenner Nova Sea godt. Han ble svært overrasket over gigantsalget.

– Jeg fikk rett og slett hakeslepp, sier Hofstad.

En mann med briller, grått hår og øreplugger blir intervjuet fra sin egen stue.

Morten Hofstad er redaktør i Helgelands Blad, og ble svært overrasket over nyheten som kom torsdag morgen.

Foto: Skjermdump NRK

– Nova Sea har vært et slags anker i lokal næringsutvikling. De har vært helt enestående med å bygge samfunn omkring seg, og hele tiden vært tuftet på lokale eiere som kjenner sitt lokalmiljø. De har hatt lang tradisjon for å tenke lokalt og langsiktig, så skjer en sånn ting, som er overraskende for mange.

Oppkjøpet blir møtt med skepsis flere steder.

Oppkjøpsbølge i oppdrettsnæringen?

Noen av innbyggerne på Lovund flagget på halv stang da nyheten ble kjent.

Sjefredaktør i Fiskeribladet, Intrafish og Kystens Næringsliv, Øystein Hage, frykter at dette kan være starten på en oppkjøpsbølge i oppdrettsnæringen.

Hofstad tror også vi muligens har kommet til et slags veiskille innenfor oppdrett.

– Næringa er kommet så langt at det vil kreve stor innsats, ikke minst i form av penger, for å komme videre.

Men han tror ikke flere oppkjøp nødvendigvis vil gå ut over arbeidsplassene i distriktet.

Fisken er jo i sjøen. De som skal stelle med fisken, de som skal frakte fisken, veterinærene og de som skal jobbe i slakteriene kan heller ikke dra så mange steder. Det er jo her nærings- og verdiutviklingen skjer. Så noen drastiske endringer tror jeg ikke på.

Det gjør heller ikke universitetslektor ved Nord Universitet John Erik Rønning.

Rom for alle

– Klart en del av driften kan sentraliseres og flyttes på, men anleggene ligger jo der de ligger. Nova Sea bygger jo de et nytt slakteri på Lovund også, så jeg tror det blir høy aktivitet der de nærmeste årene, sier Rønning.

John Erik Rønning og Erna Solberg

John Erik Rønning er universitetslektor ved Nord Universitet.

Foto: Henrik Østensen Heldahl

Han har selv vært engasjert som revisor i flere havbruksselskaper, herunder også Nova Sea noe tilbake i tid, og kjenner oppdrettsnæringen godt.

I motsetning til redaktørene Hofstad og Hege, er ikke Rønning like sikker på at oppkjøp av mindre oppdrettsbedrifter er noe vi vil se mer av i årene som kommer.

– Det er veldig mange av disse familieeide selskapene som driver veldig godt. De har sterk lokal forankring og trives veldig med det de gjør, sier han.

Naboselskapene til Nova Sea i Lurøy kommune, Lovundlaks og Kvarøy, er begge tydelige på at de ikke er interessert å bli kjøpt opp, dersom det blir aktuelt.

Men det er bare å ønske Nova Sea lykke til. Jeg tror de fortsatt brenner for utvikling. Så jeg tror sånn sett at de kommer til å finne interessante prosjekter å holde på med fremover, sier John Erik Rønning ved Nord Universitet.

Tre folk på pressekonferanse

Tom Eirik Aasjord konsernsjef i Nova Sea, Ivan Vindheim konsernsjef i Mowi og styreleder i Nova Sea Aino Olaisen offentliggjør at Nova Sea har solgt aksjer for 7,4 milliarder kroner til Mowi.

Foto: Petter Strøm

Publisert 01.02.2025, kl. 11.54

Read Entire Article