Tidligere diplomat om luksusfly­gave: – Flyvende korrupsjon

4 hours ago 3


I dag lander USAs president Donald Trump i emiratet Qatar. Et flyvende palass med en prislapp på over 4 milliarder kroner står på agendaen.

Qatars emir har tilbudt å gi USA et luksuriøst Boeing 747–8 i gave for å midlertidig erstatte dagens Air Force One som snart er 40 år gammelt.

Planen er at det skal overføres til Trumps presidentbibliotek innen han går av som president. I praksis kan det bety at Trump overtar flyet.

– Jeg vil aldri være den som sier nei til et slikt tilbud. Jeg mener, jeg kunne vært en dum person som sier: «Nei, vi vil ikke ha et gratis, veldig dyrt fly.» Men jeg tenkte det var en fin gest, sa Trump mandag denne uken, ifølge New York Times.

Trump på vei inn i Air Force One

Donald Trump på vei inn i dagens Air Force One like før avreise til Midtøsten.

Foto: Alex Brandon / AP / NTB

– Flyvende korrupsjon

Gaven har mottatt kraftig kritikk fra både demokrater og republikanere i USA.

Den demokratiske senatoren Adam Schiff viser til at grunnloven sier at man ikke kan akseptere en gave fra en fremmed stat, uten samtykke fra kongressen.

– Det virker ganske klart at et «luftpalass» på 400 millioner dollar fra en utenlandsk emir kvalifiserer. Korrupsjonen er helt hinsides frekk, skriver han på X.

Han får støtte av eks-diplomat og politisk kommentator Eirik Bergesen.

– Dette er jo flyvende korrupsjon. Jeg har aldri sett et så tydelig eksempel på sammenblanding av pengeinteresser og politisk makt, selv i Trumps presidentskap, enn dette, sier han til NRK.

en mann som smiler til kameraet

Eirik Bergesen jobber i dag som programleder for podkasten Det store bildet og sceneshowet All Makt.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Justisminister Pam Bondi har fått kritikk for at hun tidligere jobbet som lobbyist for Qatar. Nå står også flere handelsavtaler på bordet når Trump besøker Qatar. Bergesen viser til det engelske uttrykket «There's no such thing as a free lunch».

– Det er heller ikke noe som heter gratis presidentfly. Det er helt åpenbart for alle, bortsett fra de mest lojale i hans indre krets.

Disse bildene fra en salgsoppgave i 2020 viser innsiden av Boeing 747-8-flyet som Qatar vil gi til USA.

Ikke første gang

Qatars fly var i 2020 til salgs gjennom sveitsiske AMAC Aerospace. Deres salgsoppgave viser et luksuriøst innredet fly med to soverom, to bad, kontorer, stuer, møterom og lenestoler.

Flyet er nå i USA, muligens i påvente av å bli bygget om til Air Force One. Det betyr store investeringer i sikkerhet og teknologi. Men kostnaden og tidsbruken gjør det usikkert om det er ferdig før Trump er ferdig som president, ifølge Washington Post.

– Vi må være sikre på at ingen har gjemt avlyttingsutstyr på flyet, sier Frank Kendall, tidligere flyvåpenminister i USA, til avisen.

Et stort Boeing 747 er parkert på en flyplass

Her er president Trumps bilkortesje utenfor Qatars luksuriøse Boeing 747–8 i februar i år. Han skal ha fått en omvisning, ifølge amerikanske medier.

Foto: ROBERTO SCHMIDT / AFP / NTB

Trump er ikke alene om å få luksuriøse flygaver fra Qatar. I 2018 lå et annet lignende qatarsk Boeing 747–8 ute for salg. Den gang viste Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan interesse for det.

Da bestemte Qatars emir Sheikh Hamad å gi det som gave. «Jeg vil ikke ta penger fra Tyrkia. Jeg gir det som en gave til Tyrkia,» skal emiren ha sagt, ifølge Erdogan.

Fortsatt flyr flyet i Tyrkias farger.

Erdogan går i forkant av 747-flyet

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ankommer Pakistan 12. februar i år. I bakgrunnen kan man se 747-8-flyet de fikk fra Qatar i 2018.

Foto: AFP

Midtøsten-forsker Charlotte Lysa har forsket på Qatar i lang tid. Hun viser til at luksuriøse fly er typisk Qatar. Der Kina bedriver pandadiplomati, har Qatar sine fly.

– Det er en viktig del av bildet som Qatar ønsker å presentere av seg selv til verden, blant annet med Qatar Airways, sier hun.

Vil unngå ny blokade

Flygaven til USA handler trolig om å bygge et bedre forhold enn de hadde i Trumps forrige presidentperiode, ifølge Lysa.

I 2017 anklagde han Qatar for å sponse terrorisme og ga støtte til Saudi-Arabias langvarige diplomatiske og økonomiske blokade av Qatar.

– Det er selvfølgelig noe Qatar ønsker å unngå igjen. De er veldig avhengig av forholdet til USA, særlig sikkerhetspolitisk, sier Lysa.

– I tillegg skal man ikke se bort ifra at Qatar ønsker å lykkes med forhandlingene mellom Israel og Hamas, og ha USA på sin side i forhandlingene. Eller i hvert fall ha tillit som megler, avslutter hun.

Interessert i mer stoff fra utenriks? Hør redaksjonens siste podkast.

Publisert 14.05.2025, kl. 08.57

Read Entire Article