På innsiden av VAR: NFF innrømmer feilmargin

5 hours ago 4


På VAR-senteret i Oslo får vi et innblikk i teknologien NFF bruker for å bedømme offside i Eliteserien.

Etter uker med VAR-kritikk, står en av fotballens mest hektiske dager for tur. 16. mai-runden kan bli en historisk stor publikumsfest.

I Oslo sentrum forbereder NFF seg på kok. Syv kamper skal overvåkes samtidig, i det samme VAR-rommet.

Ved hjelp av avansert kalibrering, triangulering, TV-bilder, geometri, og menneskelig skjønn tas avgjørelser i løpet av sekunder.

 Bjørn S. Delebekk / VGFra venstre: Roar Johansen (NFFs VAR-rådgiver), Jens Cornelius Knudsen (Daglig leder i DMC Production), VG-reporterne Andreas Hopen og Sindre Øgar (bak), VAR-operatør Didrik Borten (hvit genser), Nils Fisketjønn (NFFs konkurransedirektør) og en sittende Yngve Haavik (kommunikasjonssjef) i bakgrunnen. Marius Stensland (DMC) bak til høyre. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

VG får oppleve det på nært hold. På skjermene får vi lastet opp TV-bilder som har skapt mye raseri:

Sverre Nypans annullerte scoring mot Kristiansund.

Nå er det VGs reportere som er VAR-dommere. Vi kan fryse bildet der vi vil, være med å sette linjer – og dømme. Ble RBK frarøvet to poeng? Eller ble Sverre Nypans scoring korrekt annullert for offside?

Gir det i det hele tatt mening å si at Nypan var 7,5 centimeter i offside her?

 Norges FotballforbundFoto: Norges Fotballforbund

NFFs nyeste VAR-versjon er mye kjappere enn i fjor. I løpet av ett sekund kan de begynne å jobbe med bilder.

VAR-dommerne har også noen hjelpemidler som vi ikke ser fra sofaen:

  • Situasjonen kan sees fra flere vinkler.
  • Et forstørrelsesglass blåser opp bildet. Det hjelper dem å sette punkter, på Nypans sko og Kristiansund-forsvarerens skulder.

Helt reell er ikke øvelsen VG får være med på. Vi jobber med et nedlastet klipp, som NFF sier er mer kornete enn i en livekamp.

Første utfordring er å tidfeste hendelsen.

– Hvor skal man fryse bildet?

– De skal jobbe for å finne det punktet hvor ballen forlater foten, sier Roar Johansen.

Den gamle Sarpsborg 08-treneren loser oss gjennom seansen.

Bilde av Roar JohansenRoar Johansen

VAR-rådgiver i NFF

Det er helt avgjørende å fryse bildet så nøyaktig som mulig.

Her ligger det en begrensning i NFFs VAR-system. TV-bildene leverer i praksis 50 bilder i sekundet. En hundredel går altså tapt mellom hvert bilde.

Og ting skjer veldig fort.

I Nypan-eksempelet er det enkelt å velge det beste bildet: Går man ett bilde tilbake i tid, ser man at foten ikke har sparket ballen. Går man ett bilde frem, ser man tydelig at ballen har forlatt foten.

 Ole Martin Wold / NTBSverre Nypan tror han har lagt på til 2–0 mot Kristiansund. Foto: Ole Martin Wold / NTB

– Men hvor nøyaktig er det bildet vi fryser?

– Det er nøyaktig, men det er mulig å få det mer nøyaktig, som i et mesterskap hvor man har sensorer i ball og 64 kameraer, sier Johansen.

– Hva er feilmarginen?

– Det vil jo variere fra situasjon til situasjon. Her har du et veldig godt bilde. Andre ganger kan en spiller være gjemt bak en annen spiller, eller spillere som løper motsatt vei i stor fart, og da blir det vanskeligere å konkludere.

 Bjørn S. Delebekk / VGFoto: Bjørn S. Delebekk / VG

– Det er derfor det er sagt at ved marginale, komplekse offside-situasjoner, så skal man velge å støtte assistentdommer.

–⁠ Det her er ingen kompleks situasjon, sier Johansen.

Men det er en marginal situasjon, påpeker VG, noe Johansen er helt enig i.

Bare se her: På bildet til venstre er Nypan i offside, ifølge NFFs beregninger. Går man bare ett bilde tilbake i tid, har flere kroppsdeler flyttet seg betraktelig – se bare på føttene til pasningslegger Emil Ceïde og Kristiansund-forsvarer Frederik Flex. Nypan er da i onside.

– Det må jo være en viss feilmargin her, og derfor blir det oppfattet som meningsløst å snakke om at han var 7,5 cm i offside?

– Grunnen til at de tallene blir nevnt, er jo at systemet kommer frem til det. Så kan jeg være enig i at man kanskje skal være forsiktig med å gå ut med det.

Systemet regner ut offside på millimeternivå, påpeker han.

– Det vil uansett være mer nøyaktig enn om assistentdommeren som løper ute på siden skal få med seg både når ballen forlater foten og bevegelsen til to spillere.

– Når det er så marginalt, burde denne egentlig vært onside når en ser på intensjonen til offsideregelen?

– Så kan vi se på en ny situasjonen etterpå, hvor Rosenborg får godkjent 1–0-scoringen mot Kristiansund. Assistentdommer vinker og VAR går inn og gjør om. Den er akkurat like marginal. Der gjør man om fra offside til mål. Da måtte vi i tilfelle ha droppet den også.

Her kan du se hvor marginal Noah Holm-scoringen var:

– Men er feilmargin rundt to centimeter, er den 20 centimeter eller hva er den?

– Det er ikke sagt noe om at hvis den for eksempel er under 3,4 mm eller 3,4 cm, så skal vi la den gå. Det er til syvende og sist en vurdering som en VAR-dommer gjør der og da. Hvor tydelig han synes bildene er, hvordan framen er i forhold til når ballen forlater foten og hvor kompleks situasjonen er, sier Johansen.

Han mener man da ville fått nye marginer å diskutere.

– Har dere vurdert en tykkere strek? 

Dette er streker som genereres av systemet Xeebra fra leverandøren EVS. Og vi har vært i dialog med dem angående det grafiske elementet for å selge ut en offsideavgjørelse.

I denne videoen kan du se hvordan VG «frikjenner» Sverre Nypan ved å gå bare én frame, altså ett bilde, tilbake i tid. Altså rundt to hundredeler:

Men selv om VG jukser litt, ved å fryse bildet unøyaktig, så er det flere faktorer som kan ha utsatt Nypan for et lite «justismord».

Ting går lynkjapt:

  • De raskeste fotballspillerne har en toppfart på rundt 10 meter per sekund.
  • På ett hundredel, kan de flytte seg ti centimeter.
  • En kroppsdel, for eksempel en fot, flytter seg enda raskere.
  • Og så har du en forsvarsspiller, som kan løpe motsatt vei.

– Dette viser vel at en liten unøyaktighet kan få utslag i centimeter?

– Det er sånn systemet er bygd opp, og vi har de bildene vi har fra vår leverandør. Og dette systemet er det samme som Uefa bruker i kvalik til europacuper og i Nations League. Det ble til og med brukt i Bodø/Glimts Champions League-kvalik. Da blir det så nøye det er mulig å få det.

VAR-teknikk i Eliteserien

Kalibrering

NFF begynner med en landmåling. Banene måles opp, baneskjevheter registreres for å få eksakt dimensjon av banen.

Landmålingen fra arena lastes inn som første data når en forbereder seg til kamp. Deretter gjennomføres en ballsprett: Alle kameraene følger en ball som sprettes i midtsirkelen, så synkroniseres alle kameraene. Etter synkronisering sprettes ballen en gang til for at synkroniseringen er korrekt. Deretter tar kameraene sakte panoreringer og inzooming på spilleflaten. Disse opptakene benyttes for å verifisere at den virtuelle offsidelinjens plassering er korrekt på den aktuelle banen.

Triangulering

For å sette riktige punkter på spillerne, plassering på banen og høyde på det målbare punktet, så benyttes flere kameraer som kilder i VAR for å triangulere det riktige punktet. Dette skjer ved hver offsideevaluering på VAR-desken der en skal sette virtuell offsidelinje for TV og storskjerm.

Tid

Med den nye versjonen av EVS har tidsbruken på innlasting av bilder gått fra femten til ett sekund, opplyser DMC om.

Bilder i sekundet

TV 2 produserer Eliteserien med 25 bilder i sekundet (fps), men det filmes i 1080i50. 1080 vertikale piksler på kringkastingsbildet, og 50 felt per sekund bestående av halvparten av disse piksler. Hvert par med felt er sammenflettet (interlaced) for å gi 25 bilder per sekund på 1080 piksler.

Bildeoppløsning

Bildeoppløsningen er 1080. Det tilsvarer HD-kvalitet og er standard for TV-produksjon i Europa.

Antall kameraer

VAR i Eliteserien benytter minimum seks kameraer, men opp til 10 kameraer avhengig av hvor stor TV 2s produksjon er.

– Og kritikere hevder at bildeoppløsningen deres ikke er god nok til å treffe nøyaktig nok når dere setter punkter?

– Vi har forstørrelsesglasset som et hjelpeverktøy, og så får vi en ny versjon hvor AI er involvert, og vi også får kroppsdelene illustrert i flere linjer. Men så lenge det ikke er sylskarpt, vil det alltid være mulige marginale forskjeller. Det er det ikke noe tvil om, sier Jens Cornelius Knudsen.

Bilde av Jens Cornelius KnudsenJens Cornelius Knudsen

Daglig leder i DMC Production, som er teknisk leverandør av VAR

Johansen legger til:

– Men igjen: Det vil være mindre marginer enn om en assistentdommer skal stå på sidelinje og vinke.

AI-teknologien, og såkalt skeleton detection, vil gir raskere avgjørelser i offsidesituasjoner ved å analysere spillernes posisjoner fra flere kameravinkler samtidig.

Tror du Sverre Nypan var i offside?aJabNei

Et viktig prinsipp for NFF er at alle situasjoner gjennom en hel sesong skal behandles likt.

– Hvis man hadde sagt at vi ikke skulle gripe inn i marginale offsideavgjørelser, så hadde Rosenborgs 1–0-scoring blitt stående som offside, mens Nypan sitt hadde blitt godkjent. Resultatet i kampen hadde kanskje blitt helt identisk. Og det er der jeg mener vi har vårt på det tørre, når vi sier at det vil være en form for rettferdighet i dette, avslutter Johansen.

Så hva dømte VAR-VG i Nypan-situasjonen?

I videoen øverst i saken får du se hvordan vi kom frem til at Nypan, ifølge våre beregninger på et noe mer kornete bildet, var 13,8 cm i offside.

Men var han egentlig i offside?

Read Entire Article