Til tross for tap på 1.8 millioner siden 19. februar, har Ralf Lofstad (50) is i magen.
Fredag 4. april kl. 14:21– Jeg kan ikke frike ut hver gang det er en nedgang, da er du ikke en stabil investor.
Ralf Lofstad (50) er økonomisk uavhengig. Siden 2020 har han bevisst satt av penger hver måned for å kunne leve av sin egen portefølje. I oktober 2024 tok han sluttpakke som journalist i Dagbladet, og sa opp jobben etter 23 år.
Da fortalte han også Dine Penger om planene for å leve som økonomisk fri.
– Jeg må stå for det jeg har sagt. Jeg ser mange selger seg ut i panikk og febrilsk prøver å finne andre bransjer eller andre type fond å investere i. For eksempel selge seg ut av USA og inn i Europa. Man kan forstå slike innfall, men det stemmer ikke overens med det som er min strategi.
Onsdag kveld annonserte USAs president, Donald Trump, toll på utenlandske varer. Tollplanene inkluderer blant annet 20 prosent toll på varer fra EU og 16 prosent på norske varer.
Trumps tollplaner og de nye tollsatsene har skapt uro på børser rundt om i verden de siste månedene, også i Norge. Torsdag åpnet Oslo Børs med fall.
Lofstad sier han har planlagt for at det kan bli både nedgangstider og krisetider.
– De siste årene har vi hatt en årlig avkastning på 30 prosent. Det er helt urealistisk å tro at det vil fortsette sånn. Historiske dataer støtter ikke en sånn utvikling i det hele tatt. Det er helt naturlig med opp- og nedgangstider.
Lofstad snakket med VG fra Vietnam i går. Han har vært på reise den siste måneden, og planlegger å reise en måned til, forteller han. Lofstad er blant flere tusen barn som ble adoptert fra Vietnam like etter Vietnamkrigen. Nå er han på en samling for å treffe andre adopterte.
Han jobber litt som frilansjournalist, og var nylig tre dager i Thailand for å dekke jordskjelvet.
Han tror mange som er ferske investorer ikke har opplevd nedgangstid før.
– En nedgang på 10–20 prosent er ganske vesentlig for folk som har hatt 20–30 prosent avkastning. Det er ikke rart de blir sjokkert.
Har du gjord endringer i investeringene dine?aJa, jeg har solgt. Børsfall orker jeg ikke. bNår aksjene går ned, går investeringene opp!cJeg holder stø kurs – svingningene tåler jegdHar ikke spart i fond og verdipapirerLofstad sier han har opplevd nedgang flere ganger tidligere.
– I coronacracket i 2020 sank det med 20–30 prosent på få dager. Heller ikke da hadde jeg noen plan om å selge, og fortsatte å spare som vanlig. Det betalte seg den ganger, for oppgangen var sterk. Og så er det jo ikke garantert at det skjer igjen, men jeg må holde fast ved planen.
Torsdag sier Ralf han har sett et fall på rundt halvannen million, siden toppen 19. februar.
– Jeg hadde 11,3 millioner i porteføljen, nå er det omtrent 9,8 millioner. Det finnes morsommere ting enn at det skjer, men igjen – dette er ting man kan se for seg. Man må regne med dårlige tider, og det har jeg gjort.
Fredag har han fått oppdaterte tall som viser enda mer fall:
– Samlet nedgang for meg er kr 453.825 på denne ene dagen. Jeg er altså ned over 1,8 mill siden toppen, 19. februar, skriver han på melding til VG.
Han ser ikke på fallet i porteføljen som noe dramatisk nå, sier han.
– Med krise tenker jeg en nedgang på 40–50 prosent, en halvering av porteføljen.
Lofstad har også lagt en plan for hva han skal gjøre, dersom alt går skeis:
– Jeg sitter på en leilighet i Oslo sentrum som er verdsatt til 8 millioner. Jeg kan selge den og leie, eller flytte til et rimeligere sted i Norge eller utlandet.
– Ingen av kriseplanene innebærer noe fondsskifte eller panikksalg. Den kursen står støtt. Det er andre virkemidler jeg har tenkt å ta i bruk, hvis det virkelig skulle gå ræva.