Energidepartementet sabler ned forslagene om å stanse Equinors kraftsluk på Melkøya.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Energidepartementet avviser en rekke forslag om å stanse elektrifiseringen av Equinors gassanlegg på Melkøya i Hammerfest.
- Energiminister Terje Aasland (Ap) mener det ikke er juridisk grunnlag for å trekke tilbake tillatelsen til Snøhvit Future-prosjektet.
- Regjeringen frykter at å endre godkjenningen vil påvirke investeringsklimaet i Norge negativt.
- Partier som Frp, Sp og Rødt stiller spørsmål ved om regjeringen vil lykkes med sine planer om storstilt utbygging av vindkraft i Finnmark, som skal kompensere for Equinors økte forbruk.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Flere partier har kommet med forslag om å trekke tilbake tillatelsen eller stille nye krav rundt elektrifiseringen av gassanlegget Hammerfest LNG.
Milliardprosjektet er omstridt fordi det legger beslag på en stor andel av kraften i Nord-Norge.
E24 har fått innsyn i en rekke brev til Stortingets energi- og miljøkomité, hvor Energidepartementet går hardt ut mot forslagene fra partier som Sp, SV, Frp, Rødt og MDG.
«Jeg anbefaler at forslagene ikke vedtas», skriver energiminister Terje Aasland i alle svarene.
Les også
Ny strømstrid om Melkøya: – Et prosjekt på leirføtter
– Ikke rettslig grunnlag
Aasland er særlig kritisk til forslagene om å trekke tilbake tillatelsen til Snøhvit Future-prosjektet. Equinor og partnerne fikk tillatelse i 2023, og har så langt brukt fem milliarder kroner på prosjektet.
«Det er ikke rettslig grunnlag for å trekke godkjenningen av Snøhvit Future-prosjektet tilbake», skriver Energidepartementet.
Terje Aasland
energiminister (Ap)
Det er svært begrenset mulighet og svært strenge krav til å omgjøre vedtak når det rammer en privat part, opplyser departementet.
«Omgjøring av vedtakene for Snøhvit Future har ikke noe rettslig grunnlag, og vil i så fall være en ulovlig omgjøring. Det er derfor uaktuelt», skriver departementet.
Les også
Gasskraft med rensing på Melkøya: Koster 40–45 milliarder
– Vil ikke instruere
Frp er ett av partiene som har foreslått å stanse elektrifiseringen. Partiet vil heller utvide gasskraftverket på Melkøya enn å bruke kraft fra nettet på bekostning av resten av Nord-Norge.
– Bør regjeringen bryte loven?
– Frp er et lov-og-orden-parti, så vi vil ikke instruere regjeringen til å bryte loven, sier Marius Arion Nilsen (Frp).
– Vi er fremdeles mot den valgte løsningen på Melkøya, og mener den er lite hensiktsmessig. Men hvis departementet har rett, så vil det være utfordrende å reversere prosjektet.
Marius Arion Nilsen
Stortingsrepresentant (Frp)
Les også
Bellona kritisk til Melkøya-anslag: – Skittent spill
Bekymret for strømforbruket
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er ikke overrasket over at regjeringen avviser å trekke tilbake Equinors tillatelse.
– Det har de ment hele tiden. De var også i sin tid mot at vi skulle legge inn i vedtaket at vi skulle få like mye ny energiproduksjon som det som skulle brukes. Det var ikke noe som Energidepartementet brant for, men det står tross alt der, sier Vedum.
Han tror ikke det vil bli bygget ut nok kraft i Finnmark til å kompensere for Equinors økte forbrukøkte forbrukEquinor-prosjektet kan bruke inntil 3,6 terawattimer årlig, eller rundt to prosent av Norges strømforbruk, som var et av vilkårene for elektrifiseringen.
– Det er ikke oppfylt. Energidepartementet hopper litt bukk over den delen, sier Vedum.
Trygve Slagsvold Vedum
Stortingsrepresentant og Sp-leder
Les også
Equinor om Melkøya-forslag: – Vi blir bekymret
– Riktig å trekke vedtaket
Rødt har blant annet foreslått å trekke tilbake Equinors reservasjon av kraft til Melkøya-anlegget.
Stortingsrepresentant Sofie Marhaug (R) utelukker ikke at et slikt grep vil kunne ende i retten.
– Det kommer til å bli et rettslig etterspill hvis vedtaket omgjøres. Jeg vil ikke forskuttere det. Min rolle som politiker er å argumentere for hvorfor det er riktig å trekke vedtaket tilbake. Hvis det ikke er mulig å gjennomføre det som er vedtatt, så må vi på Stortinget forholde oss til det, sier hun.
– Det er ikke mulig å erstatte den kraften Equinor skal bruke, som er det regjeringen har satt som forutsetning for sitt vedtak, sier Marhaug.
Sofie Marhaug
Stortingsrepresentant (R)
Frykter negativt investeringsklima
De ulike svarbrevene fra regjeringen inneholder mange av de samme formuleringene.
Energidepartementet er blant annet bekymret for signalene det vil gi til investorer hvis tillatelsen om å elektrifisere Melkøya trekkes tilbake.
«Hvis staten plutselig skulle trekke tilbake godkjenninger av milliardprosjekter uten dekning i regelverket eller ved at faktagrunnlaget er endret, vil dette ha store næringspolitiske implikasjoner og investeringsklimaet i Norge vil bli svært negativt påvirket», skriver Energidepartementet.
Marius Arion Nilsen har forståelse for argumentet.
– Stabile rammevilkår og forutsigbarhet er kjempeviktig, sier han.
– Vår motstand til dette prosjektet er begrunnet i konsekvensene for resten av fylket, som risikerer å mangle strøm.
– Var flertall mot
Elektrifiseringen av Melkøya ble godkjent av regjeringen, uten at Stortinget ble involvert.
Marhaug mener at vedtaket ikke hadde støtte blant flertallet på Stortinget. Blant annet vedtok Senterpartiets landsmøte våren 2023 å gå mot elektrifiseringen, påpeker hun.
– Det var flertall på Stortinget mot elektrifiseringen da prosjektet ble vedtatt. Equinor har hele tiden visst at regjeringsvedtaket ikke var i tråd med den reelle situasjonen på Stortinget, sier Marhaug.
Rødt-representanten trekker også frem at prosessen rundt kraftlinjen som skal forsyne Melkøya etter hvert vil bli prøvd i retten.
– Sametinget har varslet sak rundt plikten til å konsultere Sametinget knyttet til kraftlinjen Skaidi-Hammerfest, sier hun.