På dagen har Emma Ravnå (18) fullt fokus på datteren Ingrid Elise (9 mnd.). Om natten tar hun på seg russedressen og drar på rulling.
Kortversjonen
- Emma Ravnå (18) balanserer morsrollen med russetiden.
- Hun møtte kjæresten Ulrik da hun var 17, og sammen har de datteren Ingrid Elise på 9 måneder.
- Til tross for graviditet og skole, fullfører Emma videregående og har mål om å bli lærer.
– Jeg trenger ikke så mye søvn og pleier ikke å være den siste som drar hjem. Etter litt søvn er jeg uthvilt og klar for en ny dag med Ingrid, sier Emma Ravnå.
Hun går på Dahlske videregående skole i Grimstad og var aldri i tvil om at hun skulle feire avslutningen av 12 års skolegang, selv om hverdagen ser litt annerledes ut for henne enn for russevenninnene. I juli i fjor ble hun mamma til Ingrid Elise.
Emma møtte kjæresten Ulrik på fest da hun var 17. Han er ett år eldre, studerer vernepleie og jobber ved siden av.
– Vi snakket mye og fant ut at vi var en god match. Så ble jeg gravid. Det gikk fort. Nå bor vi sammen og har det veldig fint, forteller 18-åringen.
Graviditeten var ikke planlagt, men hun og Ulrik hadde snakket om at de hadde lyst til å være unge foreldre.
– Da det skjedde var vi begge klare på at dette skulle vi klare. Det var et sjokk i starten og jeg lurte veldig på hvordan jeg skulle klare å gjennomføre videregående, sier Ravnå.
Men etter at de hadde fortalt foreldrene om at de skulle bli besteforeldre, ble det lettere å se fremover.
– Det var bare støtte. Vi gikk gjennom alt med dem, hvordan ting skulle bli og de har alltid vært støttende. Da skjønte jeg at dette kom til å gå bra.
De fire besteforeldrene bor alle fem minutter unna den den lille familien. I tillegg har de oldeforeldre som gjerne vil passe Ingrid Elise. Det betyr at Emma og Ulrik har god hjelp i hverdagen.
Er det bra å bli forelder som tenåring?aJa, man er mer leken og har mer overskuddbNei, man bør vente til man har levd ungdomslivetcKommer an på situasjonenEmma er vandreruss, men har andre venninner som er på buss. Dermed har det blitt rulling også på henne.
– Det blir jo litt alkohol, men ikke så mye at jeg kommer hjem full. Jeg må jo ta meg av henne dagen etterpå.
– Jeg har fantastiske venninner som er veldig engasjert i Ingrid. De spør ofte om de kan komme på besøk og hilse på henne.
Å bli mamma i ung alder har bare vært positivt, ifølge Emma.
– Jeg har jo blitt voksen fort og nødt til å ta mer voksne valg. Det å flytte hjemmefra og starte for seg selv så tidlig, er et av dem. Jeg merker at jeg har blitt mye mer effektiv etter at jeg fikk henne. Jeg står opp tidlig og vil ha mer ut av dagen.
Når Ingrid Elise er 18 og russ selv, er mamma Emma 36 år. Hun håper hun vil være den kule mammaen med åpent hus og åpne armer, som venninnene til Ingrid vil komme hjem til.
– Jeg tror ikke jeg kommer til å være så bekymret, men man glemmer jo fort.
Emma fullførte helsefagarbeider vg2 med god tilrettelegging fra skolen mens hun gikk gravid. Det siste skoleåret har hun tatt påbygg og det skal hun fortsette med til høsten, på deltid.
– Planen er å bli lærer, sier den unge mammaen.
Per 2025 er det nyeste tilgjengelige tallet for gjennomsnittsalder ved første barns fødsel i Norge fra 2023. Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) var gjennomsnittsalderen for førstegangsfødende kvinner i 2023 30,3 år, som er en økning fra 30,2 år i 2022. For førstegangsfedre var gjennomsnittsalderen 32,3 år.
Den samlede gjennomsnittsalderen for alle kvinner som føder barn i Norge øker. I 2023 lå den på 31,8 år.
– Økningen i alder som ses blant alle fødende totalt skyldes at flergangsfødende blir stadig eldre. Det vil si at vi er eldre når vi får barn to, tre eller fire, ifølge Liv Cecilie Vestrheim Thomsen, overlege ved Medisinsk fødselsregister ved FHI.