Kortversjonen
- Russiske idrettsledere kritiserer norsk hoppsport etter avsløringer om juks med hoppdresser.
- Tidligere OL-vinner Dmitrij Vasiljev kaller det en «lakmustest» på norsk idretts hykleri.
- Politikeren Svetlana Zjurova sammenligner jukset med doping og forventer mild straff.
- NRK-kommentator Jan Petter Saltvedt mener russiske reaksjoner er både politikk og polemikk.
Vanligvis er det nordmennenes bruk av astmamedisin som er tema i russiske medier, men nå handler det ikke uventet om hoppjukset, som russere mener at symptomatisk for norsk idrett.
Fem norske hoppere har vært utestengt fra RAW Air i Holmenkollen og Vikersund - mens FIS (det internasjonale skiforbundet) gransker manipulering av hoppdressene.
– Jeg har i ti år ropt varsko om at det norske vanviddet i skisporten må stoppes. Det virker som om de ikke helt forstår at når de vinner alt takket være legalisert dopingbruk, så ødelegger de vinteridrettene, sier den tidligere OL-mesteren i skiskyting Dmitrij Vasiljev, som nå er president i St. Petersburgs skiskytterforbund.
Tidslinje om den norske hoppskandalen.
Fredag 7. mars:- Norske ledere som syr hoppdresser og blir filmet på utøverhotellet i VM-byen Trondheim, dagen før storbakkerennet i Granåsen. Landslagstrener Magnus Brevig er en av personene på videoen.
- Innholdet i de snikfilmede videoene når offentligheten og blir av flere omtalt som mistenkelig.
- Med bakgrunn i videoene legges det inn protest fra Polen, Østerrike og Slovenia mot Norge før storbakkerennet.
- Marius Lindvik og Johann Forfang hopper ned til henholdsvis sølv og femteplass, men blir i etterkant diskvalifisert etter at kontrollørene finner ureglementerte sømmer etter å ha åpnet dressene.
- I etterkant avviser Brevig og hoppsjef Jan-Erik Aalbu at det er juks, men bruker begrepet regelbrudd.
- Aalbu erkjenner på en pressekonferanse at Norge jukset bevisst, og at den ekstra sømmen i dressene til Forfang og Lindvik ble sydd inn i den tro at det ikke ville bli oppdaget av utstyrskontrolløren.
- Aalbu hevder at han ikke kjente til jukset før det ble avdekket.
- Idrettspresident Zaineb Al-Samarai og kulturminister Lubna Jaffery (Ap) sier begge at hendelsen er uakseptabel. Skipresident Tove Moe Dyrhaug appellerer til at alle involverte må være ærlige.
- Det internasjonale ski- og snøbrettforbundet (FIS) melder at det norske laget skal etterforskes. Generalsekretær Michel Vion vil ikke utelukke at Norge kan miste flere medaljer.
- Advokat- og forsikringsselskapet Help sier opp sin sponsoravtale med hopplandslaget. Den hadde i utgangspunktet utløpsdato 1. mai. Andre sponsorer vurderer hva de skal gjøre.
- Brevig og servicemann Adrian Livelten suspenderes med umiddelbar virkning av skiforbundet i påvente av en gransking. Begge samtykker til avgjørelsen.
- Slovenske Bine Norcic utnevnes til midlertidig landslagstrener.
- I et møte med pressen sier Brevig at han angrer på jukset og at han som hovedtrener ikke stoppet det. Han omtaler endringen av dressene som «en bevisst handling».
- Livelten sier i en uttalelse at han beklager jukset og at det var «en handling jeg vil angre på resten av livet».
- Assistent Thomas Lobben blir også suspendert med umiddelbar virkning i påvente av en gransking. Også han samtykker til avgjørelsen.
- Lobben sier i en uttalelse at trenerne ble «fartsblinde», at han er «oppriktig lei seg» og at de tok «en meget dårlig avgjørelse».
- Skiforbundet opplyser at de har overlevert alle hoppdressene som ble benyttet i både hopp og kombinert under VM i Trondheim til FIS for gransking.
- Flere tidligere storhoppere som Anders Jacobsen og Daniel André Tande vedgår i et intervju med NRK at de selv jukset under egne karrierer.
- Det internasjonale skiforbundet suspenderer Marius Lindvik og Johann Forfang samt de norske hopplederne Brevig, Livelten og Lobben. Hopperne kan dermed ikke delta i Raw Air.
- Den norske landslagstreneren i kombinert Truls Johansen ilegges også en suspensjon av FIS. Det har sammenheng med måten det norske kombinertlaget presenterte utstyret for inspeksjon etter diskvalifikasjonen av Jørgen Graabak i VM fredag 7. mars.
- Lederen av hoppkomiteen i Norges Skiforbund, Stine Korsen, sier i et intervju med VG at hun trekker seg fra ledervervet som følge av avsløringene om utstyrsjuks.
- Robin Pedersen, Kristoffer Eriksen Sundal og Robert Johansson suspenderes av FIS på mistanke om manipulering av hoppdressene. Funnene er ikke de samme som i dressene til Lindvik og Forfang.
- Det er ikke funnet noe ulovlig med de norske VM-dressene til hoppkvinnene eller kombinertlandslagene.
- Aalbu sier på en pressekonferanse at han har «sviktet som leder», men vurderer det som best på kort sikt å fortsette i jobben. Han får full tillit fra skipresident Dyrhaug.
- Kilde: NTB
– Det blir uinteressant å se på, noe som igjen fører til at publikum forsvinner, sponsorer trekker seg, og sendingene blir kjedelige fordi alt dreier seg om nordmenn.
Han mener ifølge nyhetsbyrået Tass at hoppjukset er en avsløring av norsk idrett:
– At skihopperne ble tatt for åpenbar juks, er en lakmustest. Det sier noe om hele den norske skisporten. Det er hyklersk til et ekstremt nivå, hevder Vasiljev.
Også den tidligere skøyteløperen, nå politikeren, Svetlana Zjurova har uttalt seg om hoppsaken.
– Forbedring av en hoppdress’ aerodynamiske egenskaper i denne sporten kan sammenlignes med medisinsk doping. Ved hjelp av slike manipulasjoner har nordmennene skaffet seg en betydelig fordel over konkurrentene, mener hun ifølge vseprosport.ru.
– For slike manipulasjoner bør man straffes like strengt som for doping, mener Zjurova.
Tidligere skøyteprofil, nå politiker for Putins parti Forente Russland.
Hun tror likevel ikke det vil skje:
– Siden de allerede har innrømmet jukset, tror jeg de unngår en alvorlig straff. I Vesten fungerer det jo slik at hvis du tilstår, blir du tilgitt og synes synd på, men hvis du nekter, blir du straffet. Jeg antar at disse nordmennene vil få en mild behandling – de blir diskvalifisert fra VM der bruddet fant sted, men får trolig lov til å konkurrere videre, sier Zjurova, som representerer Putin-partiet Forente Russland.
Som vanlig er det den tidligere skiskytteren Aleksandr Tikhonov - som var sentral i Besseberg-saken - som går lengst i kritikken av Norge. Han sier ifølge vseprosport.ru:
– Nordmenn er frekke og astmatikere. De prøver å anklage alle andre og motarbeider russisk deltakelse. De burde straffes så hardt som mulig.
– Den optimale straffen? Diskvalifisering av hele norsk skisport i fem til syv år. Man trenger ikke å utestenge alle deres idrettsutøvere, kun de som driver med skisport, sier Tikhonov, som var visepresident i IBU (det internasjonale skiskytterforbundet) under Besseberg.
Skihopping er ingen stor sport i Russland, men presidenten i skihoppforbundet, Dmitrij Dubrovskij, sier dette til det statskontrollerte nyhetsbyrået Tass:
– Nordmennene tok denne sjansen i den tro at FIS ville overse det, gitt deres status som ledere i sporten.
– De ledende nasjonene, som har hatt tilgang til vitenskapelige institutter og tekniske team som kunne muliggjøre slike brudd, vil nå miste denne fordelen. Dette vil gagne oss, for vi har aldri hatt rom for å gjøre feil, mener Dubrovskij.
NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt er ikke overrasket over de russiske utspillene.
– Dette er akkurat som forventet. Og dessverre også så fryktet. Nå får omverdenen en etterlengtet anledning til et oppgjør med norsk selvhøytidelighet og idrettsmoralisme.
– Ingen har vel heller gledet seg mer til å få en sjanse til å hovere over skinasjonen Norge enn russerne.
NRKs sportskommentator
Saltvedt legger til at russerne her til og med får muligheten til å komme med påstander om at de ikke selv har tilgang på vitenskapelige institutter eller muligheter til å gjøre feil. Han mener det er latterlig.
– Ingen har kommet unna med mer eller samarbeidet tettere med statlige vitenskapsmiljøer opp gjennom årene enn russerne. Men akkurat nå kan vi ikke si noe som helst tilbake og må akseptere at dette blir en slags midlertidig sannhet, sier NRK-kommentatoren.
– Dette er selvsagt både politikk og polemikk. Og så må vi også gi dem rett i noen poenger også. Som at dette har noen likheter i sin tankegang som det å drive med doping. Som kanskje ikke er overraskende. Ingen kan jo historisk sett mer om dette enn russiske idrettstopper, legger Saltvedt til.