Russland-ekspert om krangelen: – En enorm seier for Russland

2 months ago 15


– Det er vanskelig å forestille seg at Putin skulle være misfornøyd med noe som helst ved Trumps opptreden, eller at Trump skulle gjort noe annerledes, selv om han skulle fått ordrer direkte fra Moskva.

Seniorrådgiver Keir Giles ved den britiske tankesmia Chatham House er klar på hvem han mener kom ekstra godt ut av det da samtalene mellom Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og USAs president Donald Trump kollapset.

– Dette var en enorm seier for Russland, sier Giles.

Foreløpig har Russlands president Vladimir Putin imidlertid vært ordknapp.

– Putin har vurdert det dit hen at en offentlig feiring av seieren sin, via Donald Trump, for øyeblikket ikke sømmer seg. Men det legger ikke bånd på alle hans talerør og propagandister, sier Giles.

En mann i blå skjorte og briller

Russland-ekspert Keir Giles er tilknyttet Russland- og Eurasia-programmet ved tankesmia Chatham House og har skrevet en rekke bøker om russisk krigføring og geopolitikk.

Foto: Raphael Satter / AP / NTB

Grove fornærmelser mot Zelenskyj

Russiske statskontrollerte medier som TASS og RIA har viet mye oppmerksomhet til fredagens katastrofesamtale i Det hvite hus.

Og mens journalister fra AP og Reuters ble nektet adgang til Det ovale kontor, var en TASS-korrespondent til stede. Det hvite hus hevdet senere at TASS-journalisten ikke skulle vært der, ifølge CNN.

Den forklaringen kjøper ikke Keir Giles.

Zelenskyj og Trump i Det ovale kontor

Journalister fra AP og Reuters fikk ikke slippe inn på møtet mellom Zelenskyj og Trump. Men en journalist fra russiske Tass var til stede.

Foto: AFP

– Måten pressemøtet var organisert på, viser at dette ikke bare var en opptreden for et amerikansk publikum, sier han.

Han mener at Trump og Vance også henvendte seg til Russland. Etter møtet kalte talsperson for russisk UD, Maria Zakharova, Zelenskyj en «drittsekk»

Også Russlands tidligere president, Dmitrij Medvedev, omtalte Zelenskyj i grove ordelag på Telegram:

– Det utakknemlige svinet fikk et kraftig smekk fra svinebingens eiere.

Putin og Medvedev

Putin og Medvedev er gamle venner. Her var de sammen i Moskva i 2008.

Foto: AP

Gjentar russisk feilinformasjon

Selv om det var Russland som invaderte Ukraina med full styrke i februar 2022, hevder både Medvedev og Zakharova at Zelenskyj risikerer å starte en storkrig. Det samme sa Trump til den ukrainske presidenten på fredag.

Under møtet anklagde også J.D. Vance Zelenskyj for å være utakknemlig og ikke ha takket for USAs hjelp. Zelenskyj påpekte at han flere ganger tidligere har sagt takk.

Menn i militæruniform på et frosset jorde med en drone

Ukrainske soldater holder en drone nær byen Pokrovsk i Donetsk-regionen 5. februar. Russland har tatt kontroll over rundt 20 prosent av ukrainsk territorium.

Foto: Reuters

I forrige uke sa Trump også feilaktig at det var Ukraina som startet krigen med Russland.

– Det er mange tilfeller over lang tid der russisk desinformasjon har blitt trofast gjengitt av Trumps team. Og dette er selvsagt en enorm suksess for russisk informasjonskrigsføring, sier Keir Giles.

Informasjonskrig er kampen om å forme folks virkelighetsforståelse. Men riften mellom Trump og Zelenskyj kan tjene Putin på flere måter, mener Giles.

Konsekvenser ved på

Når det gjelder krigføringen i Ukraina spår seniorforskeren to nye utviklinger:

  • At Russland kan trappe ned presset ved frontlinjene. Årsaken er at Putin tror han ikke må kjempe så hardt for å få det han ønsker seg fra Trump.
  • En opptrapping av angrep mot kritisk infrastruktur rundt omkring i Ukraina, noe som gjør at befolkningen mister tilgang til strøm og vann.

Giles peker blant annet på at Trump-regjeringen, ved å strupe støtten til USAs bistandsdirektorat, dermed kutter støtten til gjenoppbygging av strømnettet i Ukraina.

Nødetater utenfor en bygning med ødeleggelser

En helseklinikk i Kharkiv ble fredag skadet i et russisk droneangrep. Flere mennesker ble skadet og i byen Odesa ble én person drept i angrepet.

Foto: AFP

Og selv om det foreløpig har vært tyst fra Putin, venter seniorforskeren at det snart kan komme nye krav fra regjeringen:

– Når støvet har lagt seg etter denne hendelsen, tror jeg Russland vil gjenta kravene som har blitt rettet mot Europa de siste årene, sier Giles.

Han henviser blant annet til Putins ultimatum i desember 2021, like før fullskala-invasjonen av Ukraina. Da ba Putin blant annet om sikkerhetsgarantier fra Nato og USA.

– Stort sett har han bedt om det samme alle gangene. At USA trekker seg ut av Europa og at Russland får gå inn, og at det østlige Europa i praksis står uten beskyttelse.

Interessert i utenriks? Hør utenriksredaksjonens podkast:

Publisert 01.03.2025, kl. 18.28

Read Entire Article