Saksøker Zahid Ali og Gyldendal: – Moralsk og etisk forkastelig

2 months ago 15


Kortversjonen

  • To tekstforfattere hevder de skrev store deler av Zahid Alis krimbok «Svaber».
  • De saksøker både Ali og Gyldendal for brudd på opphavsretten og krever med-opphavsrett, erstatning og oppreisning.
  • Boken fikk gode anmeldelser da den kom i 2023.
  • Gyldendal sier de vil lese søksmålet nøye. Zahid Ali har ikke svart på VGs henvendelser.

Nå saksøker de både Zahid Ali og forlaget for brudd på opphavsretten.

Stevningen ble sendt fredag, bekrefter advokat Hans Marius Graasvold overfor VG.

Det er Rune Alexandersen og Elene Martinsen som står bak søksmålet mot et av landets største forlag og deres forfatter, komikeren Zahid Ali.

Ali har ikke svart på VGs henvendelser, men hans advokat John S. Gulbrandsen bekrefter at han er kjent med søksmålet og at VG lager en sak.

 Per Heimly/GyldendalZahid Ali fikk terningkast 5 både i Dagbladet og Stavanger Aftonblad for debutboken «Svaber». Her er pressefotoet som ble tatt i forbindelse med debuten på Gyldendal Foto: Per Heimly/Gyldendal

Boken «Svaber» ble utgitt i juni 2023, fikk terningkast 5 i flere medier og var inne på topp ti på den norske bestselgerlisten. Boken lå også på utlånstoppen på Deichman bibliotek.

I et intervju med VG uttalte Zahid Ali blant annet:

– Det er utrolig tilfredsstillende å se boken min i butikk, men mange av vennene mine trodde det var en spøk: «Jøss, har DU skrevet bok», liksom. De tenkte vel mest på når jeg skulle hatt tid til det.

Nå blir han saksøkt for nettopp å ikke ha skrevet boken selv.

– Vi har dokumentasjon på at mine to klienter har skrevet svært store deler av boken som Zahid Ali har utgitt under sitt navn, sier advokat Hans Marius Graasvold.

Bilde av Hans Marius GraasvoldHans Marius Graasvold

Advokat

Han viser til dokumentasjon som korrespondanse mellom partene, plagiatkontroll og et dokument som viser hvem som har bidratt med skriveøkter i manuset.

– Dette handler ikke om plagiering der en forfatter har brukt noen få passasjer fra en annen: Denne saken er spektakulær, den skiller seg ut fra alt annet jeg har sett i løpet av mine 25 år som opphavsrett-advokat.

– Her har altså Zahid Ali sendt inn et manus til Gyldendal og fått boken utgitt under sitt eget navn, sier Graasvold.

Han legger til:

– Det er selvsagt en stor krenkelse av opphavsretten, men ikke minst er det dypt etisk og moralsk forkastelig å gå ut og ta æren for noen andre i så stor grad har vært med på å skape.

Graasvold understreker at Zahid Ali definitivt har bidratt.

– Det er ikke slik at vi krever alle rettigheter, men jeg vil si at vi har sjeldent god dokumentasjon på at mine klienter har store rettigheter til dette manuset.

Gyldendal: - Kommer til å lese stevningen grundig

Bilde av John S. GulbrandsenJohn S. Gulbrandsen

Advokat

VG har siden mandag formiddag vært i kontakt med advokat John S. Gulbrandsen som representerer både Zahid Ali og Gyldendal forlag. Han mottok søksmålet først tirsdag morgen og bekrefter overfor VG at Zahid Ali vet om søksmålet og at VG lager en sak.

Ali har ikke besvart VGs henvendelser på telefon, sms og e-post.

VG har vært i kontakt med Gyldendal siden mandag formiddag, stilt flere spørsmål og redegjort for saken VG trykker og Graasvolds påstander. Gyldendals sjefredaktør for skjønnlitteratur, Kari Marstein, svarer slik:

– Vi mottok stevningen først nå, tirsdag formiddag, og kommer til å lese den grundig, skriver Marstein på e-post til VG.

 Hallgeir Vågenes / VGKari Marstein ønsker ikke foreløpig å kommentere søksmålet. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Saksøkerne krever:

  • Medopphavsrett på 1/3-del hver
  • Erstatning for tapte royaltyinntekter
  • Andel av fremtidige inntekter
  • Oppreisning på 50.000 kroner hver

Hans Marius Graasvold sier til VG at det er gjort forsøk på å snakke med både Zahid Ali og Gyldendal forlag for å løse saken.

– Gyldendal forlag burde være profesjonelle nok til å ha trukket i bremsen for lenge siden, men de virker resistente mot kritikk, sier Graasvold.

– Enorm påkjenning

Saksøkerne Rune Alexandersen og Elene Martinsen er samboere og driver Tekstgården forlag - som tar på seg ulike tekst- og språkoppdrag.

De beskriver hele prosessen som «forferdelig».

 PrivatRune Alexandersen og Elene Martinsen er samboere og driver et språk- og tekstbyrå som utfører oppdrag for blant annet forlag, tidsskrift, nyhetsmedier, institusjoner og private bedrifter og enkeltpersoner. Foto: Privat

– Det har vært en enorm påkjenning å stå i dette. Vi er overrasket over Gyldendals ansvarsfraskrivelse, og over hvor brutalt det er å kjempe mot makta. Vi velger å gå til søksmål av rettferdighetsprinsipp. Vi har gjort et arbeid, og vi ønsker at det skal komme frem, sier Martinsen og Alexandersen på telefon til VG.

Ifølge advokat Graasvold startet det hele med at hans klienter i mars 2020 inngikk et samarbeid med Zahid Ali – som på det tidspunktet hadde et kort TV-manus, samt noen sketsjer, som utgangspunkt. Nå skulle de skrive bok.

Men ifølge Graasvold opplevde Martinsen og Alexandersen etter hvert at det ble vanskelig å samarbeide med Ali – og de valgte til slutt å trekke seg fra videre samarbeid.

Plagiatkontroll

Vedlagt søksmålet er blant annet en plagiatkontroll utført ved Universitetet i Tromsø: Kontrollen viser 21 prosent fullstendig tekstlikhet, samt fastslår at store deler av bokens øvrige innhold er svært likt saksøkernes manus, ifølge Graasvold.

 PrivatIfølge saksøkerne er dette et bilde fra en av skriveøktene de hadde med Zahid Ali, tatt i juli 2020. Foto: Privat

Søksmålet beskriver også hvordan Elene Martinsen i juni 2023 helt tilfeldig oppdager at boken er utgitt under tittelen «Svaber» på Gyldendal forlag:

«Saksøkerne bestilte et eksemplar av boken, og kunne umiddelbart konstatere at boken innholdsmessig hadde store likhetstrekk med siste versjon av manus som saksøkerne hadde arbeidet med».

Martinsen og Alexandersen tok første gang kontakt med Gyldendal i november 2023 der de forklarte situasjonen og ba om et møte. VG har sett e-post-utvekslingen – der Gyldendal avviser at de har en rolle i saken.

Martinsen og Alexandersen engasjerer så en advokat som sender brev til Gyldendal i februar 2024, der de ber om å få med-opphavsrett og andeler av royalty-inntektene – uten resultat.

Advokat Graasvold kobles på saken, og partene møtes i mai 2024 uten noen løsning. I oktober 2024 sender Graasvold prosessvarsel om søksmål.

– Dette er ikke besvart, og det har etter dette ikke vært kontakt mellom partene. Mine klienter ser derfor innen annen løsning enn å gå til søksmål, sier Graasvold.

Det hører med til historien at Martinsen og Alexandersen gikk ut i Dagbladet om saken i 2023, og ifølge søksmålet ble de i etterkant kontaktet av tre andre personer som kunne fortelle at de har samarbeidet med Ali om boken på forskjellig stadium.

Kort oppsummert: De tre deler ifølge søksmålet erfaringene til Martinsen og Alexandersen – og vil vitne når saken kommer opp i Oslo tingrett.

Psst! På Gyldendals liste over bøker som skal utgis denne våren, står det oppført en oppfølger til «Svaber»: Zahid Alis bok nummer to, «Synske tilstander», skulle etter planen utgis i midten av mars, men er nå utsatt. Forlaget opplyser at det er av en helt vanlig årsak; de trengte mer tid.

Tips meg

Bilde av Camilla Norli

Journalist

Journalist i VG. Skriver nyheter om bøker, forfattere og bokbransjen. Brenner for: Klikk på kulturstoff!

Read Entire Article