Samlet inn 60 mill. til privatskole

3 hours ago 2


 Lars Chr. Wegner, VGGODT I GANG: Hanna Skjåkødegård er snart i mål med privatskole i Lom, og det nærmer seg for Gunnar Gundersen på Flisa. Foto: Lars Chr. Wegner, VG

Begge kjemper for å starte private videregående skoler der fylkestinget har vedtatt å legge ned de gamle. Den ene har samlet 60 millioner kroner, den andre vil la næringslivet sponse elevstipend.

Mandag 12. mai kl. 14:44

Kortversjonen

  • Hanna Skjåkødegård har samlet inn 60 millioner kroner for å starte privat videregående skole i Lom.
  • Gunnar Gundersen jobber med å få næringslivet til å finansiere elevstipend for en ny skole på Flisa.
  • Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum støtter engasjementet for å sikre utdanning i distriktene.

– Vis meg det lokalsamfunnet som blomstrer når du legger ned skolene. Forskning viser det stikk motsatte. Først blir det utarming, før samfunnet til slutt visner, sier Hanna Flækøy Skjåkødegård (40).

Hun har stått i bresjen for å starte ny privat videregående skole i Lom. Nå har initiativtagerne nådd målet på 60 millioner innsamlede kroner, som vil sikre skole i tre år fremover.

 Lars Chr. Wegner, VGVEDTATT NEDLAGT: Solør vgs., avdeling Flisa, er vedtatt nedlagt. Foto: Lars Chr. Wegner, VG

Gunnar Gundersen (68) er med i prosjektgruppen som kjemper for å etablere ny privat skole på Flisa, hvor den lokale avdelingen av Solør videregående skole skal legges ned. I 12 år satt han på Stortinget for Høyre, nå har han meldt seg ut av partiet i protest etter turbulensen rundt fjorårets vedtak om skolenedleggelser i Innlandet.

Planer om tre private VGS

De to har valgt hver sin finansieringsmodell. Begge satser på å være i gang til høsten med nye private skoler, i hver sin ende av fylket. I Lom er startdatoen allerede satt til 18. august.

Også på Dokka arbeides det med å få i gang en privat videregående skole, et drøyt halvår etter at fylkestinget i Innlandet, med stemmene fra Ap, Høyre og MDG, vedtok å legge ned til sammen seks skolesteder i fylket.

 Lars Chr. Wegner, VGTESTER FORMEN: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum prøver treningsproduktene til bedriften Klubben AS, med bistand fra Gunnar Gundersen. Bedriftsleder Erik Heggelund overvåker. Foto: Lars Chr. Wegner, VG

– Det som provoserer meg mest, er at de legger ned skoler i områder hvor det er utfordringer med utenforskap. Det er i slike situasjoner du skal sende mer ressurser, ikke mindre, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, som har invitert skoleforkjemper Skjåkødegård på besøk til skoleforkjemper Gundersen på Flisa.

Fire linjer i Lom

– Engasjementet i lokalsamfunnet er voldsomt. Støtten vi opplever fra nærmiljøet er entydig, det er ikke vanskelig å spørre folk om de vil bidra, sier Gunnar Gundersen.

– Vi er i kjernen av demokratiet. Det er et supplement vi vil ha, ikke en konkurrent, fordi det ikke er noe offentlig tilbud, sier Hanna Skjåkødegård.

 Geir Olsen / VGLOKALE TRAUMER: Reaksjonene var sterke da fylkestinget i Innlandet i oktober 2024 vedtok å legge ned seks skolesteder. Foto: Geir Olsen / VG

Hun kan avsløre at det nå ser ut til at den nye Jotunheimen privatistskule vil få intet mindre enn fire linjer. Studiespesialisering og byggfag er allerede fulltegnet. Nå tyder mye på at det også blir linjer for anleggsteknikk, og mur og betong.

Svømmegymnaset

De to skoleforkjemperne møtes på bedriften Klubben AS i Flisa sentrum. Bedriften som leverer idrettsutstyr til skoler, idrettslag, kommuner og treningssentre, har en spesiell betydning for Gundersen.

Før han var 20 år var han en av landets beste svømmere, med et tyvetalls NM-gull, enda flere norske rekorder, og OL-deltagelse i 1976.

 Geir Olsen / VGSVØMMESTJERNE: Gunnar Gundersen tester formen i voksen alder. Arkivfoto fra 2008. Foto: Geir Olsen / VG

Til Åsnes Gymnas, som var det daværende navnet på skolen som nå er vedtatt nedlagt, kom svømmetalenter fra hele landet.

– I praksis var skolen Norges første toppidrettsgymnas. Vi hadde 25 meters basseng, og trente før og etter skolen. De som kom flyttende fra andre steder fikk god struktur på hverdagen fordi de bodde hjemme hos familier, og ikke på hybel, forteller Gundersen.

Et av talentene var Lene Jensen, som med sitt sølv på 100 meter fri fra VM i 1978 tok Norges første VM-medalje i svømming.

Bilde av Lene JensenLene Jensen

Sølvvinner i svømme -VM 1978

Lars Petter Heggelund var hentet inn som lærer og svømmetrener, og ble mangeårig landslagssjef. Samtidig startet han å selge svømmebriller og badebukser fra garasjen.

I dag er den lille garasjebutikken vokst til den største private arbeidsgiveren i kommunen, med 45 ansatte i Norge, ytterligere 15 medarbeidere i Sverige, Finland og Polen, og en årlig omsetning på 200 millioner.

 Lars Chr. Wegner, VGGRÜNDERBEDRIFT: Svømmebrillene ble introdusert på 1970-tallet, og svømmetrener Lars Petter Heggelund solgte dem fra garasjen. I dag har bedriften 60 ansatte i fire land. Fra venstre: Daglig leder Erik Heggelund, Gunnar Gundersen, Hanna Skjåkødegård og Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Lars Chr. Wegner, VG

– Alt startet i garasjen til pappa, det er en ekte gründerbedrift, forteller sønnen Erik Heggelund, som sammen med søsteren Kari leder selskapet i dag.

Betaler for elevene

Nå blir søsknene med på spleiselaget for å holde liv i den videregående skolen på hjemstedet.

– Vi lager en modell innenfor privatskoleloven, i samarbeid med den private skolen Akademiet, forteller Gundersen.

 Lars Chr. Wegner, VGKJEMPER FOR DISTRIKTENE: Sp-boss Trygve Slagsvold Vedum og bedriftsleder Erik Heggelund ønsker at det fortsatt skal være videregående skole på Flisa. Det gjør også Hanna Skjåkødegård og Gunnar Gundersen. Foto: Lars Chr. Wegner, VG

15 prosent av kostnadene må dekkes av elevene. Planen er at dette skal hentes inn gjennom elevstipend finansiert av næringslivet.

– Jeg startet med å spørre en lokal bank, Grue sparebank, og fikk en million. Engasjementet er kjempestort, sier Gundersen.

Er det en god idé å la næringslivet være med på å finansiere videregående skoler?aJa, helt klart, når politikerne har lagt dem ned. bNei, dette er en offentlig oppgave. cUsikker.

Bekymret for elevene

Uten videregående skole på Flisa, vil elevene måtte reise med buss til Elverum eller Kongsvinger, eller flytte på hybel.

– De mest motiverte studentene klarer seg alltid, selv om de får lang bussvei. De som ofres, det er elevene som sliter på ungdomsskolen og så vidt kommer seg gjennom. De er nok ikke veldig motiverte for å sette seg på bussen to timer om dagen, sier Erik Heggelund.

 Lars Chr. Wegner, VGOMVISNING: De er om at en videregående skole på Flisa er viktig både for elever og næringslivet. Fra venstre Gunnar Gundersen, Hanna Skjåkødegård, Erik Heggelund og Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Lars Chr. Wegner, VG

I tillegg mener både han og Gundersen at bussing bare forskyver problemet, fordi de beste elevene fra Flisa kan skyve ut svakere elever på skolene de kommer til.

– Det handler ikke bare om elevene, heller. Skolen er den viktigste arbeidsplassen i kommunen, sier Heggelund, som ønsker at hjemstedet hans skal være et attraktivt sted både å bo og arbeide.

– Enig! Og skolene her har gjort en imponerende god jobb! De har gode resultater og en høy andel elever som gjennomfører skolen, og det i et distrikt som sliter med masse utenforskap. Men ingen ting av dette anerkjennes, og det er derfor jeg synes utredningsarbeidet for nedleggelsene var så elendig, sier Gundersen.

– Prinsippløst

– Vi trenger skoler for å bygge samfunn. Det er derfor vi driver politikk, for å bygge samfunn. Jeg ønsker ikke at private skoler skal være løsningen, men det private initiativ blir en sikkerhetsventil der skoler legges ned eller det ikke finnes offentlige tilbud, sier Vedum, og fortsetter:

– Det jeg synes er så prinsippløst, er at man kan være for private løsninger i en storby, men mot på et lite sted. Det holder ikke, og derfor skal vi ikke gi oss i denne saken, lover Sp-lederen.

 Lars Chr. Wegner, VGTROR PÅ LOKALDEMOKRATIET: Skolegründerne Hanna Skjåkødegård og Gunnar Gundersen, sammen med bedriftsleder Erik Heggelund og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Lars Chr. Wegner, VG

Og nå er kanskje Vedum’n på Flisa for å hente Gundersen over til Senterpartiet?

– Jeg har ikke meldt meg ut av Høyre for å gå inn i et annet parti. Og jeg skal ikke inn i Sp, understreker Gundersen svært bestemt.

– Det er ille å miste skolen sin, men dog ikke så ille at man ender i Sp?

– Jeg ønsker bare at Høyre skal drive Høyre-politikk, sier Gunnar Gundersen.

Publisert: 12.05.25 kl. 14:44

Slå på mørk modus i artikler

Read Entire Article