«Sanselig og inspirerende»

2 weeks ago 28


Det første som møter meg idet jeg går opp trappen i Nordnorsk kunstmuseum, er en stram dunst av tjære. Få lukter passer bedre til å sette tonen for den kvenske kunstbiennalen.

For det å utvinne den svarte duftende væsken fra furutreet, har vært blant kvenfolkets eldste spesialiteter.

Kvenbiennalen, eller Kväänibiennaali, arrangeres i år for tredje gang, og for første gang er Nordnorsk kunstmuseum i Tromsø med som både medarrangør og visningsarena.

Kvenbiennalen 2025. Utstillingen (3)

GIR ØYET NOE Å JOBBE MED: Rina Charlott Lindgrens «Bits», «Bits III» og «Bits IV» (2020). Disse collagene av oppklipte tegninger er virkelig raffinerte og interessant. Dette har preg av reell undersøkelse av ulike billedmessige virkemidler. Verket er preget av en klar tilstedeværelse og individualisering.

Foto: Nordnorsk Kunstmuseum

Ordet työ (arbeid) er også årets tittel. I det begrensede tilfanget av kilder jeg har klart å grave frem om kvensk kultur og historie, er det noe som nevnes igjen og igjen; nemlig kvenfolkets dype glede og respekt for arbeidet.

På samme måte som hos samene, er kunsten i kvenkulturen uløselig knyttet til både de gamle håndverkstradisjonene og naturen.

Miniatyrbiennale

I det jeg trer inn i utstillingen er jeg først og fremst veldig overrasket over hvor liten den er. Ordet biennale sier for så vidt ikke noe om omfang: Det forteller bare at det er en utstilling som arrangeres annethvert år.

Likevel ligger det en forventning i betegnelsen om en omfattende mønstring, som kanskje til og med er spredt over flere institusjoner og steder.

  • Kvenbiennalen 2025. Utstillingen (17)

    GJENNOMARBEIDET: Utstillingen fremstår som reflektert og gjennomarbeidet både konseptuelt og estetisk. Treskulpturen fremst i bildet er Rina Charlott Lindgrens «Under fjellet» (2021).

    Foto: Nordnorsk Kunstmuseum
  • Den dempede blekgrønne veggfargen er meget velvalgt som et bakteppe. Verkene er også montert med god avstand til hverandre, slik at det blir luft rundt hvert enkelt verk, men uten at verkene opphører å stå i dialog med hverandre.

    BAKTEPPE: Den dempede blekgrønne veggfargen er meget velvalgt som bakteppe. Verkene er montert med god avstand til hverandre, slik at det blir luft rundt hvert enkelt verk, men verkene står fortsatt i dialog med hverandre.

    Foto: Mona Pahle Bjerke / NRK
  • Kvenbiennalen 2025. Utstillingen (7)

    FINT SAMSPILL: Arbeidene er stemt fint opp mot hverandre med en bevissthet til material- og idémøter. Den lett, spinkle metallskulpturen gir en flott kontrast med sine metallstreker i luften, både til den luftige skallskulpturen i bakgrunnen og den massive treformen i forgrunnen.

«Kvenbiennalen 2025» folder seg ut i en av museets mindre saler, og inneholder bare en liten håndfull arbeider.

Men selv om den ikke er stor, er det likevel åpenbart at det ligger mye tankearbeid bak.

Her ser ingenting ut til å være overlatt til tilfeldighetene. Det er dempet belysning, og en fin og meditativ stemning i salen. Veggene er malt i en behagelig blekgrønn farge, som danner et flott bakteppe for de ulike arbeidene.

Kvenbiennalen 2025. Utstillingen (15)

NOE UFORLØST: Ingebjørg Vatnes' «Fra slaghaugene» (2020) og «Villskog» (2022). Disse verkene går vakkert inn i helheten, men det er noe uforløst og uavklart med både de enkelte bildene, men også relasjonen mellom hyllen med pigmentglassene og tekstilene.

Foto: Nordnorsk Kunstmuseum

Det naturlige og det skapte

Jeg liker Markus Lanttos mystiske lek med det naturlige og det skapte: Han har skapt en enkel, men utsøkt vakker kiste i ubehandlet tre. Den troner i rommet som en arketypisk dødspåminnelse. Jeg liker også at kisten ikke er formet som noen klassisk likkiste, slik at den ikke låser vår forståelse.

På veggen bak kisten henger det noe som likner vakre, abstrakte og delvis ensfargede malerier.

  • Kvenbiennalen 2025

    FASCINERENDE: Det er noe med Marcus Lantto sitt prosjekt som jeg virkelig har sansen; den strenge formalismen i hans maleriske spill med de lakkerte trerektanglene på veggen; og den sterke symbolismen som knytter seg til den trehvite kisten.

    Foto: Nordnorsk Kunstmuseum
  • Kvenbiennalen 2025

    TREPLATER: I disse treplatene har han gjort ganske få formgivende grep. Overflaten er lakkert og gitt en bestemt overflate, i den største av de lyse platene er hjørnene avrundet øverst, men ellers er det naturens eget maleriske språk vi ser. I treverket kan vi lese inn vakre landskaper med skyer og en horisontlinje.

    Foto: Nordnorsk Kunstmuseum
  •  Kistens overflate er fullstendig ubehandlet.

    KONTRASTER: Kistens overflate er fullstendig ubehandlet. Selv om vi raskt vil assosiere den med en likkiste; og det i dette ligger en mektig symbolikk, liker jeg at han ikke binder vår lesning med en altfor eksplitt likkisteutforming: Han spiller det naturlige og formgitte ut mot hverandre på en spennende måte.

    Foto: Mona Pahle Bjerke / NRK

Når jeg kommer nærmere ser jeg at han ganske enkelt har lakkert ulike treplater, og hentet frem treverkets egne maleriske kvaliteter. Her lar han rett og slett materialet komme til orde.

Noen steder kan vi se spennende former og nyanser i overflaten; et annet sted åpner det seg kanskje landskap med både skyer og en vid horisont.

Dette er en kunstner med et bevisst forhold til konstellasjoner: En som vet at avstander og mellomrom spiller en viktig rolle. Med små og store variasjoner i både farge, form og størrelse gjentar han firkantformen fra det tilnærmet kvadratiske til det rektangulære.

Kunstkritiker Mona Pahle Bjerke snakker om utstillingen på Nyhetsmorgen.

Vakre kontraster

Jeg liker hvordan utstillingen spiller ulike formkontraster og materialmøter opp mot hverandre.

Inger Emilie Solheim har skapt en mystisk skulptur i papir og pappmasjé som fremstiller et jordvepsebol. På den sprø papiroverflaten kan vi tyde en nesten uleselig besvergelse til vepsen om ikke å stikke.

  • Kvenbiennalen 2025

    MYSTISK: Inger Emilie Solheims «Ikke stikk i kjøtt og bein, bare jord og stein» (2025). Jeg liker det rommet som skapes inni denne skulpturen, et slags mystisk mørke.

    Foto: Nordnorsk Kunstmuseum
  • Kvenbiennalen 2025. Utstillingen (2)

    SE OPP FOR VEPSEN: Inger Emilie Solheims skulptur i papir og det som ligner pappmasjé.

    Foto: Nordnorsk Kunstmuseum
  •  Kjøtt og bein, jord og stein, ikke stikk i kjøtt. Slik begynner besvergelsen til jordvepsen som er skrevet på det håndlagde papiret.

    SKJULT TEKST: Kjøtt og bein, jord og stein, ikke stikk i kjøtt. Slik begynner besvergelsen til jordvepsen som er skrevet på det håndlagde papiret.

    Foto: Mona Pahle Bjerke / NRK

Den skjøre skallformen er stemt vakkert opp mot to andre skulpturer; En massiv og organisk formet skulptur i oransjegyllent treverk skapt av Rina Charlotte Lindgren, og en mer maskinell og industriell kobberinstallasjon laget av Eili Bråstad.

Den sistnevnte er for øvrig årsaken til den sterke lukten i rommet. Skulpturen består av kobberrør og et større og et mindre metallfat. I det store ligger det tjære.

  • Kvenbiennalen 2025. Utstillingen (9)

    METALL: Eili Bråstads «Fontene» (2025). Jeg er usikker på hva jeg synes om denne skulpturen isolert sett. Det er en god idé å skape en slik spinkel, industriell strektegning i rommet. Hun har både linjer og sirkler og et godt utgangspunkt, men jeg synes ikke hun lander det helt. Skulpturen blir litt ubalansert med en veldig aktiv høyreside, og en langt mer passiv venstreside. Jeg tror også skyggespillet kunne vært utnyttet noe mer.

    Foto: Nordnorsk Kunstmuseum
  • Kvenbiennalen 2025. Utstillingen (6)

    FUNGERER SOM HELHET: Den har absolutt sine kvaliteter også; ikke minst gir den spinkle skulpturen en fin kontrast både til den skjøre vepsebokskulpturen bakenfor, og den massive treskulpturen foran. Så som del av helheten fungerer den veldig fint.

    Foto: Nordnorsk Kunstmuseum

Rørenes harde, men slanke, strektegning i rommet skaper en vakker kontrast til de sirkelformede skålene.

Det tar ikke så lang tid å vandre gjennom Kvenbiennalen 2025, men det er virkelig en sanselig og inspirerende opplevelse så lenge det varer

Publisert 15.04.2025, kl. 15.57

Read Entire Article