Scatec-analyse: Høy risiko for tvangsarbeid i Kina

3 months ago 15


Fornybarselskapet Scatec opererer i utviklingsland og kjøper produkter fra Kina. Der er det høy risiko for menneskerettighetsbrudd, ifølge en intern vurdering.

Scatec-sjef Terje Pilskog mener selskapet er ledende i solcellebransjen, men kan ikke garantere for at selskapet ikke har bidratt til tvangsarbeid. Foto: Adrian Nielsen / E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Scatec, som utvikler fornybar energi i utviklingsland, må håndtere høy grad av risiko. Selskapet har rundt 40 solcelleparker i 11 land, blant annet Botswana, Brasil, Egypt, Sør-Afrika, Malaysia og Ukraina.

Ifølge en intern vurdering E24 har fått innsyn i, «møter Scatec ulike menneskerettighetsrisikoer i operasjoner så vel som verdikjeder».

Bransjen Scatec opererer i, har høy risiko for tvangsarbeid, barnearbeid, brudd på urfolks rettigheter og tvangsflytting. Det viser analysen til en tredjepart, analysebyrået Ecovadis, som Scatec har hentet inn.

Risikoen gjelder særlig verdikjedene i Kina.

Les på E24+

Slik har tek-toppene omfavnet Trump

– Det er selvfølgelig noe vi tar seriøst, og vi jobber veldig proaktivt for å unngå menneskerettighetsbrudd i vår verdikjede, sier Scatec-sjef Terje Pilskog til E24.

Han understreker at selskapet aldri har avdekket brudd på menneskerettigheter knyttet til produktene de kjøper.

Høy risiko i Kina

I Kina, hvor Scatec kjøper solcellemoduler fra, er det høy risiko for tvangsarbeid og menneskerettighetsbrudd, ifølge den interne analysen.

Data selskapet viser til fra Clean Energy Associates (CEA) viser at rundt 50 prosent av verdens polysilisium, et materiale brukt i solceller, kommer fra regionen Xinjiang i Kina.

Regionen er beskyldt for å huse interneringsleirer hvor opptil én million uigurer og andre muslimske minoriteter blir satt i fengsel, torturert og tvunget til å jobbe på fabrikker. Dette ifølge rapporten fra FN. En forskningsartikkel omtalt i BBC sier at uigurene blir tvunget til å lage solcellepaneler. Kina benekter anklagene.

E24 har vært i kontakt med den kinesiske ambassaden i Oslo som skriver at «anklagene om tvangsarbeid i Xinjiang er en fabrikkert løgn fra anti-kinesiske krefter som ønsker å svekke Kina».

Scatec kjøper såkalte solcellemoduler fra Kina, som er silisiumskiver montert av solceller. Foto: Adrian Nielsen / E24

– Er det sannsynlig at Scatec bidrar til tvangsarbeid gjennom kjøp av disse solcellemodulene?

– Nei, det er det ikke, sier Pilskog i Scatec.

– Vi har omfattende prosedyrer og følger alt av internasjonale retningslinjer for dette. Vi gjør omfattende undersøkelser, har gode rammeverk i kontraktene våre og er tydelige på at det ikke er akseptabelt med noen som helst form for tvangsarbeid eller menneskerettighetsbrudd, sier han.

Les på E24+

Ble økonomisk uavhengig: – Populær strategi

Vil ikke oppgi leverandører

Pilskog sier at selskapet ikke kjøper polysilisium fra Xinjiang-regionen. Han vil ikke oppgi leverandører eller underleverandører Scatec kjøper produktene fra, ettersom dette er «konkurransesensitiv informasjon».

– Vi stiller krav til leverandører om at de ikke skal kjøpe materiale fra Xinjiang.

– Hvor sikre kan dere være på det?

– Jeg kan ikke gi deg en prosentsats på det. Det eneste jeg kan si er at vi er helt ledende i bransjen med de omfattende prosedyrene vi har, sier Scatec-sjefen.

– Men kan dere garantere at Scatec ikke bidrar til tvangsarbeid?

– Vi har veldig grundige prosedyrer på dette og følger alt av internasjonale standarder. Vi har absolutt beste praksis innenfor dette området.

Pilskog mener at Scatec har en positiv påvirkning på solcellebransjen generelt, ettersom de stiller høye krav til leverandører.

Les også

Scatec får ny millionstøtte: – Effektiv bruk av norske bistandspenger

Trappet opp granskingen etter 2021

Dersom tvangsarbeid hos en solcelleleverandør blir identifisert, skal Scatec jobbe med leverandøren for å adressere funnene, heter det i den interne vurderingen. Og dersom Scatec ikke finner leverandøren sikker nok, vil selskapet finne en alternativ leverandør.

– Vi setter krav til sporbarhet av alt materiale som går inn i de produktene vi kjøper. Og så gjør vi undersøkelser i fabrikkene når våre produkter blir produsert, sier Pilskog.

Ifølge vurderingen er risikoen for tvangsarbeid en bekymring i bransjen og noe Scatec regelmessig samarbeider med andre selskaper om å unngå.

«Samtidig er det krevende å håndtere risikoen på grunn av nåværende geopolitikk. Kina nekter for tvangsarbeid i Xinjiang og forbyr kinesiske selskaper fra å samarbeide med internasjonale organisasjoner om arbeidsrettigheter», heter det i vurderingen.

Pilskog sier at Scatec har trappet opp granskingen av leverandører i Kina etter det ble kjent at Foto: Adrian Nielsen / E24

Pilskog sier at selskapet har trappet opp granskingen av solcelleleverandører de siste årene.

– Det er klart at hvis du går ti år tilbake i tid, så var nok ikke prosedyrene våre like omfattende som det de er nå, sier han.

Utfordringene og risikoene med å kjøpe solceller fra Xinjiang ble ikke belyst internasjonalt før i 2021, ifølge Pilskog.

– Da det ble identifisert som en mulig risiko ble det umiddelbart viktig for oss å trappe opp våre prosesser og sørge for at vi ikke bidrar til menneskerettighetsbrudd.

– Men vil det si at dere gjorde det før?

– Vi gjorde ikke like omfattende undersøkelser knyttet til produksjon av moduler i Kina før 2021.

– Men kan dere ha vært at dere har brukt polysilisium fra denne regionen i modulene før dere ble klar over utfordringene?

– Det er et hypotetisk spørsmål. Vi hadde ikke samme sporbarhet på modulene før det. Det var heller ikke identifisert som et potensielt problem før det heller.

Pilskog mener at moduler kjøpt før 2021 kan ha kommet fra USA eller Europa.

29 varsler i 2023

Siden 2021 har selskapet stilt ekstra krav til leverandører. Scatec bruker en tredjepart til å undersøke og foreta en vurdering av nye samarbeidspartnere, og de stiller krav til åpenhet om underleverandører.

Pilskog sier også at selskapet hele tiden leter etter alternative leverandører utenfor Kina. Samtidig understreker han at det «ikke er noen tvil om at Kina har de mest konkurransedyktige leverandørene».

Scatec-sjefen sier at selskapet er villig til å si nei til leverandører for å forhindre menneskerettighetsbrudd, men at de ikke har sagt nei til noen per nå.

– Vi har aldri sagt nei. Men vi har heller aldri sett indikasjoner på menneskerettighetsbrudd knyttet til produktene vi kjøper, sier han.

I den interne vurderingen oppgis en varslingskanalvarslingskanalEt system som lar ansatte og andre rapportere om mistenkelige eller ulovlige aktiviteter i en organisasjon. som et forebyggende tiltak. Varslingskanalen er tilgjengelig for Scatecs ansatte, leverandører, partnere og kunder. I fjor ble det meldt inn 29 varsler i denne kanalen. Det er en økning fra året før hvor det ble meldt inn totalt 8 varsler.

Varslene i 2023 handlet om arbeidsmiljø, sikkerhet, personvern og intern finansiell kontroll. Selskapet sier at alle varslene ble håndtert og sakene er avsluttet.

På spørsmål om det er mulig at brudd på rettigheter ikke blir oppdaget, svarer Pilskog at «det er et hypotetisk spørsmål».

Jeg mener vi har absolutt beste praksis i forhold til våre prosedyrer. Vi bruker mye ressurser på dette.

Les også

Smell for private solceller: – Mye uro

Read Entire Article