Selger toalett til mer enn 200.000 kroner

3 months ago 19


Verdens rike blir stadig rikere. I India har dyre baderomsmøbler fått en kraftig oppsving.

Et av Kohlers «smarte» toaletter utstilt på den årlige tek-messen CES i Las Vegas, USA. Doen har blant annet automatiske funksjoner for åpning, lukking og spraying av deodorant, LED-lys, ulike vaskefunksjoner og mulighet for 100 nedtrekk ved strømavbrudd. Foto: John Locher / AP / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

– Japans toaletter er så futuristiske og hygieniske, det var som om vi var i en annen verden. Jeg ville hente den erfaringen hjem, sier Ghai, bosatt i byen Kanpur, til Reuters.

Han har tjent pengene sine på callsentre og planlegger å bruke rundt 925.000 dollar (ca. 10,4 millioner norske kroner) på et eksklusivt baderom som skal være ferdig i 2026.

Les på E24+

Eksperter: Slik vil Trump 2.0 påvirke norsk økonomi

– Minner om Kina

Verdens rike blir rikere, og det skjer raskere enn før, ifølge en fersk rapport fra britiske OxfamOxfamen idell organisasjon som jobber i store deler av verden for å redusere fattigdom og urettferdighet, som nylig ble lagt frem på World Economic Forum i Davos.

I India sto luksusboliger for 26 prosent av det totale boligsalget i fjor. Det gjør at flere selskaper som produserer baderomsluksus nå åpner flere butikker i landet med nær 1,5 milliarder innbyggere, skriver Reuters. Det gjelder blant annet amerikanske Kohler, tyske Hansgrohe og japanske Toto, som alle opplever vekst i det indiske markedet.

– Det minner meg om Kina for 20–30 år siden, sier Thomas Stopper, nestleder i Hansgrohe, til nyhetsbyrået.

På konkurrenten Kohlers 16.000 kvadratmeter utstillingsrom i Mumbai kan kundene blant annet studere et toalett som selges for 1,6 millioner rupier, eller mer enn 200.000 norske kroner, nærmere. Det spiller også koblet til Amazons taleassistent Alexa og spiller av fuglekvitter.

Forskjellene øker

Samtidig som etterspørselen etter luksusvarer øker, har gapet mellom fattig og rik i India blitt større de siste årene.

Siden 2008 har landet hoppet på den såkalte Gini-indeksen, som måler den relative graden av ulikhet i et land. Denne har steget 16 prosent, fra 62 i 2008 til 73 i 2023 (jo høyere tall, jo mer ulikhet), ifølge den sveitsiske storbanken UBS.

Samtidig er India blant topp 10 land i verden der velstandsveksten er sterkest. Den høyeste veksten fant sted i Tyrkia, Qatar og Russland. De fleste rike befinner seg imidlertid i USA, Vest-Europa og fastlands-Kina, ifølge storbanken. 76 prosent76 prosent38 prosent i USA, 23 prosent i Vest-Europa og 13 prosent i fastlands-Kina av verdens dollarmillionærer bor her.

«Pervers symmetri»

Oxfam anslår at verden vil ha fem billionærerbillionærerdvs. en formue på mer enn 1000 milliarder dollar. Per nå er det ingen som er i nærheten av dette. Elon Musk er verdens rikeste, med en formue på 447 milliarder dollar, ifølge Bloombergs milliardærindeks i løpet av det neste tiåret. I 2024 økte formuen til verdens ti rikeste dollarmilliardærer i snitt med 100 millioner dollar per dag.

Andelen personer som lever i fattigdom har falt, men det antallet personer som lever i fattigdom er nær uendret siden 1990nær uendret siden 1990antall personer som lever på under 6,85 dollar hver dag, som er Verdensbankens fattigdomsgrense. Tallene Oxfam bruker er også hentet fra Verdensbanken. . Det dreier seg om rundt 3,6 milliarder mennesker, eller rundt 44 prosent av befolkningen på jorden.

«Samtidig, i pervers symmetri, eier de 1 prosent rikeste nesten en identisk andel – 45 prosent av all rikdom», påpeker organisasjonen.

Read Entire Article