Sikta for alvorlige miljøutslipp – kunne vært avdekket i 2022

4 months ago 27


Nylig ble fem personer med sentrale roller i en avfallsbedrift pågrepet av politiet og siktet for alvorlig miljøkriminalitet.

Politiet mener at bedriften i Sør-Rogaland har sluppet flere tusen tonn med miljøskadelig avfall rett ut i naturen.

I anmeldelsen mistenkes bedriften for å ha foretatt de ulovlige utslippene helt siden starten av 2021.

Allerede i september 2022 dukket to ansatte hos Statsforvalteren i Rogaland opp på et tilsyn hos den samme bedriften, uten å finne andre avvik enn at tanker og rør ikke var godt nok merket.

Først under et lignende tilsyn i april i år – nesten 19 måneder seinere – avdekket inspektørene de det karakteriserer som svært alvorlige avvik i avfallshåndteringen.

Statsforvalteren tar nå selvkritikk på at de ikke oppdaget dette allerede i 2022.

«Ja, med etterpåklokskapens øyne, så burde vi det», skriver Marit Sundsvik Bendixen, fylkesmiljøvernsjef i Rogaland i en e-post til NRK.

Kilder NRK har snakket med frykter at de påståtte miljøutslippene fikk pågå helt fram til våren 2024 fordi tilsynet ikke klarte å avdekke forholdene hos bedriften i 2022.

Samme tema i 2022 og 2024

NRK har fått tilgang til rapporten fra statsforvalterens tilsyn hos bedriften 14. september 2022.

På det tidspunktet fant de ikke noen indikasjoner på manglende dokumentasjon, og dermed ulovlige utslipp.

Politiets pressekonferanse om miljøkriminalitet.

Fra politiets pressekonferanse etter aksjonen mot avfallsbedriften 27. november i år. Fra venstre: Frode Siljehaug i Økokrim, seksjonsleder Amund Preede Revheim og politiinspektør Pål Jæger-Pedersen i Sør-Vest politidistrikt.

Foto: Per Øystein Kvindesland / NRK

I rapportene fra både 2022 og 2024 står det at tema for tilsynene blant annet var mottakskontroll, samt lagring, viderelevering og deklarering av farlig avfall.

Med andre ord var det de samme områdene som skulle kontrolleres begge gangene, og den samme seniorrådgiveren hos statsforvalteren var med på begge tilsynene.

– Gikk mer i dybden i år

Fylkesmiljøvernsjef Marit Sundsvik Bendixen sier at de i 2022 hadde en lokal aksjon, hvor de kontrollerte farlige avfallsanlegg i fylket.

Dette var et overordnet tilsyn hvor flest mulige tema ble gjennomgått.

– I 2024 var det en landsomfattende aksjon hvor vi sammen med statsforvaltere i hele landet kontrollerte farlige avfallsanlegg. Vår kontroll i år var lagt opp av Miljødirektoratet. Spørsmålene ble derfor noe annerledes, og vi sjekket andre hovedområder. Vi gikk også i dybden på enkelte punkt som vi ikke hadde kontrollert før, opplyser hun.

Fylkesmiljøvernsjef Marit Sundsvik Bendixen, Statsforvalteren i Rogaland

Fylkesmiljøvernsjef Marit Sundsvik Bendixen.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Hun håper at politiets undersøkelse vil gi svar på om og hvor lenge de mistenkte utslippene har pågått.

– Utover dette vil vi ikke kommentere politiets etterforskning, sier hun.

Advokatene Ørjan Eskeland og Helene Haugland forsvarer to av de siktede i saken. Ingen av dem ønsker å kommentere NRKs opplysninger om tilsynet i 2022.

– Men jeg tenker at dette er viktig i saken, og noe som selvsagt bør inngå i etterforskningen, sier Haugland.

Kan få betydning i etterforskningen

Amund Preede Revheim, leder for Nordsjø- og miljøseksjonen i Sør-Vest politidistrikt, sier at tilsynsrapporten fra 2022 per nå ikke har hatt oppmerksomhet under etterforskningen.

– Men på et tidspunkt vil både informasjon som er innhentet av statsforvalteren og andre eksterne aktører være relevant, sier han.

– På hvilken måte?

– Det kan handle om beskrivelse av fakta, og fordeling av eventuell skyld mellom de siktede.

Politilederen sier på generelt grunnlag at hvis en tilsynsrapport fra statsforvalteren ikke avdekker kritikkverdige forhold, så kan man i mindre grad forvente undersøkelser og handlinger fra ansatte som ikke er direkte involvert i driften.

– Samtidig er det viktig fra vår side å påpeke at eventuelle straffbare handlinger er minst like straffbare, selv om de ikke blir oppdaget under tilsyn eller andre undersøkelser, sier han.

Det ble i de to dagene etter pågripelsene gjennomført mer enn ti avhør i saken. Ifølge politiet har avhørene for det meste vært frie forklaringer fra de siktede.

De har i mindre grad vært konfrontert av politiet. Mye av etterforskningen så langt er holdt skjult fra de siktede gjennom klausulering av dokumenter.

Ifølge politiet har ingen av de siktede erkjent straffskyld.

Naturvernforbundet: – Bekrefter vårt inntrykk

Gaute Henriksen, daglig leder i Naturvernforbundet i Rogaland, var tidlig ute i media (ekstern lenke) og kritiserte statsforvalteren for å ha gjennomført for dårlige og sjeldne kontroller.

– Det at tilsynet i 2022 ikke avdekket de kritikkverdige forholdene hos den anmeldte bedriften, og at de nå tar selvkritikk, bare bekrefter inntrykket vårt av dette, sier han.

Publisert 12.12.2024, kl. 19.21

Read Entire Article