Tolltrusler fra Donald Trump, frykt for høyere prisvekst og sentralbanksjefens årstale står for tur.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Neste uke kommer viktige inflasjonstall fra både Norge og USA. I en rapport skriver DNB Markets at svenskenes prisvekst overrasket forrige uke.
– Spørsmålet er om de svenske tallene var midlertidige og unike for Sverige, eller om de antyder at den fallende inflasjonstrenden det siste året har kommet til en slutt, skriver meglerhuset.
De norske tallene kommer allerede mandag. DNB Markets venter at inflasjonen gjør et lite hopp til 2,3 prosent i januar, fra 2,2 prosent måneden før.
Norges Bank har varslet at neste rentekutt mest sannsynlig kommer i mars.
Seniorstrateg i Nordea Markets, Dane Cekov, sier til E24 at januar-tallene er spesielle fordi det kommer nye komponenter, og endringer i hvordan disse vektes. I tillegg tror han at en stor oppgang i matvareprisene i fjor, vil være med å påvirke.
– Vi venter små endringer, men det kan være at tallene fortsetter å overraske på nedsiden som de har gjort en god stund, sier han.
– Skremt vannet av mange
I USA kommer det også inflasjonstall på onsdag.
Men det er usikkerheten knyttet til Donald Trumps politikk som virkelig bekymrer finansmarkedene, mener Christian Lie, sjefstrateg i Formue.
– Hvis Trump nå viderefører truslene han har kommet med, og faktisk implementerer importtariffer mot Europa og mot Japan, så er ikke det bra for verdensøkonomien i det hele tatt. Og det er heller ikke bra for amerikansk økonomi, sier Lie.
Les på E24+
Tollmørket kan gi skadelig tørke
Han forklarer at handelskrig kan heve prisene og skape problemer i forsyningskjedene, noe som bremser veksten i økonomien.
– Tre uker med Trump har rett og slett har skremt vannet av mange. Det tempoet og den fullstendige mangelen på politiske prosesser. Det er nesten som et slags kongedømme, hvor han gjør akkurat det han vil, sier Lie.
Samtidig ser Lie tegn til at produktivitetsveksten i USA er på vei ned. Det betyr at økonomien tåler mindre lønnsvekst for å holde inflasjonen under kontroll.
– Jeg tror vi er inne i et økonomisk, politisk, geopolitisk regimeskifte som vil gi oss, alt annet likt, mye mer urolig inflasjon enn før. Og alt annet likt, et høyere rentenivå enn før, sier han.
Dette kan bli tema i årstalen
På torsdag holder sentralbanksjef Ida Wolden Bache årstalen, som har tradisjoner tilbake til 1922.
Tittelen på talen har siden 1986 vært «økonomiske perspektiver». Rundt 300 samfunnstopper er til stede.
– Det er sjeldent at Norges Bank gir nye signaler om pengepolitikken under årstalen. Det er en arena for å løfte blikket, sier Lie.
I fjor var temaet til årstalen tillit.
Den siste tiden har prisveksten kommet mye ned. Lie tror det vil være et naturlig tema for talen.
I tillegg ser han ikke bort fra at Wolden Bache vil ta opp et av temaene som har blitt flittig debattert etter at Martin Bech Holte slapp boken «Landet som ble for rikt».
– Det har vært stor debatt om utviklingen i norsk økonomi det siste tiåret. Kanskje hun retter litt fokus mot det, og mot utsikter for tollsatser og handelspolitikk, sier han.