Den stadige gjennomgangen av konkurransen i dagligvarebransjen fører til høyere priser for forbrukere, mener strategirådgiver.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 10 minutter siden
– Alle de spørsmålene regjeringen nå stiller, har myndighetene fått svar på - for ikke så lenge siden. Det er utredet herfra til evigheten.
Det sier strategirådgiver Erik Fagerlid til E24. Han har jobbet for norske og utenlandske aktører i dagligvarebranjsen i lang tid.
– Jeg har levert inn tanker, høringssvar og rapporter til syv ministre. Myrseth Myrseth Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap)er nummer åtte i rekken.
Les på E24+
Eksperter: Slik ville vi investert 100.000 kroner nå
Vil ha bedre konkurranse
Mandag holdt statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Cecilie Myrseth pressekonferanse der de varslet tiltak for å få bedre konkurranse.
Dette kom frem:
- Regjeringen vil gi Forbrukertilsynet i oppdrag å iverksette aktuelle tiltak for å sikre god prisinformasjon til forbrukerne.
- Den ønsker også å sikre god tilgang til butikklokaler, og vurderer å tiltak mot konkurransevridende bruk av eksklusive leieavtaler.
- Regjeringen vil gjennomgå og oppdatere loven om god handelsskikk.
- Det skal også bli mer åpenhet i verdikjeden for mat. Dette skal oppnås ved å undersøke «om krav til regnskapsmessig og funksjonsmessig skille mellom leddene i dagligvarebransjen gir mer åpenhet og mer effektivt tilsyn».
Forslagene følger opp en tipunktliste fra tidligere næringsminister Jan Christian Vestre våren 2023.
Les også
Dette er regjeringens nye dagligvaretiltak
– Blir oppgitt
– Første gang jeg var hos myndighetene var i 2009 eller 2010, sier Fagerlid.
Han etterlyser handling.
– Det som er brukt av penger på advokater, konsulenter og PR-rådgivere de siste 20 årene tas jo fra et sted. Alt annet likt fører dette kostnader videre til deg og meg som forbrukere. Det har gjort dagligvarer dyrere.
Fagerlid peker på at de fleste er for bedre konkurranse, men at aktører som har ønsket å etablere seg i det norske markedet, kommer til konklusjonen at det ikke er interessant.
– I stedet har det gått motsatt vei. Vi har fått færre aktører. Jeg blir oppgitt over at dette kommer nå, fire måneder før valget.
Høye priser på matvarer i Norge er et resultat av naturgitte og politiske forhold, ifølge strategirådgiveren. Det handler blant annet om at mange, men små butikker, et langstrakt land og politisk flertall for handelsrestriksjoner og tollvern.
Ifølge Fagerlid er det største problemet at de store grupperingene også har kontroll over grossistleddet.
Vurderer tiltakene
E24 har vært i kontakt med de tre store dagligvarekjedene etter mandagens pressekonferanse. De skal sammen med Oda, Orkla og Nortura møte Støre og Myrseth førstkommende fredag.
– Vi skal nå vurdere nøye om dette er forslag som vil være positive for kundene våre. Det skal vi snakke med regjeringen om på fredag, skriver Stein Rømmerud, konserndirektør for kommunikasjon i Norgesgruppen, i en SMS til E24.
Coop sier de er «positive til tiltak som styrker konkurransen i verdikjeden for dagligvarer, slik at forbrukerne får lavest mulig priser på mat.»
– Vi har hele tiden ønsket å bidra med innsikt og kunnskap, slik at eventuelle reguleringer treffer best mulig. Vi støtter derfor regjeringen når det understrekes at politikken skal bygges på fakta, sier kommunikasjonsdirektør Harald Kristiansen til E24. Også han viser til at de skal komme tilbake til saken i møte med statsministeren fredag.
Reitan Retail har ikke besvart E24s gjentatte henvendelser mandag.