Slår lakse-alarm: – Eksistensiell krise

3 months ago 38


SSB melder om den laveste fangsten av villaks noen gang registrert.

 Det er lite laks i elvene. Det bekymrer organisasjonen Norske Lakseelver. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

Fangsttallene for laksefisket i elvene i fjor sommer, viser at villaksen er på grensen til utryddelse, mener organisasjonen Norske Lakseelver.

I 2024 ble det fanget 45.200 laks totalt, inkludert både gjenutsatt og avlivet fisk. Det er en nedgang på 36 prosent fra året før, viser ferske tall fra SSB.

– Vi står nå i en eksistensiell krise for villaksen, og politikerne ser ikke ut til å innse alvoret, sier generalsekretær i Norske Lakseelver, Torfinn Evensen i en pressemelding.

Situasjonen er spesielt kritisk på Vestlandet og i Midt-Norge, mener Norske Lakseelver.

Tallene fra SSB viser at den største nedgangen i fangst i fjor var i elven Orkla i Trøndelag. Der ble det fisket 92 prosent færre laks i fjor enn året før. 70 prosent ble attpåtil satt ut igjen.

Les på E24+

Årets viktigste stillingsannonse

Stengt

I fjor sommer måtte Miljødirektoratet stenge 33 av Norges lakseelver fordi det var lite fisk å fiske i elvene.

E24 snakket med flere av aktørene langs Namsenvassdraget i Trøndelag, som ble økonomisk rammet av fiskestansen. Noen uker senere åpnet fisket igjen i noen elver.

Ifølge regjeringens naturmelding er oppdrett av laks i åpne merder den største trusselen mot villaksen. Klimaendringer forverrer situasjonen ved å øke sjøtemperaturen, noe som fører til mer lakselus, skriver Norske Lakseelver.

– Tall fra Havforskningsinstituttet viser at opp mot 50 prosent av villaksen dør av lakselus i enkelte områder, forklarer Evensen i organisasjonen.

– Ikke noe norsk fenomen

I sommer avviste kommunikasjonssjef Henrik Wiedswang Horjen i Sjømat NorgeSjømat NorgeEn næringsorganisasjon som representerer sjømatnæringen i Norge, inkludert oppdretts- og fiskeribedrifter.  deler av kritikken mot oppdrettsnæringen overfor E24.

Han viste til at tilbakegangen er størst i Østersjøen – havet langs Sveriges østkyst.

– Dette er derfor ikke noe norsk fenomen som kan forklares med oppdrett, sa Horjen.

Samtidig sa han at bransjen ikke fraskriver seg ansvar, og at de skal ta på alvor næringens del av påvirkningen og fortsette et målrettet arbeid.

Nils-Olav Gjone er leder i Holmfoss Lakselag i Numedalslågen. Der hadde de også lavt innsig av laks i sommer til tross for at de ikke har oppdrett eller sjølaksefiske på utsiden av elven.

– De faktorene som er mest åpenbare langs Vestlandet, de har vi ikke her. Det fritar overhodet ikke oppdrettsnæringen, men det er også andre forhold ute i havet som vi ikke har kontroll på, sa han i sommer.

Read Entire Article