For Storbritannias høyesterett har definert en kvinne basert på biologisk kjønn, dette i henhold til likestillingsloven, ifølge den britiske kringkasteren BBC.
Torsdag bekrefter FA på sine hjemmesider at de endrer sine trans-regler i tråd med høyesterettsdommen.
– Som det styrende organet for nasjonalidretten er vår rolle å gjøre fotball tilgjengelig for så mange mennesker som mulig, innenfor loven og den internasjonale fotballpolitikken definert av Uefa og Fifa, skriver FA.
Dette skaper reaksjoner.
– Transkvinner har deltatt i idretten lenge og det har ikke vært noe problem for noen. Nå må folk virkelig puste med magen, sier Stephen Adom, leder av organisasjonen FRI, til NRK.
– I England er dommen det vises til, høyt omstridt, og det er spesifisert at den ikke skal tas til inntekt for transfobe krefter, fortsetter han.
REAGERER: FRI-leder Stephen Adom.
Foto: Petter Ruud-Johansen / FRIDette skjer samtidig som det skotske fotballforbundet (SFA) også forbyr transkvinner fra å delta i kvinnefotballen fra og med neste sesong.
Den tidligere FA-toppen, Lord Triesman, hadde allerede gått hardt ut og ment at trans-reglene må endres sporenstreks etter dommen som kom i britisk høyesterett for to uker siden.
– Selve ideen om at FA kan se bort fra Høyesterett viser en dumdristig forakt for loven. Hver dag som går gjør det verre, sier Triesman, ifølge BBC.
– Transpersoner er beskytta av diskrimineringsloven. Dessuten skal dommen nå tas til menneskerettighetsdomstolen. Og derfor oppfordrer vi alle gode krefter til å ta to steg tilbake – puste med magen og se nærmere på hvorfor dette er et problem nå, i en tid hvor transpersoner mister rettigheter i samtidig i flere land, når det ikke har vært det før, sier Adom.
– Ikke veien å gå
FAs ventede endring vekket allerede stor oppsikt på den fotball-opptatte øya.
Den fotballantidiskriminerende gruppen Kick It Out har tidligere uttalt at dommen kommer til å få enorme konsekvenser og at de uttrykker solidaritet med transmiljøet.
– Idrettsglede skal være for alle, også transpersoner. Å utelukke minoriteter uten reell faglig basis er ikke veien å gå, sier Adom.
I både England og Skottland har man tidligere hatt en åpning for at biologiske menn kunne delta i kvinnefotballen dersom de oppfylte visse testosterongrenser og vurdert av kampobservatør for å vurdere om de utgjør en sikkerhetsrisiko eller truer rettferdig konkurranse.
Transkvinnene må også legge ved bevis på at de har vært under testosteron-grensen de siste 12 månedene, samt medisinske opplysninger for hormonell behandling innenfor samme tidsgrense.
– Dette er et komplekst tema, og vår posisjon har alltid vært at hvis det skulle skje en vesentlig endring i loven, vitenskapen eller i hvordan politikken fungerer i breddefotballen, vil vi gjennomgå den og endre den om nødvendig, heter det fra forbundet – som fortsetter:
– Høyesteretts kjennelse av 16. april betyr at vi vil endre politikken vår. Transkjønnede kvinner vil ikke lenger kunne spille kvinnefotball i England, og denne politikken vil bli implementert fra 1. juni 2025.
Påvirker flere idretter
Ifølge FA er det 20 transkvinner som er registrert for å spille amatørfotball i England. Det er ingen registrerte transkvinner registrert på profesjonelt nivå.
Den nye høyesterettsdommen har allerede påvirket også andre idretter.
Transkvinner har blant annet blitt utestengt biljardturneringene til «Ultimate Pool Group» og snookers styrende organ vurderer nå også sin kjønnspolitikk.
Lignende regler har allerede blitt innført innenfor friidrett og svømming.
– Å sikre helse, sikkerhet, personvern, kroppslig autonomi og integritet til alle kvinner og jenter i idrett er avgjørende, inkludert trans- og intersex-idrettsutøvere, sier Adom.
Cricket-styret i England har også søkt om juridisk rådgivning omkring sine regler, mens Fifa har nedsatt en intern arbeidsgruppe som over flere år har vurdert spørsmålet om transkvinner skal få lov til å delta på lik linje som biologisk fødte kvinner.
Publisert 01.05.2025, kl. 12.04 Oppdatert 01.05.2025, kl. 12.11