Det unge ekteparet sikret seg pen gevinst på boligsalget. Fremover kan prisene stige kraftig.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Boligprisene steg kraftig i januar med 4,4 prosent på landsbasis.
- Ekteparet Kristoffer Brommeland Nyland (29) og Camilla Sjursen (24) solgte sin bolig for 3,3 millioner kroner, en halv million over prisantydning.
- Økonomer forventer en kraftig økning i boligprisene i 2025.
- Faktorer som bidrar til prisøkningen inkluderer varslede rentekutt fra sentralbanken, redusert egenkapitalkrav for boliglån, historisk lav boligbygging, lav arbeidsledighet og høy lønnsvekst.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Boligprisene steg 4,4 prosent på landsbasis i januar. Ekteparet Kristoffer Brommeland Nyland (29) og Camilla Sjursen (24) har akkurat oppgradert.
– Det er ganske mye stress å selge bolig når man allerede har kjøpt, sier Nyland.
Han fryktet at det i en mellomperiode kunne bli dyrt hvis de måtte sitte med to boliger.
– Jeg var mest negativ før vi solgte. Så ble jeg egentlig veldig positivt overrasket over utfallet, sier han.
Les på E24+
Her steg boligprisene mest og minst i januar: – Store forskjeller
Paret som venter sitt første barn, hadde behov for å skaffe seg større plass og kjøpte en større bolig litt utenfor bykjernen i Bergen.
Dermed la de ut sin nåværende bolig for salg til 2,8 millioner kroner. Den ble kjøpt for 2,4 millioner i 2020. Det var 49 personer på meglerens liste av interessenter, og fire bestemte seg for å legge inn bud.
– Det gikk ganske fort. Som vanlig kom det et skambud, men så bare tok det helt av, sier han.
Til slutt endte boligen opp med å bli solgt for 3,3 millioner kroner. En halv million over prisantydning, og en gevinst på 900.000 kroner.
– Har det blitt noen feiring?
– Ja, altså vi kjøpte jo nettopp en ny bil. Så det er den feiringen vi har valgt å ta oss råd til, sier han.
Megleren som solgte boligen, Ester Solvig Thomassen, avviser at prisantydningen var en lokkepris.
– Da jeg jobbet med prisantydningen, trodde jeg den var litt høy med tanke på kvadratmeterprisen i området, samt at et rom som ble benyttet som soverom er en bod. Vi definerte målgruppen som førstegangskjøpere og hadde en optimal strategi i markedsføringen, sier Thomassen til E24.
Kamp om boligene
Ekteparet er ikke de eneste som er ute i boligmarkedet om dagen. Administrerende direktør i Proaktiv eiendomsmegling, Vibeke Stavenes, sier at det er stort rift om få boliger i Bergen.
– Jeg tror egenkapitalkravet og den lave ferdigstillelsen av nye boliger bidrar sterkt til boligprisveksten i januar, i kombinasjon med at mange har fått mer å rutte med og en forventning om at prisene skal videre opp, sier hun.
Kristoffer Brommeland Nyland, som til daglig jobber som kredittrådgiver i bank, mener de traff godt på både kjøp- og salgstidspunkt.
– Vi kjøpte i november, før det nye egenkapitalkravet kom, så der var vi ganske heldige, sier han.
– Veldig deilig
Fra nyttår ble kravet til egenkapital redusert til 10 prosent fra tidligere 15 prosent. Økonomer har pekt på at det vil føre til økt etterspørsel etter boliger, og dermed høyere priser.
Salget av den nåværende boligen ble gjort etter at kravene ble redusert fra nyttår.
– Vi forventet ikke selv at det skulle gå så bra som det gjorde. Så lenge vi hadde fått prisantydning så ville vi vært fornøyd. Det var selvfølgelig veldig deilig å høste litt gevinst også, sier Nyland.
Stavenes i Proaktiv eiendomsmegling sier at mange sitter på gjerdet og venter på at det skal komme noe nytt før de tør å selge.
– Dette bidrar til at prisene presses opp ytterligere.
Hun sier også at det kan være spesielt vanskelig for førstegangskjøpere å orientere seg nå.
– Jeg anbefaler alle å gjøre sin egen research og finne ut hvilke visninger de bør prioritere – det er lett å kaste bort tid, sier hun.
Derfor kan boligprisene stige kraftig
Økonomer har over lengre tid ventet at boligprisene vil stige kraftig i 2025. Blant annet Eiendom Norge venter en økning på 10 prosent gjennom året. Norges Bank venter 6,3 prosent, når man ser 2025 som helhet opp mot 2024.
- En viktig forutsetning er varslede rentekutt fra sentralbanken som kan gi billigere boliglån. Hvor mange det blir i 2025 spriker mellom økonomene, men Norges Bank anslår selv tre til fire kutt i år. Det første kuttet kommer «mest sannsynlig i mars».
- En annen forklaring er at kravet til egenkapital for boliglån ble redusert til 10 prosent fra 15 prosent fra nyttår. Økonomer har pekt på at det vil føre til økt etterspørsel etter boliger, og dermed høyere priser.
- Samtidig har byggebransjen lenge varslet om en historisk lav boligbygging, og pekt på høyere priser som en konsekvens.
Salget av nye boliger lå i desember 2024 åtte prosent under samme måned i 2023. Men igangsettingen av nye boliger var samtidig syv prosent høyere, ifølge Boligprodusentene.
Obos’ sjeføkonom Sissel Monsvold sa mandag at vi for alvor begynner å merke effektene av den rekordlave tilførselen etter nye boliger. Prisene på Obos-boliger i Oslo steg for øvrig 6,1 prosent forrige måned.
- Lav arbeidsledighet og høy lønnsvekst som gir økt kjøpekraft er andre faktorer økonomer trekker frem.
- Blant folk er det også et stort flertall som tror på boligprisvekst neste år, ifølge NBBLs boligmarkedsbarometer.