Tom Christian Blix står i stigen ved eneboligen sin i Havreveien i Sandefjord. Det er et klassisk, stille og rolig villastrøk fra 70-tallet med store plener – og store tak.
POWERBANK: De 33 solcellene er som en powerbank på taket. De produserer halvparten av strømmen huset trenger.
Foto: Truls Alnes Antonsen / NRKPå det lave taket ligger 33 blåsvarte solcellepaneler og produserer strøm i den bleke vårsola.
Han satte dem opp fordi han er bekymret for klimaendringene og for fremtiden til barnebarna.
– Vi leser at Paris-målet er 1,5 grader, og vi styrer mot kanskje helt opp i 3 graders oppvarming. Som jo betyr en fullstendig krise i hele verden.
BEKYMRET: Tom Christian satte opp solceller fordi han er bekymret for klimaendringene og fremtiden til barnebarna.
Foto: Snorre Tønset / NRKRentefrie lån til solkraft
I 2022 – midt under den verste strømkrisen – fikk Tom Christian Blix en idé.
Han visste at solkraft kutter både klimautslipp og halverte hans egen strømregning.
Han så for seg at det på få år kunne settes opp solceller på 10.000 hustak i Sandefjord.
Solceller på 10.000 hustak i Sandefjord var visjonen som Tom Christian Blix så for seg.
Truls Antonsen– Hvis folk skal låne 200 000 for å kjøpe et sånt anlegg til kanskje 5–6 % rente, så vil folk velge å ikke gjøre det, sier Blix.
Hva om staten kunne opprette et solcellefond og låne ut penger rente- og gebyrfritt til mange flere.
Et rentefritt lån kunne nedbetales med pengene folk sparte på strømregninga.
Jo dyrere strøm, desto fortere ville nedbetalingen gå.
– Hvorfor skulle staten låne bort penger gratis til noe sånt?
– Det bidrar til at vi reduserer klimagassutslipp. Og det bidrar til at vi får økt energiproduksjon, noe vi jo har et stort behov for.
Solbyen Sandefjord
I Sandefjord fikk Blix med seg flere som tente på ideen. De kontaktet kommunen, miljøorganisasjoner og politikere både, lokalt og sentralt.
– Alle vi har presentert det for, har syntes det har vært en kjempegod idé, sier Blix.
SOLENTUSIASTER: Tom Christian Blix fikk med seg pensjonert jagerpilot Thor Magnar Olsen i arbeidsgruppa som ville skape Solbyen Sandefjord.
Foto: Snorre Tønset / NRKI 2022 rullet det over 32 milliarder kroner ut fra statskassen i strømstøtte til norske husstander.
For staten ville et solcellefond bli en minimal utgift sammenlignet strømstøtten, mente Blix.
Det kunne blitt et pilotprosjekt og fyrtårn for andre kommuner.
De kalte det Solbyen Sandefjord.
Kommunen positiv
I Sandefjord tok politikerne imot ideen med åpne armer.
– Vi var veldig positive. Vi trenger folk som er kreative og kommer med nye innspill, sier ordfører Bjørn Ole Gleditsch.
Høyre-politikeren tar oss med opp på taket på Rådhuset. Vi ser ut over flere hundre solceller som dekker 10 prosent av strømbehovet til både rådhuset, kinoen og biblioteket i byen.
SOLBYEN: Taket på rådhuset i Sandefjord er dekket av solceller. Mye bedre å bruke hustak enn friområder til å produsere solkraft, mener ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H).
Foto: Snorre Tønset / NRKSkal kommunen få dekket kraftbehovet og nå målene om 40 % lavere klimautslipp, må hustakene tas i bruk for solkraft, mener ordføreren.
– Vi må bruke spesielt de gråarealene – takene – som ikke er tatt i bruk, og ikke bruke friluftsområder og naturområder, sier ordføreren.
I april i fjor vedtok kommunestyret enstemmig å jobbe for å prøve å få staten med på en forsøksordning med billige lån til solceller og energieffektivisering. Enova svarte at slike ordninger ikke finnes.
– Du som Høyre-politiker, syns du det er riktig at staten vil gå inn med et fond og finansiere dette gjennom rentefrie lån?
– Staten håver inn på oss som bruker energi, både i industri, næring og privat. Så jeg syns dette er vel anvendte penger å gjøre det, og det er noe som Høyre også har vedtatt, sier ordføreren.
– Myndighetene «ghoster»
Oppildnet av de positive tilbakemeldingene, sendte Tom Christian Blix brev både til Finansdepartementet og Klima- og miljødepartementet og presenterte ideen om Solbyen Sandefjord. Og han fikk svar:
«Klima- og miljødepartementet er glad for ditt engasjement for virkemidler og tiltak som skal bidra til å redusere klimautslippene i Norge» svarte KLD i desember 2023.
Fagfolkene la til at de tok med seg innspillet til arbeidet med statsbudsjettet.
Siden skjedde det lite.
IKKE SVAR: Tom Christian Blix er oppgitt over at Energidepartementet ikke svarer på forslaget om å låne ut penger rentefritt til folk som vil sette opp solceller på hustakene sine.
Foto: Snorre Tønset / NRK– Problemet i forhold til myndighetene har vært at vi opplever en slags «ghosting». De sier at det er en god idé og at dette vil de se nærmere på. Så hører vi ingenting, sier en oppgitt Tom Christian Blix.
Både Finansdepartementet og KLD henviste til Blix til Energidepartementet som er ansvarlig for kraftsektoren i Norge.
Derfra har det vært helt taust, sier solentusiasten:
– Vi har opplevd at energidepartementet ikke svarer, selv om vi har gjort flere skriftlige henvendelser. Og ved telefonhenvendelser så har de sågar sagt at: «Vi har ingen penger. Ha en god dag!» og lagt på røret, sier Blix.
«Til etterretning»
Energidepartementet bekrefter at de har mottatt flere henvendelser fra Solbyen Sandefjord og Tom Christian Blix, men svarer ikke direkte på hvorfor de ikke har svart:
NRK har også spurt Energidepartementet om de syns det er en god ide med rentefrie lån fra staten til private som vil bygge solkraft. Departementet viser til at Enova og Husbanken tilbyr betydelig økonomisk støtte.
MER: – Vi trenger mer fornybar kraft og vi forventer økt utbygging fram mot 2030, skriver statssekretær Elisabeth Sæther (Ap) i Energidepartementet.
Foto: Jøte Toftaker / NRK– Regjeringen har gjort en rekke grep som fremmer solkraft. Vi har innført en delingsordning for fornybar strøm og skattefritak for husholdninger som selger egenprodusert kraft for inntil 15 000 kroner, skriver statssekretær Elisabeth Sæther (Ap).
Når ikke målene
Fornybar Norge som arbeider for etablering av mer fornybar energi i Norge. Administrerende direktør Åslaug Haga er sterkt kritisk til regjeringens manglende støtte til solkraft.
UMULIG: Det må nye virkemidler til for at Norge skal nå vedtatte mål for solkraft. Med lav Norgespris blir det nesten umulig å få lønnsomhet for husholdninger å bygge solkraft på hustaket sitt, sier Åslaug Haga i Fornybar Norge.
Foto: Snorre Tønset / NRK– Med de virkemidlene som ligger på bordet i dag, vil vi ikke nå målet om 8 TWh solkraft. Skal vi lykkes, så må det til helt nye grep fra statens side, sier hun.
Den tidligere Senterpartipolitikeren heier på initiativet fra Sandefjord, og mener staten må øke støtten til kraftproduksjon på grå arealer som hustak.
– Det er strålende at kommuner kommer opp med denne type ideer. Ingen tvil om at Norgespris har gjort det ekstremt vanskelig å regne hjem sol på tak for vanlige husholdninger, sier Haga.
Ingen god ide?
Tom Christian Blix trekker ut ledningen fra elbilen som står til lading i garasjen og åpner en app på telefonen.
– Akkurat nå produserer vi 4270 watt. Og hittil i dag så har vi produsert 20 kilowattimer, forteller han.
DEKKER: Nesten 10.000 kilowattimer produserte solcellene til Tom Christian Blix i fjor. Det dekker halve strømbehovet hans.
Foto: Truls Antonsen / NRKI løpet av året produserer solcellene nesten halvparten av den strømmen han trenger.
– Hva var strømregninga di i fjor?
– 7700 kroner, inkludert nettleie. Og det var det samme året før.
– Hvor mye av strømmen på bilen din får du fra taket ditt i løpet av et år?
– Vi er flinke til å lade bilen når sola skinner. Så nesten alt.
FULLADET: Nesten all strøm Tom Christian Blix lader opp elbilen sin med kommer fra solcellene på taket.
Foto: Snorre Tønset / NRKI gata litt bortenfor er det et par-tre hus som har montert solceller, slik som ham. Men de aller fleste takene ligger der med de svarte taksteinene sine og produserer absolutt ingen strøm.
– Men når du ikke får svar fra myndighetene – kanskje det betyr at ideen ikke er så god?
– Kanskje. Da håper jeg noen kan si det til meg. Foreløpig har ingen sagt at det er en dårlig idé, sier Tom Christian Blix.
Publisert 13.04.2025, kl. 17.15