Sparerobot fikk kritikk: – Til dels uklar, ufullstendig og misvisende

14 hours ago 2


Finanstilsynet var ikke fornøyd med informasjonen fra Nordeas sparerobot Nora. Nå har banken tatt grep.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

I et tilsyn med Nordea har Finanstilsynet sett nærmere på to av bankens investeringsverktøy, spareroboten Nora og Fondsvelgeren.

Tilsynet mener at Nordea ikke ga tilstrekkelig klare og balanserte opplysninger til kundene om begrensningene i rådene fra spareroboten Nora.

Det kommer frem i en tilsynsrapport.

«Finanstilsynet mener at prisinformasjonen på filialens hjemmesider og i kostnadsoppstillingen i Nora har vært til dels uklar, ufullstendig og misvisende», skriver tilsynet.

Nordea har gjort flere endringer etter tilsynet.

Høyere kostnader

Når du henvender deg til en bank skal du få balansert, klar og ikke villedende informasjon, påpeker Finanstilsynet.

De peker blant annet på at de bærekraftige fondene som tilbys var betydelig dyrere enn fondene som tilbys til dem uten slike preferanser, uten at kundene mottok informasjon om dette i spareroboten eller nettsiden om Nora.

Det ble oppgitt på nettsiden om Nora at Nora-fondene koster 0,68 til 0,73 prosent i årlig forvaltningsgebyr. Men det kom ikke klart frem at dette bare gjaldt fondene som ikke tok hensyn til bærekraft, skriver tilsynet.

I en annen oversikt ble kostnadene oppgitt til mellom 0,79 og 1,61 prosent, men denne var ikke direkte tilgjengelig fra nettsiden om Nora, ifølge tilsynet.

Spareroboten Nora er et av investeringsverktøyene Nordea tilbyr på sine nettsider. Nå har banken gjort flere grep etter at Finanstilsynet førte tilsyn med verktøyene. Foto: Nordeas nettsider

«Vi anbefaler imidlertid at filialenfilialenNordeas norske virksomhet er en avdeling (filial) av den svenske moderbanken Nordea, som en del av informasjonen som gis til kunder om bærekraft, også inkluderer balansert informasjon om bærekraftspreferanser, herunder både positive og negative følger av å hensynta slike preferanser i sine investeringsbeslutninger», skriver tilsynet.

Senior kommunikasjonsrådgiver Anja Lohne Holm i Nordea. Foto: Nordea

Nordea har opplyst i et tilsvar at banken har gjort forbedringer i fremstillingen av kostnader og pris, ifølge tilsynsrapporten.

Feil i kostnadsoversikter er rettet, og skal nå vise totalpris i tråd med reglene i EU-direktivet Markets in Financial Instruments Directive (MiFID).

Ser på anbefalinger

I en e-post til E24 skriver Nordea at Finanstilsynet i fjor gjennomførte et bredt, rutinemessig tilsyn, og etter dette hadde lite å utsette på bankens tjenester.

«Tilsynet har kommet med enkelte anbefalinger angående informasjon til kundene om utvalg og priser på fond, hovedsakelig gjennom spareroboten Nora», skriver senior kommunikasjonsrådgiver Anja Lohne Holm i Nordea.

«Det meste av det tilsynet påpeker har vi allerede endret siden tilsynet ble gjennomført. De resterende anbefalingene ser vi nå nærmere på», skriver hun.

Holm påpeker at bankens tjenester må kombinere brukervennlighet og nødvendig informasjon til kundene. Nordea mener disse kriteriene er oppfylt i dag.

«Vi setter likevel, som alltid, pris på veiledning og innspill fra tilsynet for å gjøre tjenestene stadig bedre for kundene», skriver Holm.

Ikke tydelig nok

Spareroboten Nora gir investeringsråd ut fra fem ulike risikoprofiler, fra konservativ til offensiv.

Ifølge Finanstilsynet omfatter rådene seks ulike fond, fire for kunder med bærekraftspreferanser og to for kunder uten slike preferanser.

Tilsynet påpeker at Nordeas sparerobot og nettsider ikke har vært tydelig nok på begrensningene i utvalget av fond via dette verktøyet.

Det var heller ikke gitt informasjon på den åpne nettsiden om Nora om at kunden tilbys forsikringsbaserte spareprodukter, og ikke investering i det underliggende fondet direkte, ifølge tilsynet.

«Filialen har opplyst at den vil gjennomføre flere endringer i spareroboten og på nettsidene for å tydeliggjøre dette», skriver Finanstilsynet i sin rapport.

Read Entire Article