Kortversjonen
- Familien til Jonatan Krister Andersen inngår forlik etter å sakssøkt staten etter sønnens selvmord i Mandal fengsel i 2021.
- Staten forplikter seg til å identifisere læringspunkter og inkludere familien i oppdatering av retningslinjer for å forebygge selvmord i fengsel.
- Familien mottar også 600.000 kroner i oppreisning for ikke-økonomisk skade.
VG fortalte i 2022 hvordan både innsatte og ansatte var bekymret for Andersens psykiske helse forut for selvmordet. Andersen sonet en dom for dobbeltdrap, som han begikk i en alder av 15 år.
Også Andersens journaler viste at han fikk store psykiske problemer under soningen.
– De fikk så mange bekymringsmeldinger i 2021. Det ble gjort så lite for å hjelpe ham, sa en tidligere innsatt til VG i 2022.
Samme høst saksøkte Andersens familie staten. De mener sønnens menneskerettigheter ble krenket under soningen.
Saken skulle egentlig opp for Oslo tingrett i slutten av februar.
Men nå har partene i stedet inngått et forlik.
Dette ligger i forliket
I forliket kommer det frem at både Helsedepartementet og Justisdepartementet forplikter seg til å identifisere læringspunkter fra saken, og ta disse med i videre politisk arbeid.
Andersens familie blir også invitert til å gi innspill til kriminalomsorgens oppdatering av retningslinjer for håndtering og forebygging av selvmordsforsøk.
– Vi tar staten på ordet når de sier de er villige til å lytte og lære av saken, og arbeide med bedring. Men jeg hadde også tillit til fengselet når de lovte å ta godt vare på Jonatan, det gjorde de ikke, sier mor Kristin Evelyn Oseberg Andersen.
Familien til Andersen får også 600.000 kroner i oppreisning for ikke-økonomisk skade. Oppreisning for ikke-økonomisk skade er noe som gis for skader som ikke kan verdsettes i penger.
– Det føles rett, det er for sorgen og tapet og avmakten vi har følt, det er riktig at de anerkjenner dette selv om pengene ikke betyr noe. Viktigst for oss var å få sannheten ut. Hvordan han ble sviktet av alle som skulle ta vare på ham, sier Andersens mor, Kristin Evelyn Oseberg Andersen, til VG.
Riksadvokaten: Burde etterforsket
Etter dødsfallet reagerte familien på at selvmordet ikke ble etterforsket. I forbindelse med søksmålet ble Riksadvokaten bedt om å vurdere om dette var en riktig avgjørelse. I et brev som familien har delt med VG, skriver Riksadvokaten at saken ikke burde vært henlagt uten etterforskning:
«Hensyntatt sakens alvorlighet fremstår avhør av (utvalgte) innsatte, ansatte ved fengselet, ansatte i helsetjenesten og avdødes pårørende, samt innhenting av ytterligere dokumentasjon, nærliggende for bedre å få belyst hvilken informasjon som forelå ved fengselet om avdødes helsetilstand i tiden forut for selvdrapet. Det ligger i det som her er sagt at saken etter riksadvokatens syn ikke skulle ha vært henlagt uten etterforskning.»
I ettertid retter Andersens familie en stor takk til sønnens medinnsatte.
– Takk, fra dypet av mitt hjerte. De tok vare på ham, de varslet om og om igjen, de varslet politiet og ba dem etterforske. De sa sannheten. De var flokken vi ikke fikk være for Jonatan. Vi må takke dem igjen og igjen. De er så viktige, sier moren.
Familiens bistandsadvokat Maria Hessen Jacobsen anser forliket «som en anerkjennelse av svikten Jonatan ble utsatt for.»
– I tolvte time tok staten til fornuft, og vi har nådd en avtale som anerkjenner behovet for dyptgående reformer, sier Hessen Jacobsen i en pressemelding delt med VG.
– Trist sak for alle involverte
– Dette er en trist sak for alle involverte, og dette forliket gir forhåpentligvis de involverte en mulighet til å komme videre i prosessen, sier statssekretær Joakim Øren i Justis- og beredskapsdepartementet.
Statssekretæren peker på punktet i forliket om at departementene skal identifisere læringspunkter å jobbe videre med.
– Dette tar regjeringen på alvor, og det pågår arbeid i flere spor for å bedre helsemyndighetenes og kriminalomsorgens oppfølging av innsatte med alvorlige psykiske lidelser, sier Øren.
Kriminalomsorgsdirektoratet, som har det overordnede ansvaret for norske fengsler, har også fått mulighet til å kommentere forliket.
– Dette er en svært trist sak; først og fremst for Jonatan og hans etterlatte, men også for våre ansatte som fulgte ham opp den tiden han var hos oss, og for øvrig alle involverte. Kriminalomsorgen vil, i samarbeid med Justis- og beredskapsdepartementet, jobbe videre med helsemyndighetene og helsetjenestene for å identifisere læringspunkter fra denne saken, skriver kommunikasjonsdirektør Paal Espen Hambre i en e-post til VG.