Kortversjonen
- Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre vil ha Kari Nessa Nordtun som kunnskapsminister også etter valget.
- Nordtun er positiv, men minner om at velgerne bestemmer hvilken regjering som styrer etter valget.
- Støre roser Nordtun for synliggjøring av kunnskapsministerposten i regjeringen.
- Nylig meldte Frp-leder Sylvi Listhaug i VG at partiet for første gang har lyst på posten som kunnskapsminister.
- Nordtun er kanskje mest kjent for å ha gjennomført det såkalte mobilforbudet i skolen.
- Både hun og Støre mener synet på nivådelt undervisning kan bli en viktig skolesak som skiller de største partiene i valgkampen.
I Stavanger snakket Ap-folk om Kari-effekten da Nordtun var ordfører. Hun fikk over 32 prosents oppslutning for Arbeiderpartiet i 2023 samtidig som partiet raste i oppslutning i andre storbyer.
Nå øyner partileder og statsminister Jonas Gahr Støre en ny Kari-effekt. Og at siddisen fra Madla fortsetter som minister for skole og barnehage i en ny regjering etter stortingsvalget 8. september.
– Kari har synliggjort kunnskapsministerposten på en måte vi ikke har sett på mange år. Det er jo nesten ikke noe viktigere enn å gi ungene våre trygghet for læring og sosialt samvær på skolen. At det er en kunnskapsminister som har satt ord på det og vist at politikk teller, det tror jeg sprer seg, sier Støre til VG.
Iført blådress og åpen, hvit skjorte deltar han med flagg i strålende sol under generalprøven på 17. mai for førsteklassingene på Skøyen skole. Kari Nessa Nordtun har plassert seg midt i barnetoget, iført sommerkjole i lillavelgernes
farge.Støre tror mange ser hvordan Nordtun og regjeringen legger til rette for «ungene våre».
– Det er kanskje den viktigste saken, sier Støre til VG etter seansen med over 100 hoiende førsteklassinger på alle kanter.
Bestefaren og Ap-lederen har merket seg at selv Frp-leder Sylvi Listhaug har pekt seg ut jobben som kunnskapsminister som viktig å få hånd om i en eventuell borgerlig regjering.
Da minner statsministeren om at hans eget laguttak ikke er noe B-lag. Og slettes ikke posisjonen som minister for skole- og barnehagepolitikken.
Utfordret av Frp
– Hvor viktig er det for Ap å beholde kunnskapsministeren etter valget?
– Veldig viktig. Og jeg er jo glad for at vi fikk kunnskapsministeren i denne regjeringsperioden. Tonje (Brenna)
og Kari (Nessa Nordtun) har tatt tak i de vanskelige sakene også. Og hele Arbeiderpartiets historie er jo veldig knyttet til at utdanning blir tilgjengelig for flere. Det er en rettighet. Det skal være gratis. Det er en del av fellesskapstanken at ungene går i samme skolegård og lærer i fellesskap. Og der blir vi litt utfordret nå – av blant andre Frp som vil har fri etableringsrett for skoler som koster penger. Som om det er oppstart av en hvilken som helst virksomhet, sier Støre.Han er tydelig på at Nordtun er rett person som skole- og barnehagestatsråd også i kommende valgperiode.
– Ja, jeg mener det. Det er en jobb du må jobbe med hver dag. Og så må du ha et langt perspektiv. Vi ser jo at nivået i norsk skole begynte å falle rundt 2015. Resultatene fra PISA-undersøkelsen gjort februar 2022 var historisk lave. Du retter ikke det på ett år. Så du må ta noen grep og ha gjennomføringskraft. Det har Kari. Jeg mener det er veldig viktig å holde den kursen, svarer Støre.
Takket nei til Tinget
Ved siden ham sitter Kari Nessa Nordtun selv, nesten litt brydd av alt skrytet fra sjefen.
Hun er trebarnsmor hjemme i Stavanger, og takket nei til stortingsplass på grunn av familien.
Men jobben som kunnskapsminister beholder hun gjerne.
– Du har lyst til å fortsette i denne jobben også etter valget?
– Ja, jeg synes det er en veldig givende jobb, det er helt klart. Så det er det spennende å se hva som er dommen til velgerne om knappe fire måneder, svarer Nordtun.
Hun minner flere ganger om at det er velgerne og «sjefen» som bestemmer.
– Men vi er langt ifra ferdig med den viktige oppgaven som vi så vidt har begynt med. Vi er tydelige på at vi ønsker en mer praktisk skole. Vi øremerker penger til utstyr, lokaler og læringsressurser. Vi løfter de praktisk-estetiske fagene
. Vi gjør flere forandringer for å sikre det handlingsrommet som læreren trenger i klasserommet, ramser hun opp.Og så legger Nordtun til saken som mange forbinder med henne: Mobilen er ute av klasserommet og friminuttet.
Støre er veldig fornøyd med det:
– Vi har fått mobilen ut av skolene. Ikke ved å gå lovveien, men ved å gå i dialog med skolene og være tydelig på hva vi mener. Å bygge videre på det, tror jeg Kari er den beste til å gjøre.
Hvem fortrekker du som kunnskapsminister?aKari Nessa Nordtun (Ap)bSylvi Listhaug (Frp)cTina Bru (H)dGuri Melby (V)eKirsti Bergstø (SV)fIngen av dem, men en fra Sp, KrF, Rødt eller MDG.– Mange mener du fikk en pangstart med mobilsaken, Nordtun. Men hva har du fått til etter det?
– Vi har gjort flere lovendringer knyttet til at læreren er sjefen i klasserommet.
Blant annet ved å sikre at læreren kan gripe inn fysisk når det er helt nødvendig. Hensynet til lærerne og elevfellesskapet i klasserommet var ikke godt nok ivaretatt i lovene, sier hun og fortsetter:
– Vi har i tillegg øremerket penger til praktisk utstyr og til lokaler for at eleven skal kunne jobbe mer praktisk. Og vi har øremerket penger til fysiske lærebøker – som er ganske uvanlig at nasjonale myndigheter gjør, sier Nordtun Hun er også stolt av at utviklingen er snudd med flere søkere til grunnskolelærerutdanningene.
Elevgrupper etter nivå
Både Nordtun og Støre tror en av de viktigste skolesakene som skiller partiene i den kommende valgkampen, blir spørsmålet om å dele inn elevene etter hvilket faglig nivå de ligger på.
Begge er mot nivåinndelinger som kan bli langvarige.
De peker på at både Fremskrittspartiets og Høyres landsmøter har åpnet for mer nivådeling i skolen som kan bli permanent.
Støre og Nordtun mener det er feil løsning fordi det bryter med Aps «fellesskapsidé».
Og så er det jo forskningsmessig utakt med det OECD og andre ekspertmiljøer går inn for.
Det er ikke en god måte å lære på, mener Ap-duoen.
– Det er full adgang også i dagens regelverk til å dele elevene inn etter faglig nivå, men det må være midlertidig. Tiden vi lever i nå krever sterkere fellesskap, ikke sortering og gruppering, understreker Nordtun.
– De som er skoleflinke må vel også bli utfordret?
– Absolutt, svarer Støre – og fortsetter:
– Og der har læreren stor handlefrihet til å lage prosjekter og opplegg både for dem som sliter en del med et fag og de skoleflinke som trenger fordypning. Men det er likevel viktig å tilhøre et fellesskap. Vi har ulike styrker og ulike utfordringer. Hvis du blir definert til å være på B-laget, så er du tilbake til den skolen hvor noen kan stemple deg som en som egentlig ikke har evner. Og det blir feil, svarer Støre.
Frp-leder Sylvi Listhaug forsvarer mer nivådeling i skolen.
– Læreren har stor handlefrihet, men mange strekker ikke til når man skal hjelpe 28 elever på ulike nivåer til å bli den beste versjonen av seg selv. I tillegg har man kanskje en eller flere elever som ødelegger for undervisningen og skaper uro, skriver Listhaug i en e-post til VG.
Høyres nestleder Tina Bru, som ofte håndterer skolesaker, skriver:
– Ap må skjønne at ikke alle elever er like, og ikke passer inn i deres A4-klasserom. Vi vil bruke mer nivåinndeling enn i dag, men ikke permanent. Det er allerede et A- og B-lag i norsk skole i dag, og det skyldes ikke bruken av nivådeling, det skyldes at skolen ikke lykkes med å tilpasse undervisningen til hver enkelt elev.
De siste kunnskapsministrene
Kari Nessa Nordtun (Ap) - oktober 2023 til ...
Tonje Brenna (Ap) - okt. 2021 til okt. 2023.
Guri Melby (V) - mars 2020 til okt. 2021.
Trine Skei Grande (V) - jan. 2020 til mars 2020.
Jan Tore Sanner (H) - jan. 2018 til jan. 2020.
Torbjørn Røe Isaksen (H) - okt. 2013 til jan. 2018.
Kristin Halvorsen (SV) - okt. 2009 til okt. 2013.
Bård Vegar Solhjell (SV) - okt. 2007 til okt. 2009.
Øystein Djupedal (SV) - okt. 2005 til okt. 2007.
Kristin Clemet (H) - okt. 2001 til okt. 2005.
Trond Giske (Ap) - mars 2000 til okt. 2001.
Jonas Gahr Støre er åpen om at han som bestefar har fått en enda sterkere bevissthet om betydningen av skole- og barnehagepolitikken.
Og i hans eget førsteuttak av et eventuelt regjeringslag etter valget, er Kari Nessa Nordtun med som kunnskapsminister.
Støre formulerer en tabloid analyse:
– Frp sier at Høyreskolen er gått ut på dato. Høyre sier at Frp aldri har vært opptatt av skole. Vi sier at vi har Kari.