Studie: Festrøyking dobler risikoen for hjerteinfarkt for kvinner

3 hours ago 5


Kortversjonen

  • En ny norsk studie viser at festrøyking dramatisk øker risikoen for hjerteinfarkt.
  • Kvinner som røyker av og til har nesten dobbelt så høy risiko som ikke-røykere.
  • Forskerne fant også at mange med høyere utdanning røyker sporadisk.
  • Helsedirektoratet er bekymret for den høye andelen unge festrøykere.

Å ta seg en sigarett i ny og ne er langt fra ufarlig.

– Risikoen for hjerteinfarkt for dem som røyker av og til er høy. Du beskytter deg ikke ved for eksempel å bare røyke litt i helgene.

Det sier Maja-Lisa Løchen, som er en av forfatterne bak den nye studien. Hun er professor i forebyggende medisin ved UiT Norges arktiske universitet, og hjertespesialist og overlege ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN).

Bilde av Maja-Lisa LøchenMaja-Lisa Løchen

Professor og forsker

Den nye studien er nylig publisert i det anerkjente tidsskriftet European Journal of Preventive Cardiology. Førsteforfatter av studien er Løchens kollega, forsker Sweta Tiwari.

I studien kommer det frem at personer som røykte av og til generelt hadde 41 prosent høyere risiko for hjerteinfarkt i oppfølgingstiden på i gjennomsnitt ti år, sammenlignet med dem som aldri hadde røykt.

– Hovedfunnet er at for kvinner som røyker av og til er det en nesten 100 prosent økt risiko for hjerteinfarkt, sammenlignet med ikke-røykere. For menn ser vi en 11 prosent økning i risikoen.

Overraskende funn

I mange år har Løchen forsket på sammenhengen mellom tobakk og effekt på hjertet, først og fremst risikoen for hjerteinfarkt.

Gjennom Tromsøundersøkelsen har hun sammen med kollegaer tidligere kartlagt kjønnsforskjeller hos dagligrøykere og ved passiv røyking, og sett at risikoen for hjerteinfarkt er stor, spesielt for kvinner. Men hverken de eller andre forskere internasjonalt hadde sett på effekten av å røyke av og til.

 ISTOCKPHOTO.UNGE FESTRØYKER MER: Blant unge voksne er 15 prosent av kvinner og 18 prosent av menn festrøykere. Illustrasjonsfoto: ISTOCKPHOTO.

Løchen ble overrasket over funnene.

– Vi visste det var en økt risiko for total dødelighet, men at kjønnsforskjellen skulle være så stor for risiko for hjerteinfarkt, visste vi ikke.

I april la hun frem funnene på en internasjonal konferanse, og studien fikk stor oppmerksomhet.

Studien fulgte over 15.600 deltagere fra 2001 til 2021, og i løpet av denne perioden opplevde 1297 personer sitt første hjerteinfarkt.

Forskerne justerte for faktorer som alder, sivilstatus, kroppsmasseindeks, høyt blodtrykk, kolesterol, alkoholforbruk, utdanning, fysisk aktivitet og kjønn, i tillegg til eventuelle endringer i røykevaner i oppfølgingstiden.

– Budskapet er klart: Det finnes ingen trygg nedre grense for røyking. Enhver mengde røyking kan ha skadelige effekter på hjerte- og karsystemet og øke risikoen for hjerteinfarkt.

Studien har ikke kartlagt hvor mye festrøykerne røyker.

Flere unge som festrøyker

I Norge har andelen dagligrøykere sunket kraftig de siste årene, fra 17 prosent i 2011 til bare 7 prosent i 2023. Men andelen som røyker av og til har holdt seg stabil på 7–11 prosent. Blant unge voksne (16-24 år) er tallene enda høyere – 15 prosent av kvinnene og 18 prosent av mennene i denne aldersgruppen røyker av og til.

Høyt utdannede festrøykere

Tobakksrøyk inneholder over 7.000 kjemikalier som bidrar til ulike hjerte- og karproblemer, inkludert økt hjertefrekvens, betennelse og svekkelse av blodårene og dannelse av blodpropper.

Hvorfor kvinner er mer utsatt enn menn er ikke helt klarlagt, men forskerne peker på at det kan skyldes biologiske forskjeller. Opptaket eller de patofysiologiske effektene av giftige kjemikalier fra sigarettrøyk kan være høyere hos kvinner som røyker sammenlignet med menn.

 ISTOCKPHOTO.SOSIALT: Ifølge forskerne synes mange det er sosialt å ta en festrøyk i godt lag sammen med andre. Illustrasjonsfoto: ISTOCKPHOTO.

Forskerne fant også at festrøykere ofte har høyere utdanning enn dagligrøykere, og at mange tidligere dagligrøykere går over til å bli festrøykere i stedet for å slutte helt.

Løchen mener det virker som om mange tror at det ikke er så farlig å røyke litt innimellom, og at de mener de har god kontroll.

Selv om man bare røyker sporadisk, peker hun på at det likevel fort kan bli en del røyk i sosiale sammenhenger.

– Det kan oppleves som hyggelig sosialt å stå ute på en veranda og røyke sammen med andre, og da kan man fort røyke opp en tyvepakning, spesielt i kombinasjon med alkohol.

Den gode nyheten er at hvis du slutter helt, så senker du risikoen for hjerteinfarkt i løpet av kort tid.

– Etter omtrent et år er man nede i samme risiko som dem som ikke røyker.

Tror du festrøyking er skadelig? aJa, absoluttbNei, tvilercUsikker

Ifølge Verdens helseorganisasjon er tobakksepidemien en av de største truslene mot folkehelsen, med mer enn 8 millioner dødsfall årlig, inkludert 1,2 millioner dødsfall fra passiv røyking.

– Bekymret

Divisjonsdirektør Linda Granlund i Helsedirektoratet skriver i en e-post at hun fra tidligere kjenner til at røyking dobler risikoen for hjerteinfarkt, også om du røyker bare av og til.

Bilde av Linda GranlundLinda Granlund

Divisjonsdirektør i Helsedirektoratet

– Selv med et forbruk på 1–4 sigaretter om dagen, er risikoen for å få hjertesykdom dobbelt så høy som hos en ikke-røyker.

Hun peker videre på at andelen av-og-til-røykere i befolkningen har vært veldig stabil i mange år.

– Men vi er bekymret for at det er en høy andel som røyker av og til blant de unge, og ønsker at disse tallene skal gå ned. Vi har lang erfaring med befolkningskampanjer om helseskader av røyking, også dersom du bare røyker av-og-til. Vi vet også det har skjedd endringer i tobakksvanene til unge, der det er vanlig at både røyk, snus og vape inngår i en flerbruk sammen med også andre rusmidler, og vi må se dette i sammenheng.

Granlund viser til at festrøyking er en del av en kampanje rettet mot unge om fest og rus som kommer i sommer.

Les også: Studie: Så mange flere leveår gir røykeslutt

Read Entire Article