Kari Elisabeth Kaski reagerer etter milliardresultater i dagligvarebransjen. Norgesgruppen og Reitan er blitt for mektige, mener hun.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Kari Elisabeth Kaski retter kritikk mot Norgesgruppen og Reitans makt i dagligvarebransjen etter sterke økonomiske resultater.
- SV foreslår å senke terskelen for hva som regnes som en dominerende aktør og på lang sikt bryte opp store kjeder for å fremme konkurranse.
- Reitan AS ønsker velkommen rettferdig konkurranse, men er usikre på de foreslåtte tiltakene.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
SV-politikeren tar til orde for drastiske grep mot de store dagligvarekjedene, etter at både Norgesgruppen og Reitan nylig har presentert sterke resultater.
– Det som er en av de viktigste årsakene til at dagligvareprisene er så høye, det er den manglende konkurransen og den totale dominansen som de tre største aktørene har, sier stortingspolitiker Kari Elisabeth Kaski.
Hun mener det trengs drastiske grep for å få ned matprisene i Norge.
– Det må man rett og slett ha sterkere lut for å få gjort noe med, og det betyr helt konkret å gi Konkurransetilsynet myndighet til å bryte opp de selskapene, sier Kaski.
Les på E24+
Dette er den norske forsvarsindustrien
Norgesgruppen la nylig frem et resultat før skatt på 4,9 milliarder kroner for 2024, mens Rema 1000 tjente 2,1 milliarder på den norske driften. Sammen med Coop kontrollerer de så å si hele det tradisjonelle dagligvaremarkedet.
Kaski mener disse tallene viser at konkurransen er for dårlig.
– Det er veldig høye overskudd og utbytter fra de tre store aktørene, men særlig ser vi på Norgesgruppen og Reitan, sier hun.
Dominerende aktør
SV-nestlederen foreslår to grep.
På kort sikt vil hun senke terskelen for hva som regnes som en dominerende aktør. Fra 50 til 30 prosent, eksempelvis.
– For da treffer du flere av dagligvarekjedene enn det du gjør i dag, sier Kaski.
Kari Elisabeth Kaski
SV-politiker på Stortinget.
Dette kan ha betydning fordi man da kan vurdere om selskapene bedriver misbruk av dominerende stilling, som det heter i konkurranseloven.
Finansdirektør Kristin Solheim Genton i Reitan AS sier at de ønsker velkommen alle grep som fører til rettferdig konkurranse og åpenhet i bransjen.
– Om dette er det riktige tiltaket, det er jeg ikke sikker på at vi er enig i.
Vil bryte opp
Kaskis langsiktige løsning er mer dramatisk:
– Det er å bryte opp selskapene, slår hun fast.
– Vi kan ha strengere konkurranselover i Norge enn vi har i dag.
– Er det først og fremst Norgesgruppen som burde bli splittet opp?
– Altså, det er jo den aller største, så det er det mest nærliggende å peke på. Men både Norgesgruppen og Reitan representerer utfordringer for nye aktører som vil etablere seg. Det bidrar til at vi har for høye matvarepriser i dagligvarebutikken.
– Nå får Konkurransetilsynet straks nye muskler. Da vil det jo i ytterste konsekvens være mulig med slike strukturelle tiltak, som oppsplitting?
– Jeg mener at markedsetterforskningsverktøyet ikke går langt nok. Og at det er litt uklart hvordan det vil virke opp mot dagligvare. Vi mener det mangler ambisjoner for å begrense størrelsen på selskapene, rett og slett.
Les på E24+
2. april kan bli børsenes D-dag
– Ikke noe som heter smådriftsfordeler
Å dele opp landets største handelshus er ingen ny idé. SV var inne på tanken sist i 2022. Fra Rødt er støtten stor. Og på starten av året ble tanken luftet av LO-sjeføkonom Roger Bjørnstad overfor FriFagbevegelse.
I Virke, handelsorganisasjonen med blant annet Norgesgruppen og Coop på medlemslisten, er oppfatningen en ganske annen.
– Det mange glemmer når man er opptatt av å ha mange aktører, er at det er en fordel å være stor om du skal drive effektiv logistikk, sa sjefanalytiker Rune Wiksnes i podkasten Handlevogna tidligere i år.
Eller for å sitere svaret som Norgesgruppens kommunikasjonsdirektør Stein Rømmerud ga til FriFagbevegelse:
– Det er ikke noe som heter «smådriftsfordeler» i moderne varehandel.
– Hva sier du til dette, Kaski?
– Det er ikke noen grunn til at det samme selskapet skal kontrollere både leverandørleddet, distribusjon og butikkene. Da vil jeg tvert imot si at man ikke får noe konkurranse.