Da har jubelbruset lagt seg, og det er på tide å brette opp ermene.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Dette er en kommentar
Det var rene messias-stemningen tirsdag morgen da det ble kjent at Jens Stoltenberg vender tilbake til norsk politikk. Symbolsk hviler det et enormt ansvar på Stoltenbergs skuldre. Men om vi ser bort fra all symbolikken, hva er det jobben egentlig går ut på?
Det holder jo ikke at Stoltenberg svinser rundt i gangene og bare er.
Oppgavene står i kø. Fra det store til det mer hverdagslige.
Les også
En kriseregjering
Torsdag 27. mars venter vi at sentralbanksjef Ida Wolden Bache skal gi oss det vi har ventet så lenge på, et rentekutt. Men allerede her kan amerikaneren som kaller Stoltenberg sin venn, Donald Trump, stikke kjepper i hjulene.
Handelskrig kan gi økt prisstigning, som vi nå vet ikke innbyr til rentekutt. Blir det fullskala handelskrig mellom USA og EU vil konsekvensene kunne bli store også for oss. Kanskje må finansministeren stable på plass en kriseløsning? Han bør ha en plan klar.
Våren vil gi flere muligheter til å styre utviklingen av vårt gigantiske oljefond. Finansdepartementet skal legge frem den årlige fondsmeldingen om forvaltningen av oljeformuen vår. Et av spørsmålene som kan komme er om fondet bør få investere mer i forsvarsindustri. Og Nato-Jens etterlyste større investeringer i nettopp dette. Hva sier Finans-Jens?
Les også
Stoltenberg slutter som leder i elitenettverket Bilderberg
En styrkeprøve i Stortinget kommer når revidert nasjonalbudsjett legges frem i midten av mai. I fjor ble fristen for å komme til enighet mellom regjeringspartiene utsatt, fordi det var så stor avstand mellom partene. Nå må Ap bli enige med både Senterpartiet og SV, og det like før et stortingsvalg.
Samtidig skal finansministeren sette sitt og partiets stempel på høstens statsbudsjett.
Les også
Bech Holte om Stoltenberg: – En gave til landet
Og så var det oppgavene hans forgjenger ikke helt kom i havn med.
Som reglene for forvaltning av fond i Norge. Arbeidet med finansnæringens rammevilkår har nærmest ligget brakk under den forrige finansminister, inntil han innså alvoret da fondstilbyderne begynte å rømme landet, og Vedum, i det som ser ut som i hui og hast, fikk ut til høring et forslag til endring.
Til våren er det også duket for den årlige Finansmarkedsmeldingen. Her går departementet gjennom utviklingen i finansmarkedene og finanspolitikken, og deriblant konkurransevilkår og vilkårene til finansnæringen.
I fjor var det fokus på bankmarkedet og det ble etterlyst bedre konkurranse. Det er ikke utenkelig at departementet i årets melding vil belyse den stormen det har vært rundt vilkårene for fond i Norge.
Les også
Sveits-utflytter om Stoltenberg: – En himmelstormende forbedring
Og apropos høringer, her vil Stoltenberg få sette seg inn i alt fra «Trygge og enkle betalinger for alle», regelverksendringer på verdipapirområdet og forslag til endring i særlige bostedsregler for stortingsrepresentanter.
Nylig sendte Finansdepartementet over forslag til ny eiendomsmeglerlov, som ble kritisert for å være «veikt og feigt».
Og så har vi Stortingets spørretime på onsdager og de løpende, skriftlige spørsmålene alle representantene kan komme inn. Det er kommet nye spørsmål, blant annet fra Frps Sivert Bjørnstad om gründerne som flytter ut av landet, og hvordan Stoltenberg vil innrette skatte- og avgiftspolitikken for å unngå at flere flytter ut.
Og noen spørsmål ligger igjen fra før Stoltenberg fikk nøkkelen til finansministerkontoret, som det fra Høyres Mahmoud Farahmand som lurer på om det stemmer at Finansdepartementets embetsverk ikke var involvert i å utrede «Norgespris» på strøm før dagen det ble lagt frem. Og spørsmålet fra Rødts Marie Sneve Martinussen om hvor store skatteinntekter fellesskapet vil tape om formuesskatten på aksjer fjernes.
Hverdagen er definitivt her.