Tirsdag kan tollene komme: – Da blir det dårlig stemning

2 months ago 21


Markedene er fortsatt litt avventende til Trumps toller, tror sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets. – Man tar alle utspill med en klype salt.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets, her fra Norges Banks årsmiddag. Foto: Skjalg Bøhmer Vold, E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Investorer har måttet ta inn over seg mange toll-utspill i løpet av Donald Trumps fem uker som USAs 47. president.

Torsdag sa Trump blant annet at de varslede tollene mot Canada og Mexico skal innføres 4. mars, og at Kina skal få ytterligere 10 prosent toll.

Dagen før sa han at USA planlegger 25 prosent toll mot EU.

Etter tolluroen har aksjemarkedene falt både i USA, Asia og Europa.

Men sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets mener at markedet ennå ikke har tatt utspillene om økte toller helt inn over seg.

– Det er en veldig stor økning. Jeg tror nok at hvis markedene hadde tatt det helt inn over seg og trodd dette var beslutningen, ville vi sett et enda større børsfall og enda større dollarstyrking, sier hun til E24.

Dollaren har de siste dagene styrket seg en del mot blant annet euro og kroner.

Haugland mener at aktørene i markedene ikke har lagt inn 100 prosent sannsynlighet for at tollene øker så mye som det Trump har signalisert.

– Det kan bli ytterligere utsettelser, eller det kan være at tollsatsen ikke blir så høy som 25 prosent. Man tenker at tirsdag er like om hjørnet, men vi har sett før at det har blitt justeringer også etter ganske bastante uttalelser fra Trump.

Les på E24+

Trumps dollarvåpen: «Mar-a-Lago-akkorden»

– Da blir det dårlig stemning

– Hva kan forårsake et ordentlig fall eller en korreksjonkorreksjonet markedsfall på ti prosent omtales ofte som en korreksjon?

– Hvis disse tollene mot Canada og Mexico gjennomføres, og det kommer 25 prosent tollsats mot Europa og videre økninger mot Kina, da blir det dårlig stemning, sier Haugland.

DNB Markets legger til grunn at det blir høyere toller i løpet av 2025, men ikke i så stort monn som det Trump har varslet.

Så langt tror ikke meglerhuset at tollene vil føre til en nedtur eller stagnasjon i USA.

– Vi tror på vekst på normalt nivå, fra et unormalt høyt nivå. Hvis det går som vi forventer og tollsatsene jekkes kraftig opp, men at amerikansk økonomi likevel klarer seg ganske greit og inflasjonspresset holder seg, tror vi ikke dette vil gi noen nedtur i amerikansk økonomi, sier hun.

– Hopper att og fram

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets tror heller ikke at markedene fullt ut har tatt Trumps tolltrusler inn over seg.

– Det er vanskelig å si. Antagelig ikke. Han hopper att og fram, så det er nok ikke helt inkorporert, sier han.

– Hvis Trump faktisk innfører tollene, er det grunn til å vente større reaksjoner i markedene. Og at kronen svekkes, sier Olsen.

Det kan i så fall bidra til å gjøre Norges Bank mer forsiktig med å kutte renten.

Les også

Trump-tollen kommer til Norge

– Med en klype salt

Haugland mener at usikkerheten har bidratt til at markedsutslagene så langt er begrensede.

– Man tar alle utspill med en klype salt, og venter med å ta det helt inn over seg, sier hun.

– Man får ikke så store bevegelser som man kanskje skulle tro ut fra disse utspillene dag for dag.

Hun tror det er krevende å være beslutningstager, både for investorer og bedrifter.

– Usikkerhet er ikke bra for investeringsviljen. Men mange ting er i spill. I Trumps politikk ligger det også en tydelig politikk om å løfte amerikanske investeringer, og politikk for å få det til. Vi tror investeringstrykket i USA vil holde seg oppe, sier Haugland.

Les også

Trippelskvis: – Noe vi alle frykter

– Skal mye til

Olsen er usikker på hva som skal til for at aksjemarkedene skal falle ordentlig.

– I et scenario hvor Trump gjennomfører 25 prosent toll på Mexico, Canada og Europa og øker tollen på Kina, og du får kraftige mottiltak og du har den spiralen gående, da er det grunn til å tro at aksjemarkedene vil fortsette mer nedover, sier han.

– Men det er vanskelig å vite hvor mye. Det skal mye til for å få en global resesjon. Da skal dette eskalere kraftig.

– Tror du det blir endringer i de varslede tollene, slik at effekten for markedene dempes?

– Det vil hele tiden være en mulighet. Det virker som om Trump er veldig ivrig på dette. Men det er vanskelig å vite, sier han.

– De bruker toller for å true og få innrømmelser og endringer de ønsker. I tillegg tenker de at det gir økte inntekter, og så vil de også snu handelsstrømmene og gi amerikansk industri en fordel. Hele poenget er at vi ikke vet, så det blir vanskelig å forholde seg til dette og foregripe begivenhetenes gang.

Les også

Norges Bank-topp om toll­trusselen: – Deler bekymringen

– Hvilken effekt kan disse stadige utspillene fra Trump få på industri og næringsliv?

– Det gjør det veldig mye mer usikkert. Du vet ikke hvilket handelsregime og hvilke tollsatser du står overfor. Det naturlige da er å sette avgjørelser på vent. Så det Trump gjør nå er ikke bra for veksten, sier Olsen.

– Samtidig er det mange motposter, legger han til.

Han nevner blant annet at mange land i Europa har planer om økte investeringer i forsvar, noe som gir sysselsetting og bidrar til økonomisk vekst.

Read Entire Article