Tobias (20) måtte betale 7500 kroner for å være nær sønnen etter at han fikk pustestans

5 hours ago 6


– Det er vanskelig som mamma og pappa å se at det ikke går greit med den to og en halv uker gamle babyen din, sier Amalie Schjelderup-Eriksen (20).

Lille Thomas var tett i nesen og hadde begynt å få surklelyder i brystet.

Legen de besøkte konstaterte rhinovirus, også kjent som RS-virus. Et virus som for det meste rammer små barn. Vanligvis ligner symptomene en vanlig forkjølelse, men sykdommen kan få et mer alvorlig forløp.

Derfor ble lille Thomas sendt videre til sykehuset i Sandnessjøen.

Der ble den lille gutten lagt inn på intensivavdelingen for jevnlige målinger av oksygenmetning i blodet.

Da den andre natta begynte ble metningen alvorlig lav.

– Uansett hvor mye nesestell og hjelp vi ga Thomas, så ble det ikke bedre, forteller Amalie.

Familien ble sendt til Nordlandssykehuset i Bodø med ambulanse.

– De sendte oss hjem etter 1,5 døgn. Alle sjekkene tydet på at han var på bedringens vei, sier den ferske mammaen.

– Det de ikke fortalte oss var at etter en sånn topp med rhinoviruset, som gjorde at han ble litt bedre, kunne han bli mye verre igjen.

en baby som sover på en seng

Lille Thomas (5,5 uker) har funnet roen igjen, etter noen dramatiske uker.

Foto: Lars Petter Kalkenberg / NRK

Sluttet å puste

Noen dager senere fikk Thomas problemer igjen.

Mamma Amalie valgte å be om en akuttime på det nærmeste legekontoret. Der trengte legen få sekunder på å bestemme seg for å sende lille Thomas videre til sykehuset i Sandnessjøen.

– Vi gikk ut for å kle på oss. Jeg hadde akkurat fått på Thomas den ene ullsokken, da han plutselig ble umulig å få kontakt med.

I flere minutter pustet ikke den 2,5 uker gamle gutten.

Ambulansepersonellet kom til. Tre personer gjorde hjerte- og lungeredninger.

– Etter fem minutter fikk vi lyd fra ham igjen, forteller Amalie.

– De mener pustestansen kan ha vært forårsaket av rhinoviruset. At det rett og slett var så mye slim i lungene at han fikk en slimplugg.

Familien ble fraktet til Sandnessjøen med ambulanse. Der gikk mamma Amalie og lille Thomas om bord i luftambulansen som fraktet dem videre til Bodø.

Mens pappa Tobias Bing Dalen (20) startet på sin kostbare ferd med vanlig rutefly.

Må betale selv

– Jeg fikk heldigvis hjelp av en ambulansearbeider som fulgte meg hele veien fra Sandnessjøen og helt til sykesenga i Bodø. Jeg var helt utkjørt, sier Amalie.

Ikke bare hadde hun hatt komplikasjoner under fødselen. Bare noen uker senere måtte hun altså fly fra Sandnessjøen til Bodø med det nyfødte barnet sitt, som sleit med å puste.

– Jeg hadde jo ikke fått tid til å hente meg inn. Så jeg var avhengig av Tobias for å kunne være en best mulig mamma for Thomas. Og Tobias trenger selv å få være sammen med babyen sin, sier hun.

Familien opplevde at situasjonen var alvorlig, og følte seg ikke helt trygge. De ønsket at pappa Tobias skulle være så nært Amalie og lille Thomas som mulig. Gjenopplivingen av den lille nyfødte tok lang tid og var skremmende.

Sykehushotellet i Bodø koster 1.500 kroner per natt. Den lille familien fra Helgeland ble værende på Nordlandssykehuset i 5 døgn.

Det ga dem en regning på 7500 kroner.

– Vi sjekket vanlige hoteller også. De koster jo rundt 1.000 kroner natta. Men det var jo egentlig ikke et alternativ. Vi ville jo at Tobias skulle være i nærheten da situasjonen var så kritisk som det var, sier Amalie.

Dessverre er ikke slike hotellregninger uvanlig for folk i distriktene.

en person som holder en baby

Amalie og Thomas synes det er betryggende å være hjemme igjen.

Foto: Lars Petter Kalkenberg / NRK

Dekker kun én forelder

Klinikksjef i Barneklinikken, Lars Utne Haukland, skriver i en e-post til NRK at det ikke er sykehusene som bestemmer om foreldrene til barn skal få betalt opphold eller ikke.

Dette er bestemt i Forskrift om barns opphold i helseinstitusjoner, skriver han.

Forskriften sier at én av foreldrene får dekket overnatting og mat under innleggelse. Unntaket er ved livstruende tilstand, der begge foreldrene får dekket opphold.

Livstruende tilstand forstås vanligvis med omfattende behandling og at barnet er innlagt ved intensivavdeling, forklarer Haukland ved Nordlandssykehuset.

Når det er sagt, er det fullt forståelig at begge foreldrene ønsker å være sammen med sitt barn når man opplever at det er alvorlig sykt. Barneavdelingen forsøker derfor alltid å legge til rette for at det kan gjennomføres dersom det er praktisk mulig.

Klinikksjefen forteller at det har det vært fullt på avdelingen stort sett gjennom hele vinteren.

– Da er det dessverre ikke praktisk mulig å få det til.

Haukland informerer videre at Amalie og Tobias har rett til å klage på at de ikke har fått dekket utgiftene for far.

En slik klage skal i så fall sendes til Pasientreiser. Jeg vil også anbefale foreldrene å kontakte pasient- og brukerombudet i Nordland for å få veiledning og hjelp om de ønsker det.

Pappaen til lille Thomas, Tobias Bing Dalen, forteller at ekstrautgiftene har gjort situasjonen ekstra krevende.

– Han er over den verste kneika

Hvis du nå baker inn drosjer, parkeringer for bil, mat, overnatting, så er vi oppe på ganske mange tusen. Og det er knalltøft for nyetablerte i denne situasjonen, sier han.

Samboeren Amalie Schjelderup-Eriksen synes også situasjonen har vært krevende.

Når du står i den situasjonen, og du egentlig skal ha fullt fokus på barnet ditt, så er det ubehagelig at du plutselig må tenke over hva som ville skjedd dersom Tobias ikke kunne ha vært med fordi vi ikke visste om vi hadde penger nok.

– Vet dere hvor mye dere kan få igjen?

– Vi får kanskje dekket transport. Men hotellet er jo det dyreste, og det får vi neppe igjen.

Men selv om oppholdet i Bodø har kostet den lille familien en del penger, er det viktigste at det ser ut til å gå bra med lille Thomas.

– Han er over den verste kneika. Han er ennå litt surklete, og sliter litt med pusten, men han er heldigvis bedre, sier Amalie.

en person som holder en baby

Amalie Schjelderup-Eriksen må fortsatt følge godt med på formen til lille Thomas.

Foto: Lars Petter Kalkenberg / NRK

Publisert 05.05.2025, kl. 19.28

Read Entire Article