Tok turnusgrep da sykepleier Aman ble mamma

3 months ago 16


Kortversjonen

  • Amanpreet Kaur, nybakt mamma og sykepleier, fikk tilpasset turnus for å unngå sykemelding.
  • På hjerteovervåkningen ved Ahus tilrettelegger de arbeidstider for å redusere sykefravær blant kvinner.
  • Sykefraværet blant sykepleiere har økt med 42 prosent ved St. Olavs hospital i Trondheim på fem år.
  • Helse Bergen jobber også med tiltak for å redusere sykefravær blant ansatte.

– Hadde jeg ikke fått tilrettelagt turnus, ville jeg blitt sykemeldt, sier Aman (26).

På hjertesengepost på Akershus Universitetssykehus legges det turnuser som er til å leve med.

– Dette er et kvinnedominert yrke. Mange av våre ansatte er i en yrkesmessig etableringsfase samtidig som de har store oppgaver hjemme. Det ligger til rette for et dobbeltpress, sier Amans sjef.

 Amanpreet Kaur og sjef Cathrine Enger Lunde har et godt samarbeid. På hjerteovervåkningen har Aman fått en turnus som lar seg kombinere med familielivet med en datter som ennå ikke er fylt 1 år.DOBBELTROLLE: Amanpreet Kaur og sjef Cathrine Enger Lunde har et godt samarbeid. På hjerteovervåkningen har Aman fått en turnus som lar seg kombinere med familielivet med en datter som ennå ikke er fylt 1 år.

Avdelingen har nesten 60 ansatte. Fem av dem er menn.

– Jeg tror veldig mange jobber for å lage gode turnuser. Du vinner mye på at ansatte klarer å ha et sosialt liv ved siden av jobben. Da er du mer lykkelig enn om du hele tiden må si at du ikke kan være med, sier Enger Lunde.

Fikk ned sykefraværet

VG har fortalt om sykefraværet blant kvinner i 30-årene som jobber ved St. Olavs Hospital i Trondheim. Det har økt med 42 prosent på fem år. På avdelingen Cathrine Enger Lunde leder på Ahus, har sykemeldingstallene stupt.

– Mange lukter litt på ordninger med 12-timersvakter. Vi har ansatte som synes det passer bedre for dem der de er i livet sitt. Vi er opptatt av er ingenting skal pålegges nå. Det skal være frivillig. Hvis man prøver ut sånne ting, skal det være frivillig for de ansatte. Da må vi vite at de klarer å stå i en sånn situasjon, sier Enger Lunde.

Hun har vært leder lenge.

– Jeg har vært opptatt av å bygge fag. Er du trygg i faget, så er du trygg når du kommer på jobb. Vi har fagdager og det vi kaller hjertekurset. Da slipper du å frykte at du må håndtere noe du ikke kan, sier avdelingslederen.

Enger Lunde snakker jevnlig med kollegaer på andre sykehus og er godt kjent med utfordringene.

– Vi har også opplevd større sykefravær. Vi lå på 4–5 prosent da vi fikk overført endokrinologiske pasienter. Da ble personalet usikre. Sykefraværet gikk opp til 14–15 prosent. Løsningen ble å få tilført en fagsykepleier på endokrinologi i en 50 prosent stilling. På den måten bygde vi opp faget rundt en ny pasientgruppe hos oss og trygget de ansatte. Nå ligger fraværet på 6,69 prosent. Korttidsfraværet er 2–3 prosent, sier Enger Lunde.

Les også: Sykefravær i helsesektoren: – På jobb til alle døgnets tider

 Danika i sengen på korridoren føler seg ikke bra, forteller hun leder på avdelingen, Cathrine Enger Lunde.OMSORG: Danika i sengen på korridoren føler seg ikke bra, forteller hun leder på avdelingen, Cathrine Enger Lunde.

Avdelingslederen går med effektive skritt nedover korridoren, der hjertepasienter ligger både på rommene og i senger i korridoren.

– Det er klart at i den gjengen jeg har på jobb her, vil noen bli gravide. Det er naturlig. Flertallet i avdelingen er kvinner i en alder da man får barn. Da må vi legge til rette så de klarer å stå i jobben uten å slite seg ut. Da ender det med sykmeldinger, sier hun.

– Dobbelt press

Enger Lunde er leder i et kvinnedominert yrke.

– Her ligger det til rette for et ganske stort dobbeltpress. De fleste som har hatt barn i barnehage, vet at i det første året blir det mye sykdom. Barnet får med seg alle infeksjonene fra barnehagen. Når de er ferdige med det, er det mer stabilt for mamma på jobb, sier Enger Lunde.

Hun minner om at typiske kvinneyrker ofte er menneskenære.

– Det jobber mange kvinner i skole, barnehage og helsevesen. Kvinner står ofte i jobber med krav fra mange kanter. Mange strekker seg så godt de kan, men klarer ikke alt sammen.

Bør sykehus tilrettelegge turnus for småbarnsforeldre? aJa, alltidbNei, unødvendigcKun ved behovdUsikker

Sykepleier Aman Kaur forteller at hun var spent på hvordan hverdagen skulle fungere da hun etter syv måneders permisjon gikk tilbake i jobb. Da var det tid for pappaperm hjemme på Skedsmokorset.

 PrivatFoto: Privat

– Datteren min er fortsatt så liten. Og jeg skulle jobbe hundre prosent. Man har jo nesten ikke råd til å jobbe noe mindre. Hvordan skulle jeg klare det?

Aman snakket med Cathrine. Løsningen ble å jobbe mest mulig dagvakter.

– Da får jeg nok hvile mellom hver vakt og tid til å være med familien min. Vi har en god turnus. Jeg har et familieliv som fungerer ved siden av jobben. Jeg klarer å stå begge deler, sier Aman.

– Spennende sted

Da hun studerte sykepleie, var hjertet mest spennende. Nå ønsker hun å spesialisere seg på hjertemedisin. Nedover gangen i tredje etasje nesten i enden av den lange glassgaten på et av landets største sykehus, har sengeposten fullt hus.

Hun stopper hos Terje Lunde (73). Han ligger en seng i korridoren og venter på operasjon. En hjerteklaff skal skiftes.

– Det blir godt å få det gjort, sier han.

Aman synes hun er på et spennende sted. Dagene er ikke like. Pasienter trilles inn og ut. Hun liker seg og kjenner at arbeidslivet fungerer. Nå tar ektemannen seg av hjemmebanen. Om noen måneder er det levering og henting i barnehage. Heldigvis har hun nær familie og gode hjelpere rundt seg. Det skal gå fint.

Fikk helseproblemer

Aman har hatt sine runder med sykmeldinger.

– Jeg gikk en tredelt turnus med nattvakter, kveld- og dagvakter. Jeg fikk helseproblemer og klarte ikke å stå i den turnusen. Da ble jeg sykemeldt. Jobb på nettene snudde rundt på alt. For noen fungerer nattvakter veldig bra. De klarer å snu om på døgnet veldig fort. Men for meg fungerte det ikke.

Løsningen ble en tilrettelegging av turnus. Aman slapp nattevaktene.

– Jeg fikk en kveld-dag- turnus som fungerte mye bedre. I tillegg jobber jeg hver tredje helg.

 Paul S. Amundsen / VGFoto: Paul S. Amundsen / VG

På Haukeland sykehus skal direktør Eivind Hansen i Helse Bergen denne uken legge fram resultater av nye tiltak for å få ned sykefraværet.

– Å få ned sykefraværet i helsesektoren er verdifullt for arbeidsmiljøet, men også økonomisk veldig lønnsomt. Tall fra Helse Førde viser at 1 prosent lavere sykefravær er 12 millioner kroner spart hos dem. Vi er et større sykehus og besparelsen blir større. For oss kan det handle om 50 millioner spart, sier han.

Helse Bergen har et høyt langtidsfravær.

– Korttidsfraværet er ikke spesielt høyt hos oss. Men vi har for mange ansatte som er sykemeldte lenge. Vi har prøvd å skifte fokus fra hvorfor blir folk syke, til hva som gjør det bra å være på jobb. Vi tror at det kan få tallene ned, sier Hansen.

Helse Bergen jobber også med å fjerne det de kalte «quick returns». Det var vaktsystemer med 8–9 timer mellom vaktene og hyppige skifter mellom dag og kveldsvakter.

– Vi gjennomfører en studie med forskere på UiB om effekten av dette på sykefravær. Det ga folk bare 5–6 timer søvn mellom vaktene. Vi vet at søvnmangel over tid går utover konsentrasjonen. Det gjør også at ansatte får symptomer på utbrenthet. Når vi endrer turnusene blir vi kvitt de hyppige skiftene, har sier sykehusdirektøren.

Read Entire Article