Tollsjefen advarer mot snarveier rundt ny toll: – Lett å trå feil

1 month ago 21


Flere spekulerer i smutthull for å unngå nye tollsatser i Trumps handelskrig. Men det kan være mer å spare på eksisterende nulltollsavtaler.

HANDELSKRIGEN har ført til spekulasjoner i ulike måter å omgå nye toller, men sjefen for Tolletaten, Øystein Børmers råd er heller å undersøke mulighetene som ligger i frihandelsavtaler. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 50 minutter siden

Kortversjonen

Mens handelskrigen mellom USA og resten av verden raser, advarer tolldirektøren norske bedrifter mot å ta snarveier for å omgå nye tollregler.

– Tollområdet er svært komplekst. Det dreier seg både om internasjonale og nasjonale regler for handel, og det er lett å trå feil. Derfor er mitt første råd å søke kunnskap, sier Øystein Børmer, sjef for Tolletaten, til E24.

Han forteller at det er stor usikkerhet rundt hvordan handelssituasjonen vil utvikle seg, selv om norske myndigheter har gitt tydelige signaler.

– Status nå er at det er kommet tydelige signaler fra den norske regjeringen om at det i utgangspunktet ikke er aktuelt å øke norske tollsatser. Det er en viktig avklaring for oss i Tolletaten, sier Børmer.

– Samtidig er det varierende signaler fra USA, og derfor også stor usikkerhet om hvordan EU og andre aktører vil svare, legger han til.

Les på E24+

Trump kan få én seier

Tolldirektøren er bekymret for at bedrifter kan gjøre feilaktige tilpasninger basert på mangelfull informasjon.

– Noe av det jeg ser i media – som spekulasjoner om postkasseselskaperpostkasseselskaperSelskaper som er registrert i et land, men som ikke har noen reell virksomhet der, ofte brukt for å dra nytte av gunstige skatteregler eller for å omgå andre reguleringer. for å omgå regler – er eksempler på tiltak man bør være veldig forsiktig med, advarer han.

Strenge opprinnelsesregler

Tollsjefen understreker at det ikke er enkelt å endre et produkts opprinnelsesland for å unngå toll.

OpprinnelsesreglerOpprinnelsesreglerRegler som bestemmer hvilket land en vare anses å komme fra, noe som kan påvirke tollsatser og handelsfordeler. varierer fra land til land, og det kreves ofte vesentlig bearbeiding av en vare før den kan sies å ha opprinnelse i et annet land. Det er viktig å forstå detaljene før man tilpasser seg, sier han.

Tolletaten har systemer for å overvåke varestrømmer og samarbeider med andre land for å verifisere varers opprinnelse.

– Alle næringsdrivende som fører varer inn og ut av landet, har deklarasjonspliktdeklarasjonspliktEn forpliktelse for importører og eksportører til å oppgi detaljer om varer som krysser landegrenser, inkludert opprinnelse, verdi og mengde.. Vi har data på alt som passerer grensen – hva det er, hvor det kommer fra, hvem som importerer. Vi har systemer for å overvåke dette kontinuerlig, forklarer Børmer.

Jakter på tollsnikere

Tolldirektøren understreker at de har fokus på å avdekke forsøk på å omgå tollregler.

– Vi jobber målrettet og risikobasert. Det vil ofte være der hvor det er mest penger å spare, at forsøkene skjer. Hvis norske varer får lavere toll enn fra opprinnelseslandet, kan det være økonomiske insentiver for å forsøke å «flytte» opprinnelsen, sier han.

Børmer sier videre at risikoen er størst der tollforskjellene er betydelige.

– Jeg vil ikke gå inn på spesifikke varetyper, men det er klart at der hvor det er store forskjeller i tollsatser, er det også størst insentiver til omgåelse, sier han.

Uutnyttede muligheter

Tollsjefen påpeker at mange norske bedrifter ikke fullt ut utnytter eksisterende frihandelsavtalerfrihandelsavtalerEn avtale mellom to eller flere land som reduserer eller eliminerer tollsatser og andre handelshindringer for å fremme fri handel mellom dem..

– Mange avtaler gir nulltoll på flere varer, og ved å sette seg inn i dem kan man spare betydelige summer, sier han.

Et eksempel er den nye frihandelsavtale med India er nylig vedtatt i Stortinget. Den gir nulltoll på industrivarer og sjømat, noe som kan åpne store markeder for norske aktører, sier Børmer.

Han oppfordrer bedrifter til å søke informasjon på toll.no, som oppdateres jevnlig med relevant informasjon om både norske og internasjonale tollregler.

Les også

Mowi kjemper mot tolltrusler i Brussel

Read Entire Article