SHIDLER, OKLAHOMA (E24): Norske Marcus Lima (28) hylles av amerikanske politikere for sitt bidrag til kampen mot klimaendringene. Når klimagassen er fanget, brukes den til å pumpe opp olje.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
I enden av en støvete grusvei i Oklahoma, langt fra folk, ligger et anlegg som kan bli en viktig brikke i arbeidet for å begrense global oppvarming. Her fanger selskapet Heimdal CO₂ rett fra luften, på en måte som er enkel, skalerbar – og ganske billig.
– Det var ren flaks hvordan vi klarte å få det til, sier den norske grunnleggeren Marcus Lima (28).
Siden studietiden ved Oxford University har han vært opptatt av såkalte negative karbonutslipp, som betyr å fjerne CO₂ som allerede er sluppet ut i atmosfæren.
Dette er ingen gratisbillett for å slippe å kutte klimautslipp. FNs klimapanel er tydelige: For å begrense klimaendringene må vi fjerne milliarder tonn CO₂ fra luften årlig innen 2050 – selv med drastiske utslippskutt. Heimdal ønsker å bidra til dette.
– Vi er drevet av å gjøre noe som gir mening på ordentlig skala, sier Lima.
Han etablerte Heimdal i 2021 sammen med Erik Millar. Etter å ha deltatt i Y CombinatorY CombinatorPrestilsjefylt akselerator for oppstartsselskaper i Silicon Valley. og hentet inn over 90 millioner kroner fra investorer som Sam Altman, bygget de først et pilotanlegg på Hawaii, som fjernet CO₂ fra havet.
– Det ble grunnlaget for det vi gjør nå i Oklahoma. Vi lurte på hvordan vi kunne gjøre det enda mer effektivt, sier Lima.
I laboratoriet eksperimenterte de med ulike metoder for karbonfangst og oppdaget en viktig effekt: evnen til å lage små, sterke kuler av kalsiumhydroksid.
Dette stoffet har en bemerkelsesverdig evne til å absorbere CO₂ fra luften, samtidig som kulene er sterke nok til at de bare kan ligge ute i naturen.
– Det er kjempeenkelt. Vi legger litt stein på bakken. Så plukker vi dem opp igjen, sier Lima.
En uventet alliert
Fra laboratoriet tok Heimdal spranget til de vidstrakte slettene i Oklahoma, hvor vinden er så kraftig at den har blåst ned den ene plastduken som beskytter anlegget deres mot regn.
Denne vindstyrken er ikke noe hinder for selskapet. Tvert imot. Når vinden blåser over de små kulene, blir de eksponert for mest mulig CO₂, noe som akselererer karbonfangsten.
Dermed trengs ikke vifter, eller andre energiintensive maskiner.
– Vinden har ødelagt deler av strukturen, men granulatene våre har ikke engang flyttet på seg. De er perfekte. Små nok til å fange CO₂ i en optimal hastighet, men store nok til at de ikke blåser bort, sier mekanisk ingeniør Yaser Alhamwy.
Han viser oss rundt anlegget sammen med anleggsleder Lonnie Hicks. Vi begynner ved et samlebånd, hvor hele prosessen starter. Den foregår i flere steg:
- Kalkstein knuses ned til en passende størrelse og varmes opp til rundt 1000 grader
- Det frigjør CO₂ og etterlater kalsiumoksid
- Deretter tilsettes vann, og stoffet omdannes til kalsiumhydroksid
- Dette formes til små granulater, som tidligere er beskrevet
- Granulatene spres ut på bakken, hvor de naturlig absorberer CO₂ frem til de igjen blir til kalkstein
- Da samles de opp igjen, og syklusen gjentas
- Den absorberte CO₂-en kjøles ned og fraktes vekk
– Dette er en veldig billig prosess, sier gründer Marcus Lima.
Rimeligere enn konkurrenter
E24 har tidligere besøkt USAs første, kommersielle anlegg for karbonfangst direkte fra luften, som ligger i California. Også her brukes kalkstein for å suge opp CO₂, men med pulver i stedet for små kuler.
Klimaforsker Julio Friedman har stor tro på å bruke denne typen steiner for å hente inn CO₂.
– Jeg tror denne teknologien har stort potensial, har han tidligere uttalt til E24.
Selskapet bak anlegget i California ønsket ikke å kommentere hvor mye deres teknologi koster, men Climeworks, som står bak verdens største anlegg for CO₂-fangst fra luft, ligger på mellom 500 og 700 dollar per tonn.
For Heimdal ligger kostnadene på rundt 200 dollar – litt over 2.000 kroner.
– Det betyr at vi kan bygge dette mye større veldig fort, sier Lima, som i fjor ble hedret med en plass på Forbes 30-under-30-liste for energisektoren i Nord-Amerika.
1 av 3Foto: Pete Kiehart / E24
Heimdals nåværende anlegg har kapasitet til å fjerne over 5.000 tonn CO₂ årlig, noe som allerede gjør det til det største i USA, og det nest største i verden.
Åpningen i august i fjor fikk politisk oppmerksomhet på høyeste nivå, og selskapet hadde ikke nok hjelmer til de fremmøtte, forteller ingeniør Yaser Alhamwy.
Både Oklahomas guvernør Kevin Stitt og representanter fra Kongressen og Det hvite hus sendte gratulasjoner.
– Dette gjør Heimdal og Oklahoma til den globale lederen innen kostnadseffektiv karbonfangst, sa guvernør Stitt i sin hilsen.
Også tidligere president Joe Bidens klimarådgiver, John Podesta, var full av lovord.
– Heimdal bokser langt over sin vektklasse og bruker dette prosjektet til å skyte en hel industri fremover, sa Podesta.
Han var sentral i gjennomføringen av den omfattende klimaloven Inflation Reduction Act fra 2022. Den ble et vendepunkt for Heimdal, fordi den gir en skattekreditt på 180 dollar per tonn CO₂ som fanges direkte fra luften og lagres permanent.
Det betyr at Heimdal bare har en nettokostnad på 20 dollar (rundt 200 kroner) per tonn CO₂ i tillegg til kapitalfinansiering.
– Det endret alt, sier Lima.
Han frykter ikke at Trump-administrasjonen vil endre subsidiene, selv om den nåværende presidenten har vist liten interesse for å bekjempe klimaendringene.
– Jeg har brukt mye tid på å beskytte oss mot akkurat dette, sier Lima.
Han forteller at han møtte rundt 40 senatorer og representanter i Washington D.C. i fjor – hovedsakelig republikanere.
– Det er mange republikanere som tror på klimaendringene, de bare snakker om det på en annen måte, sier Lima.
Med demokratenes stemmer i tillegg, mener Heimdal-gründeren derfor at karbonfangstdelen av klimaloven er trygg.
– Og de andre delene, derimot, som omhandler elbiler og hydrogen, de står nok for fall, sier han.
Ikke uten kritikk
Mens Heimdals teknologi høster lovord fra politikere på begge sider av det politiske spekteret i USA, er karbonfangst langt fra ukontroversielt.
Kritikerne påpeker at teknologien fortsatt er uhyre kostbar og energikrevende. I tillegg frykter mange at vitenskapen kan brukes som påskudd for å slippe ut enda mer CO₂.
Ved Heimdals anlegg i Shidler bruker de naturgass for å drifte operasjonen, og Lima anslår at de slipper ut rundt 250 kilo CO₂ for hvert tonn de fjerner.
Karbonet som fanges, sendes til en partner som bruker det til såkalt «forbedret oljeutvinning» – en prosess hvor CO₂ pumpes ned i eksisterende oljefelt for å øke oljeproduksjonen.
Dette har vært omstridt, og flere miljøforkjempere hevder at det forlenger avhengigheten av fossile brennstoff.
Marcus Lima ser det imidlertid som en pragmatisk første fase.
– For oss var det en veldig effektiv måte å bevise konseptet, sier han.
Med de neste prosjektene sine, planlegger Heimdal å gå over til permanent lagring av CO₂ uten å bidra til oljeutvinning. Da vil gassen pumpes ned under bakken og forbli der i tusenvis av år.
– Utfordringen har vært at det har tatt veldig lang tid å få tillatelser for denne typen brønner, sier Lima.
I mellomtiden jobber selskapet stadig med å finjustere teknologien, så kulene deres blir enda bedre til å suge til seg karbon. Tilbake på anlegget i Oklahoma blir materialet analysert gjennom ulike maskiner i et blått brakkebygg.
– Vi prøver i bunn og grunn å finne ut hvor mye karbon de har bundet, og hvor raskt det skjer, sier anleggsleder Lonnie Hicks.
Han er en av bare tolv medarbeidere i Heimdal, men nå går de inn i en ekspansjonsfase. Heimdal-sjef Marcus Lima avslører at selskapet allerede planlegger et nytt anlegg med kapasitet på 100.000 tonn CO₂ årlig, operativt fra 2027.
Målet er å nå én million tonn innen 2030.
– Denne teknologien begynner å bli veldig moden, sier han.
– Nå handler det om å skalere opp.
Les flere artikler fra Silicon Valley her.