Tror ikke på tollkrig mot Europa

3 months ago 17


Forvalter-sjef mener Europa vil få på plass en «veldig god deal» med Trump. Så lenge presidenten ikke mener alt han sier.

President Donald Trump møter EU-sjef Ursula von Der Leyen under World Economic Forum i Davos i 2020. Foto: Evan Vucci / AP / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

USAs president Donald J. Trump rasler med tollsablene mot Europa. Det skjer etter at han nettopp lanserte nye tollsatser på import fra Canada, Mexico og Kina. De to førstnevnte ble utsatt i 30 dager.

Sjefporteføljeforvalter i Danske Bank, Bo Bjestrup Christensen, tror imidlertid ikke at det kommer omfattende tollsatser mot Europa.

– Grunnleggende sett vil USA først og fremst at Europa kjøper mer olje og gass. I tillegg til at vi begynner å investere mer i vår egen sikkerhet. Den «dealen» regner vi med at Europa godt kan gjøre med Trump, sier Christensen.

– Hvem vil tjene på en slik avtale?

– Det er ingen tvil om at Trump-administrasjonen vil produsere og eksportere mer olje og gass. Det er deres absolutt største handelsvare overfor Europa. Det er det de eksporter mest av. Så det er en god deal for USA.

Sjefporteføljeforvalter i Danske Bank, Bo Bjestrup Christensen, tror på Europa-avtale med Trump. Foto: Jonas Hagmansen/E24

Men for Europa mener han også at dette vil være en «enkel avtale», så lenge Trump «ikke mener alt han sier».

– Det kan også bli en veldig god deal for Europa. Fordi Europa trenger mer gass, spesielt.

Les på E24+

Shippingaksjer: – Svært attraktivt utbyttepotensial

I tillegg mener han den europeiske forsvarsindustrien ikke er stor nok, og at det er helt nødvendig at Europa kjøper mye våpen fra USA.

– Naturen i det vi ser er at hvis dette gjøres riktig, så kan det bli bra for begge parter. Det kommer tariffer på noen utvalgte varegrupper, sannsynligvis biler. Men så kommer det ikke mer, sier han.

– Vil legge maksimalt press

Senior rente- og valutastrateg i Sparebank 1 Markets, Dane Cekov, sier at han tror Trump vil bruke tollsatser for å tvinge Europa til forhandlingsbordet.

Dane Cekov

Seniorstrateg – renter og valuta i Sparebank 1 Markets

– Jeg tror ikke handelskrig mot Europa er målet, men et virkemiddel for å presse Europa til forhandlinger, slik at Trump og Europa kommer bedre ut av det. Eller i hvert fall slik at det ser sånn ut. Det er mye symbolpolitikk.

På veien til en avtale venter Cekov at Europa vil komme med svartiltak.

– De vil være veldig målrettede for å legge maksimalt press på Trump, og ramme folk rundt ham. Kina går for eksempel etter petroleum, jordbruksutstyr og Google. Det er en måte å signalisere at vi vet hvor du er svak, og at vi vil presse der.

Han tror ikke Trump ønsker å skade forholdet til Europa, men heller få på plass en avtale for å rette opp handelsunderskuddet mot Europa.

– Avgjørende for at han ble valgt

Grunnen til at Europa kan gå klar av en fullskala handelskrig, mener Danske Bank-forvalter Christensen at handler om risikoen før økt inflasjon i USA.

– Trump forstår godt at det vil være negativt for amerikansk økonomi. Høy inflasjon var helt avgjørende for at han ble valgt, sier han.

Han understreker likevel at det er en klar risiko for at handelskrigen eskalerer mer enn ventet, og at det handler om amerikanske presidenters frie rolle i utenrikspolitikken.

– Handelspolitikken er det eneste Trump kan bestemme selv, hvor han ikke behøver godkjennelse fra lovgiverne. Da han ble president første gang tror jeg han ble litt frustrert over hvor lite en president egentlig kan gjøre, sier forvalter-sjefen.

Comeback for Europa

Europa har strammet til finanspolitikken og bevilget mindre penger over statsbudsjettene, i et forsøk på å dempe aktiviteten i økonomien og få ned inflasjonen. Det har gjort at veksten i Europa har vært lavere. Til gjengjeld kan de nå kutte renten mer enn USA, ifølge Christensen.

Amerikanerne har på sin side fortsatt med en ekspansiv finanspolitikk, som har holdt veksten i gang, men gjort at rentekutt blir mindre aktuelt.

– Det burde være en mulighet for at veksten kan være bedre i Europa i 2025. Vi forventer at amerikanske aksjer gir en avkastning på mellom 5 og 10 prosent. Europeiske aksjer kan godt komme opp mot 10 til 15 prosent. Det er comeback for Europa, sier han.

Read Entire Article