Det er ingen grunn til å tro at Temu vil endre praksis i Norge når vi ikke har samme regler som i EU, sier Virke-sjef Bernt Apeland. Han mener det haster å innføre to konkrete direktiver.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Virke-sjef Bernt Apeland mener Norge må innføre EU-direktivene Digital Markets Act (DMA) og Digital Services Act (DSA).
- Uten disse risikerer Norge at tjenester som Vipps blir skviset ut av store plattformer som Apple Pay.
- Og uten DSA har Temu har fritt spillerom i Norge, ifølge Virke.
- Spesielt etter USAs toll mot Kina blir det viktig å ha et rammeverk på plass som beskytter norsk næringsliv, mener Apeland.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
De to direktivene handler om digitale markeder og tjenester.
Disse ble iverksatt i EU høsten 2022, men er fortsatt ikke tatt inn i EØS-avtalen. Direktivene er en del av et EØS-etterslep som nå teller 624 rettsakterrettsakterRettsakter er lover, regler eller direktiver som er vedtatt av EU og som må innlemmes i nasjonal lovgivning i EØS-landene. .
Virke-sjef Bernt Apeland mener at statsminister Støre må åpne opp døren til Europa nå som EU-skeptiske Senterpartiet ikke lenger er en del av regjeringen.
– Dette er prioriterte saker i EU. Nå må vi slutte å dra beina etter oss, få opp farten og sørge for at vi holder oss så mye som mulig på innsiden av unionen, sier han.
Les på E24+
Pareto om hydrogen i 2024: – Et katastrofeår
– Ellers må Vipps flytte til Danmark
Det er Digital Markets Act (DMA) og Digital Services Act (DSA) Virke vil prioritere.
DMA skal sikre rettferdig konkurranse i det digitale markedet ved å regulere store plattformer som fungerer som «portvoktere».
Uten DMA risikerer eksempelvis Vipps å bli skviset ut fra Apple Pay, ifølge Apeland.
Lenge var ikke det mulig. At man nå kan «tæppe» med Vipps, er et resultat av en avgjørelse i EU-kommisjonen i fjor sommer.
Om Apple skulle ta saken til retten, vil Vipps slite, ifølge Apeland.
– Da må Norge ha DMA, hvis ikke har man ingen rettslig ramme for å ta den kampen mot Apple. Ellers må Vipps flytte til Danmark og ta kampen derfra, sier han.
Les på E24+
Et lite tek-lys er tent i Europa
Beskyttelse mot Temu
Den andre forordningen, DSA, handler om å gjøre digitale tjenester tryggere ved å bekjempe ulovlig innhold og øke åpenhet.
Den er ifølge Virke blitt særlig aktuell nå som Trump har begynt å trappe opp til det man frykter at vil bli en handelskrig.
USAs president har innført 10 prosent toll på alt av kinesiske produkter. Apeland er klar på hva det kan bety for Europa.
– Tendensen med at Kina i større grad retter seg mot europeiske markeder, vil forsterke seg, sier han.
Det kan inkludere en kontroversiell aktør som Temu. Shoppingplattformen har fått mye negativ oppmerksomhet, blant annet for å selge produkter med store mengder giftstoffer.
Det pågår også en gransking mot Temu i EU, for mulig salg av ulovlige produkter, etter klage fra en rekke europeiske forbrukerorganisasjoner. Men det norske Forbrukerrådet er ikke involvert.
– De kan ikke være med så lenge Norge ikke har innført DSA. Så da har Temu fritt spillerom i Norge på markedsføring, sier Apeland.
– For hvis EU dømmer Temu, så tror dere at de vil fortsette som før i Norge?
– Det er ingen grunn til å tro at Temu skal etterkomme regler i Norge når vi ikke har de samme reglene, sier Apeland.
31.000 pakker hver dag
Det har vært mye oppmerksomhet rundt Temus inntog i Europa og Norge de siste årene.
Postnord har gjort beregninger på hvor mye Temu-shopping vi nordmenn faktisk bedriver. De har kommet frem til et tall på 15 prosent av all netthandel.
Virke har tatt regnestykket videre.
Deres beregninger tilsier at minst 31.000 Temu-pakker finner veien frem til nordmenn hver eneste dag.
Virke har i lang tid vært opptatt av at Temu konkurrerer på urettferdige vilkår sammenlignet med norske bedrifter. Én ting er at man ikke har kontroll på hva slags produkter som sendes, og hvordan de er lagd.
I tillegg slipper Temu, sammen med andre utenlandske nettbutikker, å betale tekstiltoll opp til 3000 kroner.
Det er et reelt problem, uttalte tidligere finansminister Trygve Slagsvold Vedum i januar.
Til TV 2 har klimaminister Andreas Bjelland Eriksen åpnet for et strengere regelverk overfor Temu.