– Det er en aggressiv jakt etter russiske verdipapirer, sier Evgeny Kogan i Moskva. Disse er nemlig svært vanskelige å få tak i.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Investorer spekulerer i lettelser i sanksjonene mot Russland, i forbindelse med våpenhvilesamtalene med Ukraina.
- Det spekuleres i at seksjonslettelser kan gi en sterk verdiøkning på de rabatterte verdipapirene.
- Rubelens verdi har økt mot dollaren de siste månedene, men omsetningen av den russiske valutaen er fortsatt svært begrenset.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Tirsdag skal Donald Trump etter planen snakke med sin russiske motpart, Vladimir Putin.
USA og Ukraina er enige om en 30 dagers våpenhvile, mens hovedaktør Russland fortsatt ikke har godtatt forslaget.
I forbindelse med Trump-utsending Steve Witkoff sitt møte med Putin torsdag, skrev nyhetsbyrået Bloomberg at investorer har begynt å posisjonere seg for en mulig opphevelse av sanksjonene mot Russland.
Les på E24+
Forsvarsaksjene du bør satse på nå
De siste årene har det vært nærmest umulig å røre russiske obligasjonerobligasjonerEn obligasjon er et verdipair og et gjeldsbrev. Den som kjøper en obligasjon låner ut penger, mens den som utsteder obligasjonen låner penger. Den som utsteder en obligasjon forplikter seg til å betale tilbake summen med renter., men nå ser folk likevel ut til å prøve seg.
– Det er en aggressiv jakt etter verdipapirer fra russiske utstedere over hele verden, sier finansrådgiveren Evgeny Kogan i Moskva til Bloomberg.
Investorene satser på at de sterkt rabatterte verdipapirene, samt rubelen, skal stige kraftig i verdi. Dette hvis det blir en lettelse av sanksjonene mot Russland, som del av en våpenhvileavtale, skriver The Financial Times mandag.
Tilbyr veddemål
Roger Mark, analytiker hos investeringsselskapet Ninety One, understreker overfor Financial Times at rubelen fortsatt handles i svært begrenset omfang, og sier at obligasjonene stort sett er utilgjengelige i utlandet på grunn av sanksjonene eller interne regler.
– På dette tidspunktet er det ikke mye du kan kjøpe, ettersom de som har obligasjonene generelt ikke ønsker å selge dem, sier Igor Nartov i den britiske banken KNG.
Les på E24+
Det oransje gullet
Også Russlands egne restriksjoner gjør statsobligasjoner i rubler utilgjengelig for vestlige investorer, skriver Financial Times.
Ifølge avisen tilbyr imidlertid noen banker og meglere nå veddemål på bevegelser i rubelen som gjøres opp i dollar, slik at investorer kan unngå direkte eksponering med Russland.
Kan påvirke gassprisen
– Det har vært spekulasjoner rundt at det kan forhandles frem en våpenhvile, og spekulasjoner om europeiske land igjen kan ta i bruk russisk gass eller handle mer med Russland, sier senior makro- og rentestrateg Sara Midtgaard i Nordea til E24.
Hun forteller at en våpenhvile vil kunne påvirke den europeiske gassprisen negativt.
– For oss vil de største utslagene skje dersom sanksjonene mot russisk gass oppheves. Om man kan handle mer fra Russland, vil dette påvirke gassprisene.
Hun legger til at det likevel ikke er gitt at de nyetablerte handelsmønstrene vil endre seg.
Sterk rubel-vekst
Da Trump tiltrådte som president 20. januar, tilsvarte den amerikanske dollaren 101 rubler.
Siden den gang har verdien på den russiske valutaen økt kraftig, sett opp om dollaren, og per mandag tilsvarer dollaren 84 rubler.
Imidlertid handles det nå bare rubler for rundt 50 millioner dollar i uken, sammenlignet med milliarder før krigen.
Les på E24+