Kortversjonen
- Ny forskning viser at ungdom ser på alkohol som vei til frihet, identitetsutforskning og vennskapsbånd.
- Én av fire 15–16-åringer og 80 % av 18–19-åringer har vært beruset det siste året.
Én av fire 15–16-åringer sier de har vært beruset det siste året. Blant 18–19-åringene svarer 80 prosent det samme.
Hvorfor drikker ungdom – og hva mener de selv er de positive sidene ved alkohol?
Dette var utgangspunktet for en studie av sosiolog
og forsker Ola Røed Bilgrei og tre kolleger ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO OsloMet. I seks år fulgte de drøyt 100 ungdom, gjennom ungdomsskolen og videregående.To ganger ble ungdommene intervjuet om hvordan de ble introdusert til alkohol. Forskningen hadde et fokus på de positive opplevelsene de unge hadde ved rusopplevelser. Resultatene av studien «Frihet og vennskap. Om ungdom og rusopplevelser.» er publisert i Nordisk tidsskrift for ungdomsforskning.
– Forklaringene deres kan forhåpentligvis gi et annet perspektiv og være med å gi en mer helhetlig forståelse av ungdoms alkoholbruk, sier forskeren.
Han har ingen problemer med å anerkjenne de negative effektene ved alkoholrus. Blant dem; skader, ulykker, avhengighet og psykisk uhelse.
– De negative sidene er velkjente og godt dokumentert, påpeker han.
Men nå ville forskerne undersøke de positive.
Ungdommens stemme
– Alkohol gjør meg glad, det gir samhold og forsterker følelser, forklarer Malia Daams (18).
VG samlet fire unge voksne: Kasper Wold (18), Martin Hatlevik (18), Bergljot Heyerdahl Skagestad (19) og Malia Damms (18). Temaet er alkoholens positive sider. Bakgrunnen er studien om samme tema.
Den konkluderer med tre hovedgrunner til at ungdom drikker.
En ekstraordinær opplevelse av frihet.
Mulighet til å utforske egen identitet.
Lettere å knytte vennskapsbånd.
Opplevelse av frihet
– Alkoholen gir ungdom en ekstraordinær opplevelse av frihet. Vi kaller det «ekstraordinær» fordi det gir en helt ny erfaring til unge som ikke har drukket før, forklarer Bilgrei.
– Hva slags følelser gir den ekstraordinære opplevelsen?
– Et av de mest brukte ordene de brukte var «fri». Ulike opplevelser av rusen ga ungdommen en sterkere følelse av frihet, fortsetter forskeren.
VG spurte fire ungdom fra tredje klasse i videregående skole.
Føler de seg fri når de drikker alkohol? Og har de positive opplevelser rundt det å drikke alkohol?
Kasper: Teknisk sett vil jeg si at det kan gi deg en befriende følelse. Du kan slippe deg mer løs, tørre å være litt mer deg selv. Det høres jo litt trist ut, men det er det handler om.
Martin: På slutten av ungdomsskolen, på det tidspunktet mange introduseres for alkohol, er det viktig å ikke skille seg ut, men passe inn i mengden. Kanskje klarer du å være litt mer funny, passe bedre inn, når du drikker? Det kan i hvert fall gi deg selv den følelsen.
Malia: Det skjer mer minneverdige ting fordi du slipper deg mer løs. Plutselig gjør du noe dumt, så blir det en morsom historie. Det behøver ikke være så seriøst, eller alvorlig, men litt sånne ting som gjør det morsomt. Noe som blir gøy å se tilbake på.
Martin: Jeg tenker det var spenningen og det å pushe grenser som var det positive ved å bli introdusert til alkohol. På det tidspunktet er du ofte under 18 år. Da handler det om at det ikke er lov, det er spennende å prøve noe nytt som er litt ulovlig, men som er så vanlig at du bare går litt over en grense.
Hvordan påvirker alkohol ditt sosiale liv?aFøler meg mer fribSkaper nye vennskapcIngen endringdFøler meg utenforMalia: Jeg blir glad og da er det lettere å sosialisere seg. Og det er gøy. Alkoholen gjør at det skjer ting på det sosiale planet i ettertid. Kanskje overnatter du hos en venninne du ikke kjenner så godt. Neste dag henger dere sammen, utvikler bånd.
Bergljot: Jeg tenker at alkoholen forsterker de følelsene du allerede har.
Kasper: Det er gøyere nå enn før. Før du fylte 18 år gledet du deg til å gå ut, men det var også mer stress. Det var innetider og det at du må fake for mor og far at du har drukket. Det gøye de gangen var å pushe grenser. Nå nyter jeg det mer.
Utforskning av identitet
Sosiolog Bilgrei påpeker at det har vært rus i alle slags kulturer, og at den har hatt ulike funksjoner. Ungdom er i en overgangsfase, på vei fra barndom til voksenlivet. Han betegner rusmiddelbruken som en rekvisitt som brukes for å spille ut en ny identitet.
– Alkoholen brukes til å finne ut: «Hvem kan jeg være?», forklarer forskeren.
I forskningsartikkelen utdypes det: «Opplevelsen av frihet dreide seg om mer enn muligheten til å tøye og bøye grenser. Mer enn noe annet handlet friheten til å være seg selv og å utforske hva dette selvet kunne være. Det var de selv som trådte fram, ved å vise sider som de vanligvis syntes det var vanskelig å vise.»
– Blir en mer kjent med seg selv med alkohol?
Malia: Ja, jeg har lært mer om meg selv, og jeg har lært det mye raskere enn om jeg ikke hadde drukket. Hvordan jeg reagerer i ulike situasjoner, og hvordan andre reagerer på meg.
– Blir dere mer kjent med egne følelser?
Kasper: Temaer kan komme frem. Temaer du ikke spytter ut med i hverdagen kan du si når du drikker. Og da lærer du av det. Det kan være kjærestetrøbbel, forelskelse eller andre vanskelige ting det kan være deilig å komme ut med. Slike samtaler kan bringe de du er sammen med nærmere hverandre.
– Rusopplevelser handler også om fellesskapet, sier Bilgrei.
Ikke alle ungdommene forskerne snakket med hadde vært beruset, men det å ha et glass i hånden gjorde noe med dem og fellesskapet. De turte å gjøre mer og oppnådde flere sfærer av intimitet, forteller forskeren.
Alkoholen ble beskrevet som et sosialt og relasjonelt lim av ungdommene, der opplevelser av fellesskap bidro til å knytte nye vennskapsbånd.
– Disse fortellingene illustrerer hvilke betydninger alkohol kan ha i ungdommers liv og hvordan det er innvevd i sosiale prosesser, sier han.
– Knyter dere flere vennskap når dere drikker alkohol, enn i edru tilstand?
Bergljot: Det er ikke nødvendigvis når du drikker det skjer, men dagen etterpå. Hva ble fortalt, hvordan ble situasjonen oppfattet og hva er konsekvensen av åpenheten? Snakker dere videre om situasjonen dere opplevde sammen, åpner det opp for videreutvikling av vennskap.
– Blir det mer fellesskap med alkohol?
Martin: Det er ikke bare alkoholen som gjør det, men hele samlingsritualet.
Malia: Vi ville møtes i helgene selv om det ikke var alkohol.
Bergljot: Det blir ikke et fellesskap om du ikke har noe felles med de du drikker sammen med. Et glass i hånden hadde ikke gjort at jeg hadde trivdes så mye bedre, om samværet ikke var hyggelig.
– Hva vil dere si er de positive grunnene til å drikke alkohol?
De fire oppsummerer:
– Du pusher grenser, forsterker følelser, det er gøy og det gir samhold.