Kortversjonen
- Fra 1. oktober kan norske husholdninger velge en fastpris på 40 øre per kilowattime pluss moms.
- Ordningen har et månedlig tak på 4000 kilowattimer for husholdninger og 1000 for hytter.
- Regjeringen må få flertall for forslaget i Stortinget.
– Nesten alle husholdninger blir sikret og kan bruke Norgespris som fastprisavtale. I fjor var det kun 8,6 prosent av husholdningene som oversteg den grensen, sier energiminister Terje Aasland (Ap) til VG.
For hytter blir taket satt til 1000 kilowattimer per måned, hvis regjeringen får det som den vil.
Regjeringen vurderte før dette både høyere og lavere tak på strømforbruk for både hus og hytter, men har nå landet kostnadene og forbruks-begrensningene i sitt forslag
.Dersom en husholdning bruker mer enn taket vil det resterende forbruket måtte kjøpes til prisen som er avtalt med strømsalgsselskapet.
Regjeringen bevilger 1,265 milliarder kroner til Norgespris på strøm og fjernvarme fra 1. oktober og ut året i revidert nasjonalbudsjett.
Norgesprisen skal gjelde ut 2029, og prisen på 40 øre skal først justeres med virkning fra 1. januar 2027.
Regjeringens forslag
Fra 1. oktober kan norske husholdninger velge en fastpris på 40 øre per kilowattime pluss moms, men med en øvre grense på 4000 kilowattimer per måned.
For fritidsboliger skal Norgespris gjelde opp til 1000 kilowattimer per målepunkt per måned.
Det bevilges 1 265 millioner kroner til Norgespris på strøm og fjernvarme fra 1. oktober og ut året. Finansiering av Norgespris i 2026 kommer i statsbudsjettet.
Regjeringen vil snart komme med et lovforslag til Stortinget. Det må vedtas før sommeren.
Nå er det opp til Stortinget å bestemme om de vil støtte detaljene i forslaget. Aasland sier at gjennomsnittlig månedlig forbruk for husholdninger er på 1308 kilowattimer.
– Hvem er det dere ikke treffer med et tak på 4000 kilowattimer, og hvorfor vil ikke dere ha et høyere tak?
– Det er jo ikke ett sett hus eller ett sett folk. Men i all hovedsak er det store hus. Og husholdninger med høye inntekter, svarer Aasland.
Han påpeker at det også finnes folk med trekkfulle hus på bygda, men sier at regjeringen uansett ønsker å motivere til energieffektivisering.
– Vi har et mål om å spare strøm fram til 2030. Og da er det viktig at det er noen incentiver for strømsparing.
Dyrere enn strømstøtte
Innføringen av Norgespris i 2025 vil koste omtrent 800 millioner kroner mer enn å videreføre dagens strømstøtteordning
, ifølge regjeringens beregninger.For 2026 anslås kostnaden nå til rundt 7 milliarder kroner, ifølge Aasland. Finansieringen kommer ikke før i høstens statsbudsjett.
– Hvorfor er det en riktig prioritering å bruke 7 milliarder på dette i 2026?
– Det å gi folk trygghet er viktig for Arbeiderpartiet og regjeringen. Og strømdiskusjonen har vært der kontinuerlig i tre og et halvt år nå. Folk har vært utrygge. Og det å trygge folk der, det mener jeg er riktig, svarer Aasland.
Strømprisene i både Nord-Norge og strømmarked som Møre og Romsdal har i lange perioder ligget under Norgesprisen.
Aasland sier at nå er det opp til folk selv å vurdere om de vil ha spotpris og strømstøtteordning - eller Norgespris:
– Vi tror at dette vil være særlig gunstig for de i strømområder som har hatt høye priser som på Østlandet og Vestland, sier han.
Hytter får lavere tak
Nesten halvparten av alle hytteeiere brukte mer enn 1000 kilowattimer i fjor en eller annen gang i løpet av året, ifølge Elhub.
Aasland understreker at det kan være snakk om enkeltmåneder.
– Når det gjelder hytter som har vært mer omdiskutert om vi skal ha det eller ikke. Vi har jo ment at vi skulle ha det. Vi må stå på et punkt som er sånn rundt snittet. Det er 50 prosent som får dekket alt på Norgespris. 50 prosent må tenke gjennom hvordan de bruker strømmen, sier Aasland.
Han mener at 1000 kilowattimer i måneden på hytta er ganske mye strøm.
– Jeg har hytte selv og vet hvor mye jeg bruker. Så da har vi prøve å begrense forbruket og tenke gjennom hvordan vi bruker strømmen. Her gir vi et signal om at det er litt forskjell på en husholdning og en hytte, forklarer energiministeren.
Kritiseres for manglende energisparing
Regjeringen har fått kritikk for manglende utredning av ordningen og for at den ikke skal gi nok incentiv
til strømsparing.Seks miljøorganisasjoner har krevd at Stortinget åpner kontrollsakMontel og Altinget. Aasland avviser kritikken.
, men uten å bli hørt av komiteen, skriver– Jeg tror folk er opptatt av å spare strøm. Jeg tror folk er opptatt av trygghet for sin egen økonomi. Altså 40 øre pluss moms, det er 50 øre. Så har du nettleie og avgifter
som kommer i nettleiesystemet. Så du betaler fort 1,20 kroner per kilowattime for strømmen du får til huset ditt, sier han og legger til:– Jeg tror det norske folk er kloke mennesker. Folk ønsker ikke å kaste penger ut av vinduet eller betale unødvendige kostnader, sier han.
Næringslivet står for to tredjedeler av strømforbruket, men er ikke omfattet av ordningen. Aasland peker både på bedriftenes muligheter til å inngå fastprisavtaler, reglene for statsstøtte
– og han mener at regjeringen ikke kan fjerne all risiko for næringslivet.Vil du velge Norgespris?aJabNeicDet gir ikke mening der jeg bordVet ikkeAasland mener at Norgesprisen ikke vil påvirke kraftmarkedet negativt.
– Det er jo det som er det fine og geniale med Norgesprisen. For den går ikke inn og ødelegger engrosmarkedet
og det markedet som gjelder for de som skal investere i kraften, sier Aasland og utdyper:– Dette er en avtale mellom staten og deg som person. Det gjør jo at vi ikke ødelegger markedet. Vi ødelegger ikke rammebetingelsene
for kraftprodusentene som skal investere, sier han.Kunder må aktivt velge Norgespris overfor nettselskapet. De som ikke velger Norgespris, vil fortsatt være omfattet av strømstøtteordningen.
– Der gjør vi det nå likt. Både strømstøtteordningen og Norgespris vil ha et tak på 4000 kilowattimer i måneden, sier han.