Vedtok utredning av 2G-stans: – Overkjører regjeringen

2 months ago 20


 Adam Opel AG / Adam Opel AG Foto: Adam Opel AG / Adam Opel AG

Transportkomiteen på Stortinget ønsker en konsekvensutredning av stengningen av 2G-nettet.

Torsdag 20. februar kl. 11:32

Kortversjonen

  • Transportkomiteen på Stortinget krever konsekvensutredning av 2G-nettets stengning.
  • Vedtaket er støttet av alle partier i komiteen.
  • Morten Stordalen (Frp) mener nedleggelsen har gått for raskt.

Torsdag formiddag vedtok transport- og kommunikasjonskomiteen enstemmig at regjeringen må konsekvensutrede hvilke systemer av betydning for sikkerhet og beredskap som ikke vil virke etter at 2G-nettes slukkes.

I komiteen sitter det medlemmer fra Høyre, Senterpartiet, SV, Venstre og Frp.

Morten Stordalen (Frp) fremmet forslaget om å utsette 2G-slukkingen, og mener planene om 2G-stengning har gått altfor raskt. Han er glad for at de andre partiene i komiteen er enige i dette.

 Håkon Mosvold Larsen / NTBFoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Dette betyr at Stortinget overkjører regjeringen, og setter en fot i bakken. Det er bra. Det er fremdeles så mange ubesvarte spørsmål, i en sak hvor så mange aktører blir rammet, og så mange mennesker blir berørt, sier Stordalen.

– Vi er i en tid hvor vi snakker om beredskap, hvor vi snakker om at det verste kan skje. Det er gode grunner til at det meste av Europa har valgt å utsette 2G-stengningen. Da er det veldig spesielt at man her i landet ikke lytter til alle som advarer om at dette har gått for raskt, sier Stordalen.

Telenor utsetter

Den eldre 2G-teknologien er i ferd med å fases ut, også i Norge, men teknologien benyttes fremdeles en et bredt spekter av alarmer, varslingssystemer og produkter. Både Telenor og Telia varslet tidlig at deres 2G-nett skulle fases ut i løpet av 2025.

Før jul besluttet Telenor å utsette stengningen i to år, til utgangen av 2027. Telia står derimot fast på at deres 2G-nett slukkes fra august i år.

Bilde av StatsrådStatsråd

Karianne Tung

«Jeg har vært bekymret for konsekvensene av tidlig slukking av 2G-nettene allerede i 2025. Derfor har jeg vært i dialog med Telenor og Telia om dette», skrev digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung i en pressemelding før jul.

Statsråden ga da uttrykk for at hun var glad for at Telenor utsatte slukkingen med to år.

Telia opplyste til VG i januar i år at de står fast på at de stenger sitt 2G-nett i august i år.

Nordiske land i tet

Norge, Finland, Danmark og Sverige ligger i tet når det gjelder å fase ut eldre mobilteknologi som 3G og 2G. Det viser en rapport fra analyseselskapet Opensignal, som har undersøkt bruken av disse nettverkene i 36 europeiske land. Rapporten ble publisert i desember 2024.

Flere europeiske land planlegger å opprettholde sine 2G-nettverk til 2030.

I Norge har særlig bilbransjen vært bekymret for 2G-slukkingen, fordi det automatiske nødsystemet eCall, som er innebygget i alle nye biler, kommuniserer via 2G.

Mister nødsystem

Bilimportørenes Landsforening (BIL) har regnet ut at 700 000 norske biler mister eCall når 2G-nettet slukkes.

– Det gjelder hver fjerde norske bil. Et voldsomt høyt tall, sa direktør Harald Jachwitz Andersen i BIL til VG i januar.

Han frykter at liv vil gå tapt når eCall slutter å fungere.

 Kilian Munch / Bilimportørenes LandsforeningFoto: Kilian Munch / Bilimportørenes Landsforening

Et EU-regelverk fra 2018 bestemmer at eCall-kommunikasjon skal foregå via 2G. Alle biler som selges i Norge må følge dette regelverket. Mange nye biler i dag er også tilrettelagt for 4G og 5G, men det selges fremdeles nye biler som kun benytter 2G.

– Vi snakker om livreddende og lovpålagt ikkerhetsutstyr. Selv om vi er glade for Telenors utsettelse, er vi langt fra beroliget, sa Jachwitz Andersen til VG i januar.

6. mars skal Stortinget behandle innstillingen fra transport- og kommunikasjonskomiteen.

Read Entire Article