Svakere vekstutsikter og rykter om at Fed-sjef Jerome Powell skiftes ut gjør at forventningene om rentekutt i USA øker.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Torsdag kommer viktige arbeidsmarkedstall fra USA.
- Markedet forventer flere rentekutt nå enn tidligere, med høy sannsynlighet for et kutt i september.
- President Trump er kritisk til Fed-sjef Jerome Powell og ønsker en mer «duete» kandidat som favoriserer lavere renter.
- De kommende «nonfarm payrolls»-tallene blir avgjørende for å vurdere arbeidsmarkedets tilstand og vekstutsikter i USA, ifølge økonomer.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
– Tallene blir en viktig sjekk, sier sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets til E24.
Markedet priser inn en sannsynlighet på 25 prosent for at det blir rentekutt når rentekomiteen i USA møtes i juli, ifølge CME FedWatch Tool.
På rentemøtet i september er det 80 prosents sannsynlighetsovervekt for at det blir rentekutt.
Marius Gonsholt Hov
Sjeføkonom Handelsbanken Capital Markets
I ettermiddag får vi ferske indikatorer på hvordan farten er i det amerikanske arbeidsmarkedet, når tallene «nonfarm payrolls» legges frem.
Sammen med prisveksten er arbeidsmarkedet noe av det viktigste USAs sentralbank, Federal Reserve (Fed), ser på når renten settes.
Les på E24+
Kan du flytte boliglånet ditt til Sverige?
– Øker spenningen
Onsdag ble det lagt frem ferske sysselsettingstall fra privat sektor i USA, såkalte ADP-tall. Tallene kom inn langt under forventningene og viste at det gikk tapt 33.000 jobber i juni.
– Dette øker spenningen, sier Hov i Handelsbanken.
Han sier man også har sett at etterspørselen etter arbeidskraft har tatt seg ned, blant annet ferske dagpenge-tall.
– Det er lavt nivå på nye søkere, men litt stigende trend på de som blir gående og mottar penger. Det er et tegn på at grunnleggende etterpørselen etter arbeidskraft er tatt litt ned, sier sjeføkonomen.
– Gradvis avmatning
Nonfarm payrolls-tallene viser hvor mange jobber som ble skapt utenfor landbruket, men også tall på lønnsvekst og arbeidsledighet.
– Forventningene peker på en veldig gradvis avmatning i arbeidsmarkedet. Det vil si at det ikke noen sjokkendring, som kanskje var fryktet rundt «Liberation Day». Men det ser ut til at arbeidsmarkedet har holdt seg noe bedre enn ventet, sier sjefstrateg Erica Dalstø i SEB.
«Nonfarm payrolls» legges vanligvis frem den første fredagen hver måned, men fordi den amerikanske nasjonaldagen faller på første fredag i juli i år, kommer tallene på torsdag.
Det er på forhånd ventet at det ble skapt 105.000 nye arbeidsplasser i juni, ifølge Bloomberg-estimater. Det er en nedgang fra 140.000 måneden før.
Det er også ventet at arbeidsledigheten stiger et lite knepp, fra 4,2 prosent til 4,3 prosent.
Les på E24+
Ekspertene: Dette er mine «gullaksjer»
Hardt presset Powell
Sentralbanken har holdt styringsrenten uendret i intervallet 4,25–4,5 prosent siden desember i fjor, da de kunngjorde et enkelt rentekutt.
– Renteforventningene i USA har falt i det siste, som betyr at markedet priser inn flere rentekutt fremover, sier Hov, som trekker frem to faktorer:
- Svakere vekst i amerikanske økonomi
- Signaler om tidlig utnevnelse av ny sentralbanksjef
Trump sa forrige uke at han «veldig snart» vil kunngjøre sin kandidat til å erstatte Jerome Powell, som egentlig skal sitte til mai neste år.
Vanligvis er overgangsperioden når sentralbanksjefen byttes ut mye kortere.
– Markedet ser for seg at det kommer inn en som er litt mer «duete», altså i den retningen Trump ønsker, sier Hov.
I pengepolitikken blir «duer» brukt om de som vil ha lavere renter, mens «hauker» foretrekker høyere renter.
– Bedre enn fryktet
Sentralbanksjefen har vært utsatt for knallhardt press fra president Donald Trump den siste tiden. Presidenten vil ha fart på rentekuttene og har langet ut mot Powell en lang rekke ganger.
– Jeg håper Kongressen virkelig setter denne veldig dumme og sta personen på plass, var dommen fra Trump i et innlegg på Truth Social før sentralbanksjefen møtte i Kongressen forrige uke.
På forrige rentemøte understreket Powell viktigheten av å avvente utviklingen i amerikansk økonomi fremover.
Erica Dalstø
Sjefstrateg i SEB
Et annet usikkerhetsmoment for rentekomiteen er effekten av de varslede tollsatsene. Både politisk og juridisk har det vært mye frem og tilbake om hva USA til slutt ender opp med å foreta seg.
– Aktiviteten ser ut til å holde seg bedre enn fryktet tidligere. Men det er vanskelig å vite eksakt hvordan tollsatsene vil slå ut i økonomien og påvirkningene av skattekutt, sier Dalstø.
Snuser på tre kutt
PCE-inflasjonenPCE-inflasjonenPCE-målet er den amerikanske sentralbankens foretrukne inflasjonsmål. i landet kom inn på 2,3 prosent for mai, som er det siste tilgjengelige tallet. Uviklingen var ventet på forhånd, men kjerneinflasjonen på 2,7 prosent var litt høyere enn ventet.
– Hovedforventningen i markedet nå er at det blir rentekutt i september, og så har markedet begynt å snuse på muligheten for tre rentekutt i løpet av høsten, men det er ikke ventet noe action på neste møte, sier Hov.
Sentralbanken kom på tampen av juni med et nytt såkalt dot plot, deres versjon av Norges Banks rentebane. Fed venter fortsatt to rentekutt i år, men forventningene til kutt neste år er noe nedjustert.
– Det er forhold litt på den ene og andre siden: Svakere vekstutsikter, men også risiko for høyere inflasjon. Fed er enn så lenge avventende, sier sjeføkonomen.