Tollkrig og høye skatter har én ting til felles: De skader bedrifter og arbeidsplasser.
Tina Bru
Finanspolitisk talsperson og nestleder i Høyre
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Dette er et leserinnlegg
I en kronikk i E24 argumenterer finansminister Jens Stoltenberg for at deling skaper verdier og legger til rette for frihandel. Men uten verdiskaping og et sterkt næringsliv i bunn, blir det lite å dele. Før vi kan dele, må vi faktisk skape.
For å ta det første først: Finansministeren har rett i at mange amerikanere ikke opplever at globaliseringen har kommet dem til gode. Tap av godt betalte arbeidsplasser i industrien og perioder med svak lønnsvekst har gjort at mange amerikanere ikke opplever å ha fått det bedre, til tross for at USA har hatt sterk økonomisk vekst.
Les også
Jens Stoltenberg: Det store problemet med handel er at det ofte skaper ulikhet
Likevel er det for enkelt å konkludere med at problemene i USA kunne vært løst med høyere skatt og velferdsutgifter. USA bruker om lag 20 prosent av økonomien på offentlige sosialutgifter, litt under snittet i OECD og litt mer enn Canada. Lavere skatter og mindre regulering har gjort USA til en drivkraft for innovasjon og vekst, noe også Norge og Europa nyter godt av.
Mindre frihandel vil ikke gagne amerikanerne – der er Stoltenberg og jeg enige. Økte tollsatser fungerer som en skatt på bedrifter og vanlige amerikanere, som svekker næringslivet, øker prisene og rammer folks lommebøker.
Men her møter finansministeren seg selv i døren.
Vridende og skadelige skatter er en dårlig idé, uansett om de kalles toll eller “midlertidig, situasjonsbestemt arbeidsgiveravgift”.
Stoltenberg viderefører Støre-regjeringens skattepolitikk, som etter fire år har tatt inn 130 milliarder kroner mer i skatt. De har innført økte skatter, nye skatter over natten, midlertidige skatter og skatter med tilbakevirkende kraft.
Resultatet har ikke overraskende vært stor uro og uforutsigbarhet for norske bedrifter. Politisk risiko har blitt noe næringslivet snakker om i Norge, i likhet med i USA.
Det hjelper ikke å smykke seg med at vi må skape ro hjemme når det er uro ute, om politikken din bidrar til det stikk motsatte.
Etter et naturlig oppsving i norsk økonomi etter pandemien, ser vi nå konsekvensene av Støre-regjeringens politikk. Fastlandseksporten har bremset opp, næringsinvesteringene faller, og veksten i bedrifter har ikke vært svakere siden finanskrisen. I fjor var det sterkest jobbvekst i statsforvaltningen, mens privat sektor vokste svakest.
Akkurat som økt toll svekker økonomien, gjør økte skatter ofte det samme. Skal vi ta vare på velferden for kommende generasjoner, samtidig som vi styrker forsvaret og håndterer eldrebølgen og klimautfordringene, må vi ha sterke bedrifter som skaper mer. Derfor trenger Norge og Europa lavere skatter og mer forutsigbarhet.
Vi kan nemlig ikke dele mer uten å skape mer.