Intens debutroman om de psykiske ettervirkningene etter å overlevd 22. juli på Utøya.
Torsdag 8. mai kl. 17:00Debutant Øystein Skotheim overlevde massakren på Utøya 22. juli 2011.
I de snart fjorten årene som har gått siden den mørkeste dagen i nyere norsk historie, har det kommet et helt bibliotek med bøker som på ulike måter forsøker å nærme seg den ufattelige tragedien.
De fleste utgivelsene har vært dokumentariske, men også skjønnlitterære forfattere har kommet med gode bidrag.
Skotheims intense kortroman er unik i denne sammenheng fordi den er skrevet av et øyenvitne.
Med det som bakteppe gir den en særskilt troverdig stemme til de mange som i årevis har måttet leve med psykiske ettervirkninger etter terroren.
«Kjære natt»
Forfatter: Øystein Skotheim
Forlag: Oktober
Sjanger: Roman
Sider: 128
Pris: 429
Jeg-fortelleren i «Kjære natt» er en mann i slutten av tyveårene.
Noen år etter 22. juli 2011 er han fremdeles dypt traumatisert etter å ha overlevd massakren. Selv refererer han til terroren bare som «hendelsen».
Han har intense mareritt, er i nærmest konstant alarmberedskap og forsøker å lindre den psykiske smerten og lammende angsten med alkohol og piller.
Selvmordet ligger der som en mulighet når smerten er på sitt verste. Han er et av mange «usynlige» ofre som ikke ble fysisk skadet, men som må leve videre med såkalt «overlevelsesskam».
Selv om jeg-fortelleren knapt er til stede i eget liv, gjør han ferdig studiene, begynner å jobbe og treffer kvinner via en dating-app. På date kommer samtalene noen ganger inn på 22. juli, gjerne i forbindelse med nok en nyhetssak om at terroristen klager på soningsforholdene og ønsker seg prøveløslatt.
En av datene, Jane, sier rett ut det som også er bokens anliggende:
«– Det er historiene fra de overlevende vi trenger å høre, for jeg sitter med en følelse av at det er mye usagt.»
Skotheim skildrer med hudløs intensitet raseriet som herjer i jeg-fortelleren, for både verden og hans indre er i ulage.
Døden har inntatt kroppen hans. Verst er det om natten. I drømmene fantaserer han om å knuse hodet til terroristen mot en stein.
Et vendepunkt inntreffer når han omtrent halvveis i romanen møter Sara og forsøker å stable på beina et liv med henne.
Stormforelsket flytter de sammen og planlegger for et liv med barn. Kan denne store kjærligheten være redningen? Bare midlertidig, viser det seg.
For om natten kommer marerittene tilbake. Han barrikaderer utgangen til balkongen i frykt for å hoppe ut i søvne. Et sted reflekterer han:
«Det er mulig vitenskapen skal ha det til at jeg er traumatisert, og det har jeg ingen problemer med å akseptere. Men det er ikke traumatisert jeg føler meg. Jeg føler meg knust.»
«Kjære natt» er med sine 128 sider en stramt komponert roman om ettervirkningene mange overlevende har måttet leve med.
At Skotheim først nå har kommet til et punkt i livet der han er i stand til å skrive om «hendelsen» og dele erfaringer tett opp til eget liv, viser hvor nærværende 22. juli fremdeles er for mange og at det fremdeles er mye usagt.
«Kjære natt» er en vellykket debutroman, der den alvorlige tematikken og det mørke bakteppet, ikke skygger for bokens mange fine litterære kvaliteter. Det siste gir håp om at forfatteren også kan skrive om helt andre ting i årene som kommer.