I finstasen på vei hjem fra en hyggelig 17. maifeiring i fjor, ble «Kristine» angrepet og slått bevisstløs på St. Hanshaugen i Oslo.
Kvinnen er anonym og heter ikke Kristine i virkeligheten.
Deler av hendelsesforløpet ble filmet og er tidligere omtalt av NRK.
Hun forteller at det hele skal ha startet med en bagatell; Ifølge henne så en kompis av henne at en ukjent jente fikk kommentarer fra en gutt
Da han sa ifra, brøt krangelen løs.
Angrep på St. Hanshaugen i Oslo 17. mai 2024 ble filmet fra en balkong i nærheten. Videoen er anonymisert av hensyn til de involverte.
– Jeg prøvde å hjelpe kompisen min fordi han lå på bakken og så ble jeg slått ned selv, fikk en brukket finger og fikk blåmerker over hele kroppen.
Kristine forteller at kompisen fikk kutt i ansiktet, et øre og i ribbeina.
Politiet sa den gang at volden var fullstendig uprovosert.
«Kristine» ble slått bevisstløs, fikk knekt en finger og fikk blåmerker over hele kroppen. Bildet er fra mai 2024.
Foto: Glenn Aaseby / NRKTo personer ble raskt pågrepet og varetektsfengslet i saken.
Til tross for at masseslagsmålet ble filmet fra en balkong i nærheten, har politiet valgt å henlegge saken.
– Hva tenkte du da du hørte det?
– Kjipt. Vi følte at bevisene var der, men de var ikke sterke nok. Videoen var ikke klar nok.
Politiadvokat Anette Trondsen sier saken involverte flere personer og at politiet ikke fikk identifisert alle de involverte i voldshendelsen.
– Selv om det forelå en video som viste deler av hendelsesforløpet, var det på bakgrunn av det samlede bevisbildet ikke mulig å fastslå med tilstrekkelig grad av sikkerhet hvem som øvet vold mot den fornærmede kvinnen, og omfanget av voldsutøvelsen. Saken ble derfor henlagt på bevisets stilling, skriver hun.
En av de som ble varetektsfengselet blir representert av Thomas Randby i Elden advokatfirma.
– Min klient har forklart at han ikke gjorde noe straffbart. Han er lettet over at politiet etter å ha etterforsket saken konkluderte på samme måte.
Den andre som ble varetektsfengslet erkjente ikke straffskyld etter siktelsen den gang og sier via sin advokat i dag at han ikke har noen kommentar til saken.
Flere anmeldelser av vold og trusler
Nye nasjonale tall fra politiet viser at det ble registrert 35 600 voldsanmeldelser i 2024. Det er en økning på 4,4 prosent sammenlignet med 2023.
Seksjonsleder i Politidirektoratet Liv Aasberg Corneliussen sier det hovedsakelig er tre typer voldsanmeldelser som i størst grad har bidratt til økningen i 2024.
- Anmeldelser av trusler.
- Vold og trusler mot offentlig tjenesteperson.
- Mishandling i nære relasjoner.
Når det gjelder grov vold så har antall anmeldelser holdt seg relativt stabilt de siste årene.
– Politiet ser alvorlig på voldssaker. Den grove og alvorlige volden, som for eksempel mishandling i nære relasjoner og kroppsskader, skal alltid prioriteres høyt, sier hun.
Voldelig 17. mai
Det var mange voldshendelser 17. mai i fjor.
Politiet forsøker å ordna opp i bråk i Strandgaten i Bergen den 17. mai 2024.
Foto: Sjur Mikal Dolve / NRKMest omtalt var en mann som slo ned en annen i Bergen. Han ble dømt til 7 måneder ubetinget fengsel etter å ha innrømmet forholdene.
I tillegg til voldsepisoden på St. Hanshaugen i Oslo var det en rekke andre saker i løpet av dagen.
Snart er det igjen nasjonaldag. Politiinspektør Martin Strand i Oslo sier de gjør det de kan for å forhindre at det blir mange voldsepisoder:
Martin Strand er politiinspektør og leder for felles enhet for operativ tjeneste i Oslo politidistrikt.
Foto: Magnus Thorén / NRK– Ser du noen utviklingstrekk som gjør deg bekymra når det gjelder hvordan vi feirer 17. mai?
– Vi ser at det er store arrangementer som er mer for de voksne, med mye servering av alkohol, som gjør det utfordrende for politiet utover kvelden. Det som er spesielt i år, er at 17. mai er på en lørdag, og da ser vi at det blir større aktivitet utover kvelden. Siden det er en fridag på søndag. Så da må vi rigge oss litt annerledes.
Nylig vedtok Oslo at det skal være lov å skjenke alkohol fra klokka 8 om morgenen 17. mai. Han vil ikke kommentere vedtaket direkte.
– Men, det er jo sånn at selv om man kan drikke fra klokka åtte, så er det ingen som er nødt til å begynne å drikke klokka åtte. Det tror jeg vi skal ta med oss på barnas dag.
Kristine ble sykmeldt etter voldsepisoden og har søkt om voldsoffererstatning.
Foto: Henriette HoelHun gruer seg ikke, men volden hun ble utsatt for, har gjort noe med hvordan hun opplever dagen.
– Jeg er ikke så engasjert i planleggingen. Trekker meg litt mer unna. Vil heller på litt mindre samlinger. Jeg har sagt nei til å være med ut på kvelden, selv om jentene har planlagt å dra på St. Hanshaugen igjen. Det ble et klart nei fra meg.
Publisert 10.05.2025, kl. 19.16