Vil doble Tesla-produksjonen: – Mer drøm enn virkelighet

1 month ago 17


Elon Musk har ambisiøse planer for Tesla på hjemmebane. – Helt usannsynlig, sier investeringsdirektør Robert Næss.

Tesla-gründer Elon Musk og president Donald Trump utenfor Det hvite hus tirsdag. Dagen før falt Tesla-aksjen 16 prosent på Wall Street. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

– På grunn av den fantastiske politikken til president Trump og hans administrasjon, og som en tillitserklæring til Amerika, vil Tesla doble sin bilproduksjon i USA i løpet av de neste to årene.

Det sa Elon Musk da han møtte pressen utenfor Det hvite hus tirsdag, der flere Teslaer sto på rad ved siden av ham og presidenten.

– Det er en stor sak, sa Trump, som selv har varslet at han skal bli Tesla-eier, og banket Musk i ryggen.

Les på E24+

Handelskrigen raser: Slik beskytter du sparepengene dine

– Motsatt i USA

– Jeg tror det er mer drøm enn virkelighet, sier Robert Næss, bilentusiast og investeringsdirektør i Nordea, om den annonserte produksjonsøkningen.

Han sier at Tesla produserte nær 1,8 millioner biler i fjor, gjennom fabrikkene i Tyskland, Kina og USA.

– Salget lå på rundt 600.000 biler i USA.

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea. Bildet er tatt i forbindelse med et portrettintervju i E24. Foto: Eivind Senneset

Samtidig er ikke Teslaer produsert i USA egnet for salg i resten av verden, forklarer Næss. Det skyldes blant annet høyere produksjonskostnader.

– Skal de doble produksjonen i USA, må de doble salget i USA. Elbilsalget i resten av verden er økende, men det er motsatt i USA. Der jobber Trump aktivt for å fjerne den støtten man får når man kjøper elbil, sier Næss.

9000 nye jobber

En del av Trumps plan om å gjøre Amerika stort igjen, handler om å få fart på produksjonen innenlands. I februar ble det skapt nær 9000 nye arbeidsplasser i den amerikanske bilindustrien, ifølge en pressemelding fra Det hvite hus.

– Det Musk gjør nå er helt i tråd med hva Trump har signalisert, sier Anders G. Hovde.

Han er bilekspert i markedsanalysebyrået Kantar.

– En del japanske bilprodusenter har produksjon i USA, men nå blir det jo trolig tollmurer på resten.

Seansen utenfor presidentboligen har skapt reaksjoner, og blir kalt både korrupsjon og reklame av kritikere.

– Musk får drahjelp av kompis Donald her. Det fremstår jo som ganske skamløst og litt spesielt, sier Hovde.

Store biler dominerer

Drahjelp får Musk også fra Fox News-anker Sean Hannity, som annonserte at han hadde kjøpt seg en selvkjørende Tesla på X tirsdag:

Hovde sier at det amerikanske markedet i hovedsak domineres av pickup trucks ispedd mindre asiatiske biler og en Tesla. Det er Model Y som havnet på fjerdeplass i 2024.

– Typisk for USA er at det er store biler som har holdt seg høyt på salgsstatistikken, særlig pickuper som Ford F-150, sier han.

Topp tre modeller i 2024 i USA var (i rekkefølge) Ford F-Series, Chevrolet Silverado og Toyota RAV4, ifølge bilmagasinet Car and Driver.

Protester og vandalisme

Målet om å doble produksjonen på hjemmebane kommer samtidig som Tesla-aksjen er ned nær 35 prosent siden nyttår.

Samtidig faller salget i Europa, og selskapet har vært gjenstand for protester, vandalisme og oppfordring til boikott i både utlandet og i USA.

Blant annet har det blitt rapportert om branner, maling av hakekors og skudd mot forhandlere, ifølge en oversikt fra Forbes.

En talsmann for Det hvite hus uttalte denne uken at «pågående og grufulle voldshandlinger mot Tesla fra radikale venstreorienterte aktivister er intet mindre enn innenlandsk terror».

Eksperter har fremhevet at årsakene til salgsnedgangen er sammensatte. Flere mener Musks kontroversielle rolle i amerikansk politikk spiller en rolle, men det har også blitt pekt på økt konkurranse fra Kina og mindre elbilsubsidier fra europeiske myndigheter.

– Gjør skade for mange år fremover

Næss sier USA er det mest krevende markedet for Tesla å vokse i.

– Det ble solgt rundt 1,3 millioner elbiler i USA i fjor. Hvis Tesla skal doble produksjonen sin, må de ta nesten 100 prosent av markedsandelene i USA. Det er helt usannsynlig, sier han.

I tillegg tror investeringsdirektøren at elbilsubsidiene i USA vil forsvinne etter hvert.

– Da vil salget gå ned.

– Det er mye snakk om mindre Tesla-salg og protester over store deler av verden. Er det mulig å gjenopprette omdømmefallet?

– Alt kan skje, men det er er nok i så fall langt frem. Musk har gått fra å være kul og en innovatør til det motsatte. Folk kjøper fortsatt Teslaer, men han har nok ekskludert halvparten av markedet. Så dette gjør skade for mange år fremover, sier Næss.

Store svingninger og gap i estimater

– Er du aksjonær i Tesla, må du antageligvis feste setebeltet for en svingete tur, sa Nordnet-økonom Mads Johannesen til E24 mandag.

Da falt aksjen 16 prosent, men har siden fått en rekyl og ble på slutten av handelsdagen onsdag handlet for 248,09 dollar.

Analytiker Adam Jonas i storbanken Morgan Stanley har en kjøpsanbefaling på aksjen, og et kursmål på 430 dollar.

Han tror prisen potensielt kan stige til 800, eller synke til 200 dollar, avhengig av salg og selskapets suksess med utvikling av selvkjørende biler, skriver Barron’s.

Samtidig har flere analytikere senket forventningene til hvor mange biler Tesla vil levere i 2025.

– Vi sliter med å komme på noe tilsvarende i bilindustriens historie, der et merke har mistet så mye verdi så raskt, skriver JPMorgan-analytiker Ryan Brinkman i et notat, ifølge Bloomberg.

Les på E24+

Finansprofiler: Disse aksjene er trygge under Trump 2.0

Read Entire Article