Bør Equinor droppe egne grønne satsinger og heller brukes som melkeku for det grønne skiftet? Nei, mener en rekke partier.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 10 minutter siden
Kortversjonen
- Flere partier er lunkne til forslaget fra Norsk klimastiftelse om å skille ut Equinors fornybarvirksomhet, rendyrke selskapet innen olje og gass og bruke utbyttene til grønn omstilling utenfor selskapet.
- SV støtter forslaget, men flertallet på Stortinget avviser ideen, inkludert H, Ap og Frp.
- MDG og Rødt er også skeptiske til en oppsplitting av Equinor og foretrekker en annen tilnærming til den grønne omstillingen.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Norsk klimastiftelse har foreslått å droppe Equinors grønne satsinger og rendyrke selskapet innen olje og gass.
Stiftelsen mener at Equinor ikke gjør nok for å omstille seg bort fra fossil energi, etter at selskapet nylig nedjusterte en rekke grønne mål. De vil skille ut Equinors fornybardel i et eget selskap.
– Så kan man rendyrke Equinor som olje- og gasselskap og bruke det som melkeku og bruke utbyttet på å finansiere grønn omstilling, sier leder Lars-Henrik Paarup Michelsen i Norsk klimastiftelse.
Lars-Henrik Paarup Michelsen
Leder i Norsk klimastiftelse.
– Helt enig
Forslaget får støtte av SV-nestleder Lars Haltbrekken.
– Jeg er helt enig. Jeg har ingen tro på at Equinor hverken vil lede an eller spille noen stor rolle i utviklingen av det fornybare nullutslippssamfunnet, sier Haltbrekken.
Equinor oppgir å ha satset rundt 100 milliarder på fornybar energi og lavkarbon så langt. Men produksjonen av fornybar energi på fem terawattimer i 2024 utgjør fortsatt bare 0,4 prosent av olje- og gassproduksjonen.
– De har stø kurs mot solnedgangen. Jeg støtter forslaget om å skille ut fornybarsatsingen i et eget, statlig selskap, sier Haltbrekken.
Lars Haltbrekken
Nestleder og stortingsrepresentant (SV)
H, Ap og Frp sier nei
Men de store partiene på Stortinget vil ikke splitte opp Equinor. Både Høyre, Ap og Frp sier nei til å detaljstyre selskapet og deres grønne satsinger.
– Equinors oppgave er å skape best mulig avkastning til eierne sine. Selskapet må selv vurdere hvordan det skal innrette sin strategi for å oppnå det målet på best mulig måte, sier Nikolai Astrup (H).
Rune Støstad (Ap) vil heller stille tydelige krav til Equinor og bruke statens eierskap aktivt for å støtte opp under nødvendig omstilling.
«Å bruke Equinor utelukkende som en inntektskilde og flytte det grønne arbeidet ut av selskapet, vil være å gi fra seg muligheten til å påvirke», skriver Støstad i en melding til E24.
Nikolai Astrup
Stortingsrepresentant (H)
– Interessant vinkling
– Det var faktisk en litt interessant vinkling fra klimagjengen. Frp støtter en nedjustering av Equinors grønne satsinger til realistiske nivåer, sier Marius Arion Nilsen (Frp).
– Vi mener Equinor skal drives etter forretningsmessige prinsipper. Hvis selskapet ser forretningsmuligheter innen det grønne, er de velkommen til det, men de skal ikke drive aktivistisk politikk for å tekkes klimaaktivister, sier Nilsen.
Han støtter ikke forslaget om å skille ut Equinors fornybarvirksomhet.
– Der stopper enigheten vår.
Marius Arion Nilsen
Stortingsrepresentant (Frp)
Les også
Eierne uenige om Equinors klimaplaner
– Frisk spissformulering
Rasmus Hansson (MDG) vil ikke ha Equinor som melkeku. Han vil heller fase ut hele kua.
– Norsk klimastiftelse skal ha for en frisk spissformulering, sier Hansson.
Han omtaler ideen om å bygge det grønne skiftet på skuldrene av oljenæringen som «en spektakulær flopp».
– Oljenæringen fortsetter å dominere norsk økonomi og næringsliv, til fortrengsel for et grønt skifte. Det eneste som vil medføre et reelt grønt skifte i Norge, er MDGs plan om en målbevisst og styrt utfasing av oljevirksomheten, sier han.
Rasmus Hansson
Stortingsrepresentant (MDG)
Hansson har ikke tro på å rendyrke Equinor innen olje og gass, slik klimastiftelsen foreslår. Det har ikke skadet at selskapet har brukt penger på havvind og karbonlagring, mener han.
– Det er en forfriskende tanke å kle av Equinor det de måtte ha igjen av grønne gevanter. Men det vil ikke plage Equinor, det vil bare gjøre at det blir enda mindre av det grønne skiftet, sier han.
– Uenig
Heller ikke Rødt er klare for å splitte opp Equinor.
– Jeg er nok uenig i det, sier Sofie Marhaug (R).
– Som kortsiktig strategi forstår jeg fornuften i dette. Men det fremstår uklokt for fellesskapet. Equinor er allerede en pengemaskin, og det er fornuftig at de er med på å betale for å kutte utslipp, sier hun.
Hun ønsker blant annet at Equinor skal ta mer av regningen for klimatiltak som fangst og lagring av CO₂ på Melkøya og på sokkelen, heller enn å bruke kraft fra land som tiltak.
Hun frykter økt press på naturen.
– Jeg tror ikke det er lurt dele opp Equinor og lage enda en statlig kapitalist som skal bygge ned norsk natur med vindkraft. Det vil komme i tillegg til Statkraft, og jeg ser ikke nytten av enda et selskap som skal drive med det samme.
Sofie Marhaug
Stortingsrepresentant (R)
– Ikke tenkt å detaljstyre
Equinor bekreftet i forrige uke nedjusterte grønne mål i en oppdatert omstillingsplan. Denne skal eierne ta stilling til på årets generalforsamling i mai.
Staten ved Nærings- og fiskeridepartementet eier 67 prosent av Equinor og har derfor stor innflytelse over Equinors grønne planer.
– Jeg har ikke tenkt å detaljstyre Equinor. De har en forpliktelse over alle aksjonærer, ikke bare den norske stat, sier Nikolai Astrup.
– Vi ser at også Statkraft har nedskalert sine grønne ambisjoner. Dette reflekterer at kostnadene innen fornybar energi har steget. Men fortsatt er ambisjonene innen fornybar energi veldig høye i mange deler av verden, ikke minst i Europa, sier Astrup.
Equinor gikk tidligere i år bort fra målet om at minst halvparten av investeringene skal gå til lavkarbon og fornybar energi innen 2030, og kuttet i målene for installert fornybar energi og karbonintensitet.
– Det er akkurat det markedet vil ha, sa ABG Sundal Collier-analytiker John Olaisen da disse signalene kom.