Vil skape industri rundt Oljefondet: – Oslo kan bli mye større

3 months ago 20


Oljefondssjefen kaster seg inn i debatten om å gjøre finans til en ny vekstnæring. Men han gir lite håp til dem som måtte ønske seg en bit av forvaltningen.

Oljefondssjef Nicolai Tangen har de siste årene tatt grep for å øke tyngdepunktet og kompetansedelingen i Oslo. Her på sitt kontor i Norges Bank. Foto: Terje Bendiksby

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

– Jeg tenker at Oslo har anledning til å bli veldig mye større, sier Nicolai Tangen til E24, og fortsetter:

– Vi sier jo at vi har funnet oljen to ganger i Norge, første gang på sokkelen, andre gang i kapitalmarkedet. Jeg tenker at finansmarkedet er en ny sokkel.

Alarmen går

Som E24 tidligere har omtalt tar en rekke finanstopper, næringslivsaktører og ledende politikere til orde å gjøre kapitalforvaltning til en industri rundt Oljefondet.

Det etterlyses en strategi for finansnæringen som en potensiell vekstnæring for fremtiden.

Torsdag varslet landets største kapitalforvalter, Storebrand Asset Management, utflagging av alle sine aksje- og rentefond til Sverige.

Bransjen frykter begynnelsen på en utarming av arbeidsplasser, kapital og kompetanse.

– Drar med seg

Tangen har fulgt debatten med interesse.

Bare i Dublin, Irland jobber det rundt 150.000 mennesker med kapitalforvaltning, sier han i et intervju med E24.

– Det drar med seg compliance, det drar med seg juridisk, det drar med seg banking, back office og så videre og videre. Det har store muligheter, sier oljefondssjefen engasjert.

Les også

Vil ha industriell base rundt Oljefondet: – Større del av forvaltningen bør skje i Norge

– Paradegren

Han mener alt ligger til rette for at Norge kan lykkes.

– Jeg tenker at vi har en kjempeanledning til å gjøre kapitalforvaltning til en paradegrenparadegrenGren, disiplin eller spesialisering som noen er særlig sterk i, ofte om sport. i Norge, egentlig. Vi har masse kapital, vi har Oljefondet som er kjent i utlandet, og vi har svært mange flinke, høyt utdannede mennesker, sier han.

Oljefondet har også et svært godt rykte for ansvarlig forvaltning, legger han til.

– Ikke bare oss, det gjelder også DNB, Storebrand og de andre norske kapitalforvalterne. Det er vi kjent for. Og vi er kjent for å være ærlige og redelige mennesker med et solid lovverk, sier Tangen.

Les også

Oljefondet passerer 20.000 mrd. kroner

– Ett mål

I debatten har det også blitt sagt at man burde kopiere «oppskriften» fra sokkelen, og bruke norske leverandører.

Tangen har ingen sans for å skulle tvinge utenlandske kapitalforvaltere til å etablere seg i Norge for å kunne forvalte Oljefondets midler.

– Nei, det tenker jeg ikke. Folk må komme her fordi de har lyst. Jeg tenker heller ikke at vi nødvendigvis skal gi mandater til norske forvaltere. Det er ikke det det går på. Fordi vi har bare ett mål, og det er å tjene penger, sier oljefondssjefen.

Han legger til at Oljefondet i hovedsak forvalter penger internt og gir investeringsmandater i fremvoksende markederfremvoksende markederLand som har mange av de samme karakteristikkene som i-land, men som fortsatt ikke er der. De to største framvoksende økonomiene i verden er Kina og India. De fem største omtales ofte som BRICS-landene: Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika..

– De fleste av de mandatene vi gir ut er jo til folk som sitter i India eller Kina, det er veldig få som sitter i London eller disse finanssentrene. De sitter på bakken der hvor vi trenger å vite mer om markedet, slik at de velger de rette selskapene. Det er bra, sier Tangen.

 – Jeg tenker at Oljefondet er pengelandslaget, og hvis du er god på tjene penger, så skal du jobbe her. Men det krever også gode klubber og at man har mange sterke miljøer, sier Tangen. Foto: Terje Bendiksby

– Ikke en periferi

Man har etter coronapandemien fått en helt annen virkelighet, der teknologien gjør det mye lettere å sitte i Oslo og forvalte kapital utenfor Norge fordi du kan ha selskapsmøter mye enklere, sier Tangen.

Han tror også at pandemien har gjort at folk i større grad har fått behov for et mer helhetlig liv, og at Norge med sin tilgang på sjøen og skogen kan tilby noe unikt.

– Etter covid er det første gang vi faktisk har sett at utlendinger har oppgitt natur og livsbalanse som en av grunnene til at de vil være her, sier Tangen.

– Det er liksom sånn at du må spørre litt på nytt om hva er det som er sentrum og hva er det som er periferi. Jeg føler at innenfor kapitalforvaltning så er vi ikke en periferi. Med mindre vi har lyst til å være en periferi, sier han.

Les også

Tidenes største uttak av Oljefondet

– Har forandret seg

Han tror også, av rent egoistiske grunner, at det vil være svært bra for Oljefondet om man kunne utvikle flere og dypere miljøer i Norge.

– Det vil gjøre det lettere for oss å rekruttere gode mennesker. Det vil også være interessant for mange av de ansatte her å kunne gå videre til andre miljøer når de føler seg utlært her, sier Tangen.

De siste årene har sett flere kapitalforvaltningssatsinger der tidligere ansatte i Oljefondet er sentrale, som Akers Industry Capital Partners, med tidligere oljefondssjef Yngve Slyngstad i spissen.

Tangen påpeker at Oljefondet de siste fire årene har gjort mye for å øke tyngdepunktet i Oslo.

– I gamledager, hvis du jobbet som forvalter på et av utekontorene våre, New York eller London, og ville tilbake til Oslo, så var det bare goodbye. Da kan ikke vi ha deg fordi vi driver ikke aktiv kapitalforvaltning i Oslo. Det har forandret seg, sier Tangen.

Les også

Fondsflukten: – I ferd med å bli hengende etter

– Nå tenker vi at Oslo er et kjempefint alternativ til å være i utlandet. Hvis du har vært i utlandet i lang tid, og du vil tilbake til Norge, for eksempel av familiegrunner, så finner vi noe du kan gjøre her. Og det har vært superpositivt.

Rundt 10 norske ansatte er flyttet hjem siden 2020, ifølge Oljefondet.

– Vi har mistet mange flinke mennesker opp igjennom fordi vi ikke hadde et godt alternativ i Oslo for dem.

Flere i Oslo

Oljefondet har økt antallet forvalterstillinger i Oslo de siste årene, til 28 aktive porteføljeforvaltere.

Nå dekkes blant annet industri, energi og teknologi også fra hovedstaden.

– Før dekket vi det kanskje bare fra New York eller London, sier Tangen.

Les også

E24-kommentar: Oljepengene kan ha gjort noe med oss

Samarbeid

Oljefondet har også inngått samarbeid med læringsinstitusjoner som Norges Handelshøyskole (NHH) og NTNU, der ansatte holder gjesteforelesninger.

Oljefondet har også vært på å starte opp kapitalforvaltningsstudium ved NHH og tilbyr internship. Fondet har også et graduate-program for nyutdannede og bidratt til etablering av et nytt initiativ for å få flere kvinner i finans.

Rådgiver Sara Bjørnsdatter Foss, kommunikasjonsdirektør Marthe Skaar, investeringsdirektør Malin Nordberg og Tangen, her under annonsering av at Oljefondet investerer en million kroner i opprettelsen av børsklubber for kvinner, januar i fjor. Foto: Terje Bendiksby

– Internasjonale størrelser

De siste to årene har også Oljefondet avholdt en investeringskonferanse for den norske kapitalforvaltningsbransjen.

Seminaret har blitt strømmet ut offentlig på internett, selv om investoren Ole Andreas Halvorsens omdiskuterte krav om referatforbud omgikk dette prinsippet.

– Det handler om å bringe inn internasjonale størrelser til Oslo og å sette det på kartet. Det er det som er poenget. Vi går bredt ut, og inviterer de andre kapitalforvalterne, men også bedriftsledere i Norge slik at det virkelig kan komme folk til gode, sier Tangen.

Den mediesky mangemilliardæren og USA-baserte investoren Ole Andreas Halvorsen (t.v.) gjorde en sjeldent offentlig opptreden under Oljefondets investeringskonferanse i 2024. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Les også

Tangen om «Tigergutt»-saken: – Av og til kan en trå feil

Ringvirkninger

Tangen har også sin egen podkast, «In Good Company», som flere av verdens absolutt største navn innen finans og næringsliv allerede har gjestet, inkludert Space X-gründer og Tesla-sjef Elon Musk.

– Det har blitt Norges største business-podkast, og faktisk en av de viktigste business-podkastene i verden. Den setter Norge på kartet som kapitalforvalter, sier oljefondssjefen.

Tangen intervjuet Elon Musk i sin podkast i april i fjor. Den tekniske kvaliteten på videokonferansen og SMS-utvekslingen mellom dem, og sladdingen av den, fikk vel så stor oppmerksomhet. Foto: By: Oljefondet og Odd Andersen / AFP / NTB. Kollasj: E24

Les også

Musk i Tangen-intervju: – Det er mange Teslaer i Norge. Det er vilt

– Er du overrasket over suksessen?

– Ja, det er jo blitt bedre enn vi hadde trodd, og ringvirkningene er blitt mye bedre enn vi hadde trodd. Vi startet jo som et pilotprosjekt, men merker nå effekten den har på rekrutteringen, og tilgangen vår på selskaper og ledelser over hele verden, sier Tangen.

Les på E24+

Astri (32) ble headhuntet av Nicolai Tangen

– Vil bare dele

Ifølge Tangen samarbeider Oljefondet allerede tett med flere av landets største kapitalforvaltere om kompetansedeling.

– Det jeg liker svært godt med Norge er at hvis vi trenger hjelp til noe, så spør vi et av de andre selskapene her. Og så har de helt åpne bøker. Og vi åpner opp for dem. Det er ingen hemmeligheter, sier Tangen.

Nøkkelen ligger i at Oljefondet har én kunde, Staten, og ikke anses som konkurrent, ifølge ham.

Les også

Mener talenter og kapital presses ut: – Det er ikke bra, uansett hvor man er politisk

– Egentlig er det helt fantastisk. Vi vil bare dele den beste måten å gjøre det på, og vi kan godt lære bort, og vi har ting å lære fra andre, sier Tangen.

Det er også tanken med fondets investeringsseminar.

– Det er jo helt sløvt hvis vi ikke deler dette med andre, og lager noe ut av det. Og så sitter man her og tenker; ja, hva skal vi gjøre etter oljen? Det er jo bare midt i synet liksom.

– En hel del

Oljefondssjefen har laget en liste over aktiviteter som fondet har igangsatt, avholdt eller deltatt på de siste årene.

Den er omfattende, fra universiteter og høyskoler, til konferanser og seminarer, til foreninger, utdanningsprogrammer, media, rapporter og publikasjoner, og helt ned til Tangens LinkedIn-konto – for øvrig med 160 000 følgere.

Han erkjenner at det er en «skryteliste», og gremmes litt.

– Det er ikke meningen å skryte, men det er kanskje fordi vi jo gjerne vil at ting skal skje her. Og så tror jeg at det vi har gjort er en hel del.

Tangen på NHOs årskonferanse i Spektrum i Oslo tidligere denne måneden. Foto: Gisle Oddstad / VG / NTB

– Oljefondet er jo en av verdens største profesjonelle kjøpere av forvaltningskompetanse, med egne kontorer i finanssentre som New York, London og Singapore. Er det noe de stedene har gjort riktig som vi kan kopiere?

– Jeg skal jo ikke snakke om regelverk og sånn. Men det er klart, du kan lage et regelverk enkelt eller komplisert, sier Tangen.

– Hvis du skulle driste deg til noen spådommer, hvordan ser du for deg at den norske kapitalforvaltningsbransjen kan vokse videre?

– Det kommer helt an på den politiske viljen, om de vil lage en industri eller ikke.

Les også

Fondsflukten: – I ferd med å bli hengende etter

Les også

Fortune: Tangen er blant verdens mektigste næringslivsfolk

Les også

Musk avlyser middag med Tangen

Read Entire Article