Volvat-sjefen hevder leger får 5000 kroner timen for å berge Vestres løfte

4 hours ago 2


Kortversjonen

  • Volvat-sjef Per Helge Fagermoen kritiserer helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre for å bruke milliarder unødvendig.
  • Fagermoen mener private aktører som Volvat kunne bidra til å redusere kostnadene og ventetidene.
  • Han mener nåværende løsning med overtidspenger til sykehusansatte er ineffektiv og dyr.

– Det er frustrerende for våre 1300 ansatte å se det som skjer. Etter pandemien, hvor vi virkelig bidro, håpet vi at myndighetene så at private aktører også kan bidra. Noe også helseminister Jan Christian Vestre har lovet, men den døren har stort sett vært lukket, sier Fagermoen.

Hans hovedanklage er at Vestre bidrar til gigantlønninger for å få ned ventetiden ved sykehusene – 5,7 milliarder kroner gjennom satsing på Ventetidsløftet.

– Det er bevilget masse penger til overtid. Problemet er at de ikke løser selve grunnproblemet, som er organiseringen og bemanningen ved de offentlige sykehusene, ikke mangel på bemanning.

Han sier at kortsiktig overtid ikke hjelper mot ventetiden på lang sikt.

 Gøran Bohlin / VGFoto: Gøran Bohlin / VG

Det hjelper ikke å kutte køen inn til en førstgangs­konsultasjon, som er den køen ventetidsløfte er knyttet til, når vi ikke klarer å få ned ventetiden til selve behandlingen eller operasjonen. Folk står fortsatt i kø, bare i en annen kø.

– 5000 kroner

Hans hovedanklage er at Vestre bidrar til gigantlønninger for å få ned ventetiden ved sykehusene – 5,7 milliarder kroner gjennom satsing på Ventetidsløftet.

– Det er bevilget masse penger til overtid. Problemet er at de ikke løser selve grunnproblemet, som er organiseringen og bemanningen ved de offentlige sykehusene, ikke mangel på bemanning.

Han forteller om pengebruken:

– Vi har leger som både jobber i det offentlige og det private. De har fått overtidsbetaling ved sykehusene nå for å kutte ventetider, som gir en timelønn på mellom 2500 og 5000 kroner timen.

 Gøran Bohlin / VGSykepleier Eva Kristin Giskegjerde ved Volvats klinikk på Storo får besøk av sjefen. Foto: Gøran Bohlin / VG

Vestre bekrefter overtidsbruk lenger nede i saken, men svarer ikke konkret på påstandene om 5000 kroner. Men han sier han er positiv til private aktører.

Volvat-sjefen fortsetter:

– Det skjer fordi helse- og omsorgsministeren vil ha et krafttak for å få ned ventetidene. Vi har hatt flere møter med Vestre og hans departement om hvordan vi kan bidra til å kutte køene.

Volvat-sjefen sier at tonen har vært god.

– Og vi er sikker på at Vestre mener det når han sier at han vil bruke private mer, men det hjelper lite når helseforetakene og andre helsemyndigheter ikke handler deretter. Det kommer nemlig nesten ingen oppdrag vår vei.

– Overrasket

Volvat-sjefen legger ikke skjul på at han er frustrert.

– Vi er overrasket over at de bruker oss så lite. Når legene sier at de får opp mot fem tusen kroner timen, så er det vanvittig.

Han forklarer systemet.

– Det er sykehusene som tilbyr legene sine disse overtidsordningene; der leger bruker av sin fritid for å for å jobbe på kveld og helger for å kutte ventetiden.

 Gøran Bohlin / VGFoto: Gøran Bohlin / VG

Han sier at mange av legene som jobber ved offentlige sykehus i tillegg jobber for private klinikker, som Volvat.

– Mange av våre leger jobber både ved et offentlig sykehus og hos oss. Vi vet hva de har tilbudt legene, som er opp mot 5000 kroner.

– For en time overtid?

– Ja, de får fra 2500 kroner pr. konsultasjon, i tillegg får de for 15 minutter skrivetid etterpå og feriepenge­avsetning, som gjør at timelønnen blir et sted mellom 4200 og 5000 kroner timen. De får det for å berge Vestres ventetidsløfte.

Han sier rett ut at dette er et prosjekt fra Vestre og regjeringen som gjør at de skal kunne vise til at køene skal gå ned på kort sikt, av politiske grunner.

– Ja, det mener jeg.

– At tiltakene bevisst settes inn før stortingsvalget 8. september?

– Ja, absolutt, det mistenker jeg. Det bekrefter også de få avtalene som er inngått med private. I Volvat har vi fått mulighet til å søke på ni små anbud, alt i fra under 100 til 400 pasienter. per anbud. Av anbudene vi har fått, er det ingen som har varighet lenger 31. august.

 Gøran Bohlin / VGFoto: Gøran Bohlin / VG

– Frustrerende

Han sier at det hadde vært mye mer lønnsomt for Vestre å bruke private aktører i stedet for å blåse opp lønningene til ansatte på sykehusene for å få dem til å jobbe overtid.

– Absolutt, det kunne gitt en betydelig samfunnsgevinst.

– Sier du at Volvat leverer samme tjeneste til en rimeligere pris?

– Vår erfaring er at vi alltid leverer samme tjeneste til en lavere pris. Det er derfor det er så frustrerende at vi ikke slipper til. Et eksempel er et anbud som Volvat leverte til Helse Midt-Norge. Det kunne vi utføre for rundt 60 millioner kroner.

– Påstår du at dere er 40 prosent rimeligere enn det offentlige?

– Ja, det er mye rimeligere å bruke oss enn at tjenesten skjer i offentlig regi på disse anbudene. Å betale overtid er å sløse med felleskapets ressurser.

 Gøran Bohlin / VGSå små er marginene, altså overskuddets andel av omsetningen, sier han. Foto: Gøran Bohlin / VG

Han sier at Volvat har opplevd motstand i alle år.

– Volvat er 40 år i år og vi hadde akkurat samme debatten da vi startet.

De omsetter for 1,6 milliarder kroner i året.

– Private tjener gode penger i det norske markedet i dag?

– Nei, resultatet er rundt 40 millioner kroner, altså en resultatmargin på to prosent. Det er ikke spesielt mye. Det er en myte at private aktører innen vårt felt tjener store penger. Overskuddet ligger rundt to til fem prosent.

– Hvor mye av inntektene deres kommer fra det offentlige?

– Rundt åtte prosent. Det meste av det vi gjør er privat behandling av rundt 500.000 pasienter i året.

Vestre vil ha private

Helse- og omsorgsminister Vestre sier at de ikke har noe imot private.

– Ventetidsløftets hovedmål er kortere ventetider for pasientene og jeg er glad for å se at tiltakene virker. Vi er pragmatiske på om sykehusene gjør dette i egen regi eller benytter private, så lenge det gir resultater. Sykehusene må bruke pengene der de får mest igjen for det.

 Gisle Oddstad / VGFoto: Gisle Oddstad / VG

Han forsvarer bruken av overtid.

– Når de private i stor grad benytter offentlig ansatte, ser jeg ikke problemet med at de som vil jobbe ekstra for å få ned ventetidene også kan gjøre det på våre felles sykehus der de har sitt hovedarbeidssted.

Han sier at sykehusene kjøper privat kapasitet for om lag 17 milliarder kroner i året.

– I forbindelse med Ventetidsløftet er det inngått avtaler med private for over 300 millioner kroner.

Litt mer utdypning fra Vestre her:

- Ventetidsløftet inkluderer ekstraordinære tiltak for å behandle titusenvis av pasienter som har ventet lenge, men det viktigste er de langsiktige tiltakene som skal gi varig og stabilt lavere ventetider. Det handler om mer effektive pasientforløp, bedre oppgavedeling, innføring av ny teknologi, fjerne unødvendige tidstyver i hverdagen og et godt og effektivt samarbeid med private. Min plan er å videreføre dette arbeidet så lenge det er nødvendig. 

Vestre avviser at dette er noe de presser frem på kort sikt.

– Det er lagt planer for å håndtere de som nå har hatt første konsultasjon, og flere helseregioner kjøper ekstra kapasitet for å sørge for at de får den hjelpen de skal ha. Per nå viser tallene at Ventetidsløftet ikke har bidratt til generelt økte interne ventelister, som Volvat-sjefen er bekymret for, men dette følger vi nøye med på ukentlig.

Read Entire Article