– Vi må gi så det monner, sier Hans-Erik Skjæggerud. Han mener Norge har råd til det.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- YS-leder Hans-Erik Skjæggerud mener Norge bør øke støtten til Ukraina kraftig.
- Han foreslår en støtte på 100 milliarder kroner, men understreker at det eksakte beløpet ikke er det viktigste.
- Skjæggerud mener at Norge har råd til dette, og at det ikke vil forstyrre handlingsregelen.
- Skjæggerud mener at støtten til Ukraina er avgjørende for norsk sikkerhet og fremtidig stabilitet.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
YS-leder Hans-Erik Skjæggerud mener Norge bør øke støtten til Ukraina kraftig.
Han mener Norge bør gi støtte i størrelsesorden 100 milliarder kroner, men understreker at det eksakte beløpet ikke er det viktigste.
– Det er mulig å øke støtten med 100 milliarder uten at det forstyrrer handlingsregelenhandlingsregelenEn økonomisk regel som styrer hvor mye av inntektene fra Oljefondet Norge kan bruke hvert år. Innebærer at Stortinget ikke skal bruke mer oljepenger på statsbudsjettet enn det som tilsvarer den årlige avkastningen., sier Skjæggerud til E24.
YS, som representerer 215.000 medlemmer i 10 YS-forbund10 YS-forbundBefalets Fellesorganisasjon, Delta, Kriminalomsorgens Yrkesforbund, Negotia, Norsk Tollerforbund, Parat, SAFE, Skolelederforbundet, STAFO og Yrkestrafikkforbundet, ber nå Stortinget og regjeringen om å gi en ekstrabevilgning i revidert nasjonalbudsjettrevidert nasjonalbudsjettEn oppdatering av statsbudsjettet som gjøres midt i budsjettåret for å justere for endringer i økonomien eller nye prioriteringer.. Midlene skal komme i tillegg til rammen for Nansen-programmetNansen-programmetEt statlig støtteprogram for Ukraina..
Les på E24+
Dette er Europas våpenindustri
– Tallet kunne sikkert vært større, eller litt mindre. Det viktigste er å signalisere at Norge kan gjøre mye mye mer enn vi har gjort, sier Skjæggerud.
– Hovedbudskapet vårt er at Norge må gi så det monner.
Avgjørende for norsk sikkerhet
I rapporten fra Finanspolitisk utvalgFinanspolitisk utvalgDet rådgivende utvalget for finanspolitiske analyser har som mandat å gi faglige vurderinger og råd om langsiktig bærekraft i statsfinansene. Utvalget gir en årlig, kort uttalelse om disse vurderingene., som finansminister Jens Stoltenberg fikk overrakt for en måneds tid siden, heter det at «det er stor fleksibilitet innenfor handlingsregelen til å støtte Ukraina.»
Denne uken gikk 47 samfunnsøkonomer sammen om et opprop i Aftenposten. De tok til orde for å bryte med handlingsregelen til Oljefondet for å gi tilstrekkelig med midler til Ukraina.
Skjæggerud gir både utvalget og samfunnsøkonomene full støtte.
– At Putin ikke lykkes med å okkupere land i Europa, er helt avgjørende for norsk sikkerhet og fremtidig stabilitet. Den russiske aggresjonen er en direkte trussel mot Norge, sier han.
– Derfor er det i vår interesse at Ukraina består som selvstendig nasjon, og skal man lykkes med det, må Norge og andre europeiske land trappe opp støtten.
Som en del av Nansen-programmet er det nå gitt 92 milliarder kroner i økonomisk støtte til Ukraina etter at Russland gikk til fullskala-invasjon av nabolandet.
Ekstrainntekter
Skjæggestad mener Norge har en spesiell mulighet til å bidra på grunn av ekstrainntektene fra olje og gass under krigen.
– Så er Norge i en ekstremt gunstig posisjon til å kunne bidra i en størrelsesorden som monner skikkelig i den frihetskampen som føres nå, med tanke på de ekstraordinære inntektene Norge har hatt som følge av krigen.
I den nevnte rapporten fra Finanspolitisk utvalg heter det også at de høye gassprisene som følge av krigsutbruddet ikke bare har økt pensjonsfondet, de har også redusert mange EU-lands evne til å gi økonomisk støtte.
Les også
Vil ha økt Ukraina-støtte: – Ikke sett maken siden Hitler
Skjæggerud peker samtidig på at Norges ekstrainntekter er nesten dobbelt så store som USAs militære støtte til Ukraina så langt.
– Vi har hatt merinntekter på mellom 1.500 og 2.000 milliarder kroner. Kiel-instituttet har nylig kommet til at USAs militære støtte til Ukraina summerer seg til 70 milliarder dollar. Så kan det også faktisk være mindre, fordi verdien av våpnene muligens er overdrevet.
– Hvorfor er det YS sin oppgave å be Stortinget bevilge penger til Ukraina?
– Vi engasjerer oss i dette fordi våre forbund mener det er viktig, og det handler unektelig om at det til syvende og sist, hvis vi ikke lykkes i en eksistensiell situasjon som nå, så vil det ramme vårt samfunn og arbeidsliv.
Han advarer om at manglende støtte nå kan få konsekvenser for Norge senere.
– Og om vi ikke bruker disse 100 milliardene på Ukraina nå, så kan vi bli nødt til å bruke enda mer på oss selv og forsvaret av Norge om noen få år.
Støre kaller inn til møte
Torsdag morgen sier statsminister Jonas Gahr Støre til NTB at han har invitert de parlamentariske lederne på Stortinget til et møte i ettermiddag, for å snakke om økt støtte til Ukraina.
– Norge må øke sin støtte til Ukraina fordi landet trenger hjelp til sin forsvarskamp. I tillegg må vi bidra til å sikre framtidig finansiering av planer for våpenhvile og fred som flere land nå jobber med, sier han til NTB, ifølge Aftenposten.