100 dager ved makten: Slik har Trump endret verden og USA

2 days ago 4



Det har gått i et rasende tempo siden Donald Trump kom til makten i sin andre presidentperiode i USA.

Han har signert rekordmange presidentordre, 121 000 statsansatte har mistet jobben og han har strammet inn innvandringspolitikken.

Utenriks- og handelspolitikken hans har fått ringvirkninger over hele verden.

Det kan bli mye. Sliter du med å henge med?

Her hjelper NRKs korrespondenter deg å forstå noen av de viktigste sakene.

Kutter

USA har en statsgjeld som nærmer seg 130 prosent av BNP. Derfor har Trump gitt Elon Musk og Doge mandat til å kutte statens utgifter. Musk svarte med å redusere USAs innbetaling til FN, og amerikansk bistand. Føderalt ansatte er tilbudt sluttpakker.

Musk lovet å kutte to billioner dollar i sløseri og ineffektivitet, men justerte raskt summen til en billion dollar. Nå sier han at det kan bli vanskelig å nå målet, men at de hittil har klart rundt 15 prosent, som tilsvarer 150 milliarder dollar.

Elon Musk, sonen hans X Æ A-Xii og Trmp

Elon Musk, sønnen X Æ A-Xii og Donald Trump i Det ovale kontor.

Foto: JIM WATSON / AFP / NTB

En fersk meningsmåling utført av CBS News/YouGov viser at 53 % av amerikanerne er fornøyde med Trumps innsats for å redusere føderale utgifter og rydde opp i offentlig sektor. Dette inkluderer støtte til hans tiltak for å kutte byråkratiet.

Mange bedriftseiere setter også pris på skattekuttene og dereguleringen, som de mener har bidratt til økonomisk vekst og økt lønnsomhet.

Bruker makten

Trump har brukt presidenttittelen sin til å true de som er uenige med ham og belønne de som støtter han. Han har for eksempel benådet dem som deltok i stormingen av kongressen i 2021. Flere sonet lange dommer.

Proud Boys-leder Henry "Enrique" Tarrio benådet etter stormingen av kongressen

Proud Boys-leder Henry "Enrique" Tarrio sonet en straff på 22 år etter stormingen av kongressen, men ble benådet av Trump.

Foto: Marco Bello / Reuters / NTB

Folk som har utfordret ham på påstandene om valgfusk i 2020 trues med granskinger eller er blitt sparket.

Han har også fratatt sikkerhetsklareringen til politiske rivaler som Hillary Clinton, Kamala Harris og Joe Biden.

Advokatbyråer som har jobbet med saker mot Trump, har blitt truet med å miste sikkerhetsklarering og dermed føderale saker, om de ikke går med på å jobbe gratis for konservative grupper.

Tollmurer

Trump har innført en toll på 10 prosent på omtrent alle varer fra utlandet. USA vil nå forhandle fram egne, spesialsydde handelsavtaler med land.

Havn i Los Angeles som viser et amerikansk flagg

Trump har satt opp tollmurer men utgangspunkt i 10 prosent toll mot alle land.

Foto: Damian Dovarganes / AP / NTB

Det er frykt for at prisene på varer og tjenester går opp om tollmurene står lenge. Trumps uttalte mål er å få flere til å investere i USA og flytte produksjonen dit.

Men det kan ta mange år å få fabrikker på plass og lønnsnivået kan være en utfordring for landet som importerer mest i verden.

Immigrasjon og deportasjon

Under valgkampen lovet Trump å stramme inn på grensekontrollen. Det er nå rekordlave ulovlige grensepasseringer, sier Det hvite hus i en pressekonferanse. Trumpvelgerne fremhever at de er særdeles fornøyd med jobben som er gjort med dette.

Flere tusen ulovlige innvandrere er kastet ut av landet. Noen har havnet i et megafengsel i El Salvador, andre er fløyet tilbake til hjemland. Trump har lovet store massedeportasjoner, men foreløpig ligger han bak president Bidens utkastelser.

Ifølge Reuters ble 37660 migranter deportert Trumps første måned mens Bidens gjennomsnittlig månedlige utkastelser står på 57000 personer.

en bil som kjører på en grusvei

Trump har lovet å skjerpe grensekontrollen. Avbildet er grensen mellom Mexico og USA.

Foto: Charlie Riedel / AP / NTB

Trump-administrasjonen sier de ikke vil fornye beskyttelsesstatus for folk fra Venezuela, Cuba, Nicaragua og Haiti. Disse kom lovlig inn under Biden, men tillatelsene utløper i april og august. Dette prøves nå i rettsapparatet og inntil videre får ikke Trump kaste ut disse menneskene.

Kulturkamp

Trump har med et pennestrøk fjernet føderale likestilling- og inkluderingsprogrammer (DEI). Han har frosset eller kuttet i støtte til utdanningsinstitusjoner og organisasjoner som ikke deler Trumps ideologi.

Transpersoners rettigheter er under press og de får ikke tjenestegjøre i militæret. Det gjøres også forsøk på å nekte transpersoner å delta i kvinneidrett.

en gruppe mennesker som holder skilt

I anti-wokes navn har Trump innskrenket rettighetene til blant annet transpersoner. Dette har ført til store protester, som for eksempel i New York by, som på bildet.

Foto: SPENCER PLATT / AFP / NTB

Diplomati

Trump mener at USA har blitt utnyttet av resten av verden og foretrekker avtaler med hvert enkelt land fremfor gjennom internasjonale organisasjoner.

I løpet av 100 dager har han skapt spenninger med tidligere allierte som Canada, Mexico, EU, Grønland, Panama og Danmark.

Nato-land stoler ikke lenger på USAs sikkerhetsgaranti. Han forsøker å skape fred i Ukraina på bekostning av ukrainerne og vil flytte palestinerne fra Gaza for å gjøre området til en «Midtøstens riviera».

Trump og Zelenskyj som sitter i stoler

Det ble skikkelig anspent mellom den ukrainske og den amerikanske presidenten i Det hvite hus i februar.

Foto: SAUL LOEB / AFP / NTB

Trump ønsker også å hindre Kinas økonomiske vekst med tollsatser som påvirker både amerikanske forbrukere og industri.

Kina

Kinas president Xi Jinping har ikke hastet til Trump for forhandlinger, og Kina har satt hardt mot hardt ved å benekte Trumps uttalelser om samtaler.

Kina har svart på hver ny toll fra Trump med egne tiltak. Trump gjorde unntak for smarttelefoner og forbrukerelektronikk etter bekymringsmeldinger fra Apple, som fortsatt er avhengig av produksjon i Kina.

Mange kinesere tror Trumps politikk handler om å holde Kina nede, noe som styrker nasjonalismen og patriotismen i Kina.

Kinas økonomi slet med lav og ujevn vekst lenge før Trumps toll. Xi styrkes nå politisk på hjemmebane av Trump som en klar ytre fiende.

en person på en fabrikk

USA har ilagt Kina 145 prosent toll. President Xi Jinping har oppmodet USA om å stoppe å true Kina.

Foto: JADE GAO / AFP / NTB

Da Trump ble innsatt ble de sagt at om de 100 første dagene gikk bra ville man snart se et møte mellom Xi og Trump. I dag virker det likevel langt unna.

Europa

Trump har kastet Europa ut i den mest ustabile sikkerhetspolitiske situasjonen siden andre verdenskrig. I møte i Nato 12. februar sa USA at Europa må forsvare seg mer alene.

EU har svart med krisemøter og en ny plan skal skaffe 800 milliarder euro til å forsvare seg mer selv. I tillegg er koalisjonen av villige land dannet, der også Norge er med.

– Om Europa vil unngå krig, så må vi forberede oss på krig, sa EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen i mars.

Trump truer også Europa med toll. EU har fått utsettelse på 90 dager, men tollen er allerede økt med 10 prosent for alle. EU truer med motsvar. Nå skal det foregå hemmelige forhandlinger med USA for å gjøre en avtale der tollen blir lavest mulig.

en gruppe mennesker som sitter ved et bord med kameraer

Trump har møtt en rekke europeiske ledere siden han kom til makten – Starmer, Macron, og her på bildet: Norges statsminister Støre.

Foto: Cornelius Poppe / NTB

Samtidig splitter Trump EU. Italias statsminister Giorgia Meloni ønsker en forsiktig linje mot USA, mens Frankrike og Tyskland mener Europa skal svare fast og bestemt.

Afrika

Afrikas fattigste er hardt rammet av omfattende kutt i bistand. USAID har stått for nesten 40 prosent av den globale utviklingshjelpen. Nå er byrået i ferd med å bli lagt ned.

En brå og umiddelbar stans av bistand har fått alvorlige følger for noen av verdens fattigste mennesker, og skapt kaos i bistandsverden. Mange nødhjelpsoperasjoner var kraftig underbudsjetterte allerede før Trumps massive kutt.

Flyene ut av Afrika har de siste ukene vært fulle av amerikanske flyttelass. I Nairobi går ryktene om at enkelte privatskoler står i fare for konkurs etter en plutselig nedgang i elevtall.

Trumps administrasjon vurderer å legge ned Afrika-avdelingen i amerikansk UD og stenge ambassader.

Sør-Afrika beskyldes for rasediskriminerende politikk på grunn av en lov om ekspropriering av land, og Trump tilbyr hvite sørafrikanere flyktningstatus i USA. Sør-Afrikas regjering mener Trumps administrasjon har misforstått loven og overdriver dens omfang.

Opposisjonen

Demokratene og kritikere har slitt med å finne et budskap i kampen mot Trump, men nå begynner de å svare. Alexandria Ocasio-Cortez fra venstrefløyen i Det demokratiske partiet og senator Bernie Sanders holder folkemøter i flere delstater.

Anti-Trumpprotestar i Los Angeles

5. april ble det arrangert store protester over hele USA mot politikken til Trump. Protestene ble kalt «hands off», som kan oversettes til «fingra av fatet».

Foto: ETIENNE LAURENT / AFP / NTB

Bevegelsen 50501 har arrangert flere masseprotester mot Trumps politikk.

Interessert i mer utenriks? Hør utenriksredaksjonens podkast her:

Publisert 29.04.2025, kl. 14.12 Oppdatert 29.04.2025, kl. 22.40

Read Entire Article