– Det har vært mye smerte, utrygghet, overgrep og mobbing.
Anne Marit Naustvik skildrer en oppvekst som misjonærbarn på internatskole – langt hjemmefra og med fraværende foreldre.
I 1979 ble Naustvik og lillebroren Jarle Naustvik plassert på internatskole for norske misjonærbarn i Nairobi i Kenya. Da var de ni og seks år gamle.
Dette ble starten på fire vanskelige år preget av omsorgssvikt og redsel.
Søsknene Anne Marit og Jarle Naustvik hadde en turbulent oppvekst på internatskole i Nairobi i Kenya. Sammen har de stiftet en støttegruppe for andre misjonærbarn.
Foto: Tom BalgaardNaustvik-søsknene er to av over to tusen norske barn som vokste opp på misjonsinternat, hvor en fjerdedel hadde traumatiske opplevelser.
Sammen opprettet de «Sendt Bort» – en støttegruppe for misjonærbarn. De har kjempet for at misjonærbarn skal motta oppreisning for belastninger i barndommen.
Nå har seks misjonsorganisasjoner utbetalt erstatninger til over 100 misjonærbarn. Alle organisasjonene legger seg flate.
En langvarig ordning
Misjonssambandet (NLM) står for nesten seks av de 17 millionene som nå utbetales. I løpet av to runder med søknader, har NLM totalt utbetalt 10 millioner kroner.
– Vi ønsker å beklage til de som har hatt disse opplevelsene på grunn av internatordningen som var, sier HR-ansvarlig Ragnhild Myren.
Misjonsorganisasjonene beklager for skaden de påførte norske barn med internatoppvekst.
Foto: Aleksander Nordengen Brevig / NRKOppreisningsordningen har blitt arbeidet med av et utvalg bestående av seks personer, og forventes å bli jobbet med over flere år – sannsynligvis vil altså enda mer betales ut i oppreisning.
Det er misjonsorganisasjonene selv som står for utbetalingene.
– Bak alle søknadene som kommer inn ligger det mange vonde opplevelser. Vi vil anerkjenne tapene og smerten misjonærbarna har lidd, fortsetter Myren.
Summen hver søker mottar varierer mellom 50.000 og 250.000 kroner, avhengig av alvorlighetsgrad.
Det blir også tilbudt helseoppfølging, møteplasser, møter for kunnskapsformidling – og ikke minst har misjonærbarna fått en beklagelse.
– Erstatningen betyr enormt mye for veldig mange. Det er et plaster på såret, man blir ikke rik av den summen, men det er en anerkjennelse av den uretten vi ble utsatt for, sier Naustvik.
– Valgte å tie
Selv om Naustvik er takknemlig for oppreisningsordningen som nå er på plass, mener hun at det burde blitt gjort for lenge siden.
– Det er kritikkverdig. Vi er mange som har flagget denne tematikken, særlig hvor skadelig internatordningen er for barn. Likevel valgte organisasjonene å tie.
Anne Marit Naustvik er takknemlig for arbeidet som har blitt gjort, men mener kompensasjonsordningen burde kommet mye tidligere.
Foto: Jonas Kroken / NRK– Det har blitt jobbet med disse tingene i alle årene her. Men så tror jeg at vi har strevd litt med å nå ut til de som har hatt problemer, sier Myren i NLM.
Hun mener de har prøvd å nå ut til misjonsbarn gjennom egne kanaler, men at ikke alle er knyttet til NLM i dag. Myren berømmer Sendt Bort for deres arbeid, og mener det gjorde det enklere for misjonsorganisasjonene å rette opp i uretten begått.
– Vi er veldig takknemlig for det samarbeidet vi har med Sendt Bort i dag.
– Burde dette skjedd tidligere?
– Det kan en spekulere i. Vi har tatt tak i dette nå og er glad for at vi er igang mi gangtte arbeidet nå. Det er vanskelig å snakke på vegne av de som har vært her før, men vi tenker at det viktigste er å ta tak i det nå og få plass de tiltakene som trengs.
Publisert 13.04.2025, kl. 19.08