Like før klokken halv seks lørdag 5. juli setter en rutebuss kursen fra Oslo bussterminal til Enebakk.
Før avgang stiger en 15-åring om bord. På dette tidspunktet har han ikke tillatelse til å oppholde seg i området ved bussens første holdeplass.
En drøy halvtime senere står den grønne bussen i full fyr.
Skadestedet er kaotisk.
Ifølge brannvesenets logg forsøker flere å knuse rutene. Deretter ligger folk skadet i veikanten og sivile forsøker å hjelpe mens røyken ligger tett rundt bussen.
Blant de 15 passasjerene om bord, er 75 år gamle Fazia Begum. Hun får alvorlige brannskader som hun dør av på sykehuset to dager senere. To andre passasjerer er fortsatt innlagt med alvorlige skader.

106 saker i politiets register
Bakerst i bussen satt 15-åringen som politiet kjenner godt til fra før. De mener han hadde med seg bensin som han antente.
Deretter stakk han fra stedet i en stjålet hjullaster.
Selv hevder gutten at det var en ulykke. Han har foreløpig ikke tatt stilling til spørsmålet om straffskyld.
Nå kan TV 2 avsløre hittil ukjente opplysninger om 15-åringens historie, kriminaliteten han har begått og hvordan foreldrene tok grep som gjorde at ting lenge så ut til å gå bedre.
Den siste tiden har TV 2 avdekket hvem de 20 mest kriminelle barna i Oslo politidistrikt er i serien «Skyggebarna».

Våre undersøkelser plasserer den siktede 15-åringen som nummer to på den listen.
I januar 2025 stod gutten registrert med 106 saker i politiets register.
Slik har TV 2 jobbet:
TV 2 har over tid undersøkt ungdomskriminaliteten i Oslo politidistrikt.
Som et ledd i arbeidet har vi fått innsyn i en oversikt over hvilke barn under 18 år som står registrert med flest forhold i politiets register.
I forbindelse med innsynet til Oslo politidistrikt, fikk vi også utlevert de 20 barnas siste saksnummer, som er knyttet til en etterforskning.
Politiet bekrefter overfor TV 2 at saksnummeret som ble brukt da de ønsket å sette voldsalarm, stemmer overens med rettens kjennelse.
Dermed har vi klart å fastslå guttens identitet på listen over de barna som står registrert med flest saker hos politiet.
Antall registrerte forhold betyr saker der gjerningspersonen har status som enten mistenkt, siktet eller domfelt. Gutten som omtales i denne saken begikk de aller fleste forholdene før han nådde den kriminelle lavalderen på 15 år. Derfor er sakene blitt henlagt.
Tallene som presenteres i denne artikkelen ble gitt til TV 2 i januar.
Dette er saker han enten er siktet eller mistenkt for. Det dreier seg blant annet om en rekke ran, voldsepisoder, salg og besittelse av narkotika og brudd på oppholdsforbud.
Lovbruddene har ikke blitt behandlet av en domstol og han er derfor ikke erklært skyldig. Fordi gutten var under kriminell lavalder, og ikke kunne straffes, er de fleste sakene henlagt.
Ville sette fotlenke på gutten
Det eldste rettsdokumentet TV 2 finner knyttet til gutten, er datert i desember i fjor, kort tid før han fylte 15 år.
På dette tidspunktet mente politiet at den unge guttens historikk, der han var blitt mistenkt for flere rans- og voldsepisoder, tilsa at han var en fare for folk som ferdes i Oslo.

De mente noe måtte gjøres for at han skulle slutte med kriminalitet.
Allerede tre måneder tidligere hadde politiet forsøkt å gi gutten forbud mot å oppholde seg på Oslo Sentralstasjon og Jernbanetorget, som var steder politiet mente det var fare for at gutten kunne begå ny kriminalitet.
Da han kort tid senere brøt forbudet mot å oppholde seg her, bestemte politiet seg for å ty til sterke virkemidler. De gikk til retten for å sette på ham en såkalt omvendt voldsalarm.
En fotlenke ville da gitt politiet beskjed om han beveget seg inn i et område han hadde ikke lov til å være.
Fordi gutten, gjennom sin advokat, var uenig i politiets beslutning rundt dette tiltaket, tok de saken til retten.
– Ran mot tilfeldige reisende
I en oversikt over guttens anmeldelser som ble lagt frem for retten, kom det fram at politiet mente 15-åringen hadde begått nærmere 40 tilfeller av ran og/eller voldsepisoder i perioden april 2023 og frem til desember 2024.

«Flere av ranene har ifølge oversikten skjedd mot tilfeldig reisende ved Oslo S eller i nærliggende områder», står det i rettsdokumentet.
Samtidig mente retten at forbudet mot å oppholde seg rundt Oslo S hadde hatt en effekt i seg selv, selv om han brøt det.
Dommeren pekte på at mønsteret med hyppige rans- og voldsanmeldelser endret seg etter at forbudet ble ilagt.
Ting så ut til å gå bedre.
Retten trakk frem at det kunne ha en sammenheng med 15-åringens livssituasjon.
Slik TV 2 forstår det, mente retten at foreldrene hans hadde gjort en stor innsats for å få sønnen sin ut av kriminalitet.
Ifølge dokumenter skal faren blant annet ha tatt permisjon fra jobben sin for å følge opp sønnen. I tillegg flyttet familien fra en østkantbydel i Oslo til en nærliggende kommune for å fjerne sønnen fra miljøet han var en del av.
Tatt igjen
Retten konkluderte med at det ikke var nødvendig å sette en fotlenke på den da 14 år gamle gutten. De trosset dermed politiets ønske.
Så, to måneder senere, i februar i år, møtte politiet på gutten igjen. Ikke langt unna Oslo Sentralstasjon ble 15-åringen stoppet fordi det luktet hasj av ham og en kamerat.
På grunn av tidligere historikk med ulovlig bevæpning på offentlig sted, ble guttene kroppsvisitert, står det i en rettskjennelse.

Politiet tok beslag i lynposer med hasj, en balaklava og godteri som de mistenkte at var tilsatt narkotika.
På bakgrunn av dette ble 15-åringen ilagt et nytt oppholdsforbud som blant annet omfattet Oslo Sentralstasjon og Ski stasjon. Forbudet skulle vare frem til 21. juli, altså førstkommende søndag.
Brøt nytt forbud rett før brannen
Den fatale kvelden 5. juli, før brannen startet, oppholdt 15-åringen seg i området som var dekket av oppholdsforbudet, bekrefter politiet.
– Han er per nå ikke siktet for brudd på oppholdsforbud. Det henger sammen med at vi har prioritert å etterforske brannen med stor styrke. Etter hvert vil vi se på hele sakskomplekset i ett, sier påtaleansvarlig Anders Svarholt i Øst politidistrikt til TV 2.

Ole Kristian Ringnes, som forsvarer 15-åringen, ønsker ikke å kommentere det som kommer frem i denne artikkelen, utover å si at «politiets etterforskning har så langt bekreftet min klients forklaring».
Etter at gutten fylte 15 år har han, forut for brannen, blitt siktet for åtte ulike lovbrudd. Siktelsen ble tatt ut av politiet i mai, og den dreier seg om blant annet narkotikalovbrudd, trusler og forulemping av offentlig tjenestemann, ifølge TV 2s opplysninger.
Forsvarer Ringnes har tidligere sagt følgende om lovbruddene som ble begått etter at klienten hans nådde den kriminelle lavalderen.
– Det er snakk om mindre alvorlige forhold, og det er forhold av en helt annen karakter enn de han var involvert i før han fylte 15 år.

«Manglende respekt og omtanke»
15-åringen ble varetektsfengslet etter brannen for snart to uker siden. Lagmannsretten mente det var nødvendig, blant annet på grunn av den omfattende straffehistorikken han har pådratt seg i ung alder.
«Oversikten over tidligere forhold viser gjennomgående en manglende respekt og omtanke for andre mennesker», står det i kjennelsen.
Torsdag denne uken ba politiet om at tingretten fengsler gutten i to nye uker. Det begrunner de med gjentakelsesfare.
Forsvarer Ringnes, har tidligere påpekt at straffehistorikken handler i stor grad om forhold før gutten fylte 15 år. Han har vist til at antallet anmeldelser gikk betydelig ned etter at han flyttet ut av Oslo.
Ville ta med sønnen til hjemlandet
Familien har, ifølge rettsdokumenter, foreslått å bringe sønnen tilbake til foreldrenes hjemland på Balkan, noe domstolen ikke så på som et godt alternativ til fengsling.
Det er også forespurt ulike kombinasjoner av meldeplikt eller nytt oppholdsforbud, uten at retten gikk med på dette.
TV 2 er kjent med at gutten og familien har fått bistand fra barnevernet tidligere.
Forsvareren har tidligere uttalt at familien nå opplever en «voldsom fordømming og stigmatisering av sitt barn og seg selv».
Samtidig uttrykker de støtte til de berørte.

– Familien til barnet har bedt meg fremholde at deres tanker går til de som er rammet av denne tragiske hendelsen, særlig de etterlatte etter omkomne, sa Ringnes i en uttalelse til pressen.
Oslo politidistrikt har ikke anledning til å kommentere opplysningene i denne saken på nåværende tidspunkt.
De mest kriminelle barna
Gjennom dokumentarserien «Skyggebarna» har TV 2 fortalt historien til flere av Oslo-ungdommene med aller flest politisaker:
- 16-år gamle «Amir» fra Asker står øverst på listen med 128 saker.
- 17 år gamle «Omid» fra Mortensrud er den tredje mest aktive ungdomskriminelle med 101 registrerte saker.
- To kompiser fra Groruddalen begikk over 90 lovbrudd til sammen på ett år, deriblant ran og vold mot tilfeldige barn.
De 20 mest aktive kriminelle barna har til sammen 1298 saker i politiets register, viser TV 2s undersøkelser. Blant dem er den siktede 15-åringen.